Pats pačiausias įkarštis kepiniams, desertams, pagardams iš uogų, o atsiradęs vienas kitas obuolys krituolis pagerina reikalus iki puikių. Trupininis desertas iš juodųjų serbentų ir obuolių, vadinamas crumbles (pranc.), – lengvas, vitaminingas daug vargo nereikalaujantis skanumynas prie kavos. Šiltas jis tiekiamas su tirštu jogurtu ar ledais (aš dažniausiai turiu pasigaminusi savų naminių ledų, kurie tinka ir prie galečių). Jeigu nei vieno nei kito neturite, tikiu, kad atrasite saujelę uogų (jeigu esate užsišaldę, taip pat, puikiai tiks), ir pradėkite gaminti nedelsiant, nes kitaip nesužinosite, kaip greitai ir skaniai galima pavaišinti draugus, kaip tikrų tikriausius Cordon bleu (taip prancūzai vadina patyrusias maisto gamintojus:).
Reikės:
- 4 obuolių
- 100 g juodųjų serbentų (šviežių arba šaldytų)
- 100 g sviesto
- 100 g miltų
- 50 g migdolų miltų
- 50 g rudojo cukraus+2 v.š. uogų-vaisių sluoksniui
- žiupsnelio cinamono
Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su ruduoju cukrumi.
- Cinamoną sumaišykite su abiejų rūšių miltais, sudėkite į sviesto masę.
- Viską trinkite tarp pirštų, kol gausite smulkias kruopeles.
- Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais, juoduosius serbentus perrinkite, nuplaukite ir nusausinkite.
- Kepimo formą patepkite trupučiu sviesto, dėkite supjaustytus obuolius, juoduosius serbentus apibarstytus/sumaišytus su cukrumi.
- Ant viršaus uždėkite trupinių sluoksnį.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, 25-30 minučių.
- Patiekite šiltą su ledais, plakta grietinėle ar graikišku jogurtu.
Skanių Jums vasaros popiečių!
Dar šis bei tas…
Papuošti galima keliomis kekėmis karamelizuotų serbentų (pakaitinkite jas sviesto ir cukraus mišinyje, palaukite kol karamelizuosis).
Šį desertą visada gaminu 20 cm skersmens stikliniame kepimo inde – nurodytiems kiekiams jis idealiai tinka.
Jei neturite migdolų miltų, vietoj jų pridėkite atitinkami paprastų miltų.
Vietoj juodųjų serbentų galite dėti raudonuosius, rabarbarus, ar ką tik sumanę. Obuoliai čia tinka, nes šiek tiek sušvelnina serbentų rūgštį, nors šie desertai sėkmingai gaminami ir su uogomis.
Išbandytas ir su kriaušėmis: 1 didesnės kriaušės, 100 g juodųjų serbentų, 50 g+2 v.š. rudojo cukraus, 70 g sviesto, 50 g migdolų miltų, 70 g kvietinių miltų – gaminimo eiga nesikeičia.
Jeigu ribojate cukrų, galite 15-20 g jo dėti mažiau.
Kepant stebėkite, kad viršus nepradėtų per daug skrusti – kokia bebūtų nurodyta temperatūra, kepinių be priežiūros palikti negalima.