Ažūriniai, išsisluoksniavę jie puikiai tiks ir namiškiams ir svečiams. Galima iš vakaro išsikepus įsidėti į darbą prie kavos – būsit pamalonintos, kai kolegės paprašys “receptuko” – diena bus prasidėjus gerai! Pyragėlių tešla yra kapota, todėl ją gerai atšaldžius, pukiai išsisluoksniuoja, tampa trapi ir kitiems ji panaši į sluoksniuotą tešlą su kuria mažai ką turi bendro. Taigi, kad visiems užtektų, imsim dvigubą paplotėlių su įdaru ingrediantų kiekį:
Reikės:
Tešlai
- 360 g miltų
- 200 g gero sviesto
- 200 g riebios grietinės
- didesnio žiupsnio druskos
- 1 mažo kiaušinio aptepimui
Įdarui
- keleto vidutinių obuolių
- 2 – 3 v. š. rudojo cukraus + 2 a. š. cinamono
- pusės citrinos sulčių

Gaminimas:
- Tešlai, ant darbastalio suberkite miltus, sumaišytus su druska.
- Į vidurį sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir viską kapokite plačiu peiliu, kol gausite daug smulkių drėgnų trupinių.
- Sudėkite grietinę (ji taip pat turi būti gerai atšaldyta) ir vėl viską kapokite peiliu, kol nebeliks sausų miltų.
- Viską suminkykite rankomis – turite gauti minkštą, elastingą tešlą. Jei šiek tiek limpa prie rankų, pabarstykite miltais, tik nepadauginkite – tešla neturi būti per daug kieta.
- Suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui, o geriausiai – keletai valandų arba visai nakčiai.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, sutarkuokite (aš tarkuoju morkų tarka). Apšlakstykite citrinos sultimis. Įmaišykite rudojo cukraus ir cinamono.
- Tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite (stengitės ploniau, nes taip bus geriau formuoti pyragėlius). Paimkite stiklinę ir įspauskite joje skridinėlius. Dėkite į vidurį paruošto obuolių įdaro, sulenkite iš trijų pusių (pabandykite išgauti tris lapelius). Per viršų “perjuoskite” nuo skridinėlių likusiais tešlos fragmentais – gausite ažūrinį pyragėlių viršų. Dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35-40 minučių, kol gražiai paruduos.
Bendraukite visada skaniai:)
Dar šis bei tas…
Įdarui puikiai tinka ir kriaušės, tik joms užtenka žiupsnelio rudojo cukraus.
Vaisių nebūtina tarkuoti – supjaustyti nedideliais gabaliukais, jie visai įdomiai suskamba trapios tešlos krepšelyje.
Pas mane dažnai lieka grietinėlės – yra tekę net išmesti. Bet juk ją galima panaudoti maišant su grietine į kepnius. Štai ir šie pyragėliai buvo iškepti būtent iš grietinėlės likučių (dėjau santykiu 50:50).
Užduotis labai palengvina virtuvinis kombainas su keliais antgaliais: vienas – su silikonine briaunele, sviestą susmulkina ir sumaišo su miltais, o S formos kablys – apjungia sausą turinį su grietine. Tešla tampa vientisa, dirbti su tokia vienas malonumas.