Atkeliavusi iš pietų Amerikos ir pastaraisiais metais labai išpopuliarėjusi Europoje, bolivinė balanda (kynva) tapo supermaistu ir mūsiuose. Kam uždegimas, o kam depresija, o prie ko kabinasi virusas – greičiau kaiskit puodą! Šie iš pažiūros nekalti grūdeliai yra labai galingi. Inkų jie buvo vadinama “grūdų motina”, o Jungtinių Tautų atsakingos organizacijos bolivinei balandai dedikavo net ištisus 2013-uosius metus.
Stiprinkit imunitetą, nes tamsusis ir šaltasis sezonas dar tik prasidėjo. Pusryčiams virkit košes su saldžiais vaisiais ar avokadu, o pietums ar vakarienei – gaminkit troškinius ar įdarytas daržoves. Tai, ką išbandžiau ir kuo noriu pasidalinti, tai bolivine balanda įdarytomis paprikomis. Labai skanus, neužimantis daug laiko, patiekalas. Jau spėjo įgyti pranašumą lyginant su paprikomis įdarytas faršu ir ryžiais.
Reikės:
- 5 raudonųjų paprikų
- 2 svogūnų
- 1 v.š. sviesto (arba aliejaus)
- džiovintų pomidorų (galima konservuotų aliejuje)
- konservuotų alyvuogių
- 1 st. bolivinės balandos
- 5 v.š. pomidorų padažo
- 50 g kietojo sūrio
- druskos, pipirų (pagal skonį)
Gaminimas:
- Bolivinės balandos grūdelius supilame į kiaurasamtį, nuplauname po šiltu tekančiu vandeniu.
- Į puodą įpilame dvigubai daugiau vandens nei bolivinės balandos (2:1), užverdame, dedame žiupsnį druskos.
- Sudedame kruopas, sumažiname kaitrą, uždengiame dangčiu, verdame 12 minučių.
- Išvirusias bolivines balandas nukeliame nuo kaitlentės, palaikome dar 5 minutes nenudengę dangčio.
- Svieste/aliejuje pakepiname svogūnus iki gražiai geltonos spalvos, užberiame druskos, pipirų, viską permaišome.
- Smulkiai supjaustome alyvuoges, saulėje džiovintus pomidorus.
- Įdarui bolivinės balandos kruopas sumaišome su kepintasi svogūnais, alyvuogėmis, džiovintais pomidorais.
- Paprikas perpjauname pusiau/nupjauname viršūnėlę su koteliu – išimame sėklas, užpildome paruoštu įdaru.
- Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių (užengiame aliuminio folija, jeigu papriką pjaunate pusiau, o jeigu tik viršūnėlę, kuria uždedame įdarą – nebūtina).
- Kepimo laiko pabaigoje paprikas trumpam išimame, nudengiame foliją, ant viršaus uždedame pomidorų padažo, tarkuoto kietojo sūrio, grąžiname į orkaitę dar 5 minutėms.
- Patiekiame su mėgstamu padažu, tačiau sveikiau valgyti vienas arba su kitomis daržovėmis.
Sveikesnio Jums stalo su dar neišbandytais bet kitų puikiai įvertintais produktais!
Dar šis bei tas….
Plauti šias sėklas nelabai malonus reikalas – tiks ne bet koks kiaurasamtis, nes grūdeliai labai smulkūs. Pastebėjau, kad patogiausia sudėti jas į dubenėlį, užpilti vandeniu, permaišyti. Kai nusisitovi – vandenį nupilti. Pakartoti kelis kartus.