Pirma rimta pažintis su briuselio kopūstu įvyko šį rudenį, kai mano darže iš keturių turguje pirktų daigelių išaugo trys brandžios ir vertingos daržovės, gražiais, apvaliai gaubtais lapais su daugybe mažų kopūstėlių ant stambaus, aukšto stiebo. Ką daryti su jais? – Iš karto kilo sumaištis galvoje, nes niekados nebuvau iš jų ką nors gaminusi, – nežinau net, ar kur buvau beragavusi. Teko pasidomėti ir išsiaiškinti – dažniausiai jos yra trumpai apverdamos (blanširuojamos) arba kepamos orkaitėje su prieskoniais. Dar vienas būdas yra daržoves valgyti šviežias, termiškai neapdorotas. Klausimas – nuo ko pradėti? Nusprendžiau pirmiausia paragauti kuo natūralesnius – apviriau ir patiekiau pusryčiams prie kepto kiaušinio – visai neblogai. O štai šis receptas yra paimtas iš prancūzų kulinarinių eksperimentų. Ką galiu pasakyt? – Gaminkite, nes bandyti naujus skonių derinius smagu ir verta!
Reikės: (2 asmenims)
- 350 g briuselio kopūstų
- 2 kiaušinių
- 1 apelsino
- 50 g migdolų
- 50 g džiovintų spanguolių
- 10 ml alyvuogių aliejaus
- druskos
- pipirų
Gaminimas:
- Briuselio kopūstus nuplaukite, nupjaukite kotelį, nuimkite nesveikus, pažeistus lapelius.
- Didesnes gūželes perpjaukite pusiau, mažyles palikite, sudėkite į kepimo indą.
- Išsunkite apelsino sultis, nutarkuokite žievelę (jeigu apelsinas ekologiškas).
- Sumaišykite apelsino sultis su žievelėmis ir aliejumi, įdėkite druskos, pipirų.
- Gautą mišinį supilkite ant kopūstų, pamaišykite.
- Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 25 minutes, o praėjus pusei laiko, permaišykite.
- Ištraukite indą iš orkaitės, sudėkite džiovintas spanguoles, kapotus migdolus, viską lengvai išmaišykite, įmuškite kiaušinius.
- Grąžinkite turinį į orkaitę, kepkite dar 10 minučių.
- Patiekite šiltą su namine duona.
Nevaržykite savęs, eksperimentuokite ir džiaukitės tuo ką darote!
Dar šis bei tas…
Briuselio kopūstus galite gaminti kaip atskirą veganišką patiekalą, o kiaušinis čia nėra būtinas.
Nebūtina patiekti su duona (kokia ji bebūtų) – riešutai ją puikiai atstoja. Nebent rinksitės be glitimo, avižines sveikuolių duoneles.
Jeigu mėgstate troškintus kopūstus – briuseliniai tam puikiai tiks, tačiau tam, kad gerai išsitroškitų, kotelių srityje padarykite gilesnes kryžmas įpjovas.
Recepto šaltinis: