Kapotos tešlos kepiniai · Skoniai

Kapotos tešlos pyragėliai su obuolių įdaru

Ažūriniai, išsisluoksniavę jie puikiai tiks ir namiškiams ir svečiams. Galima iš vakaro išsikepus įsidėti į darbą prie kavos – būsit pamalonintos, kai kolegės paprašys “receptuko” – diena bus prasidėjus gerai! Pyragėlių tešla yra kapota, todėl ją gerai atšaldžius, pukiai išsisluoksniuoja, tampa trapi ir kitiems ji panaši į sluoksniuotą tešlą su kuria mažai ką turi bendro.  Taigi, kad visiems užtektų, imsim dvigubą paplotėlių su įdaru ingrediantų kiekį:

Reikės:
Tešlai

  • 360 g miltų
  • 200 g gero sviesto
  • 200 g riebios grietinės
  • didesnio žiupsnio druskos
  • 1 mažo kiaušinio aptepimui

Įdarui

  • keleto vidutinių obuolių
  • 2 – 3 v. š. rudojo cukraus + 2 a. š. cinamono
  • pusės citrinos sulčių
Kapotos tešlos pyragėliai su obuoliais

Gaminimas:

  1. Tešlai ant darbastalio suberkite sumaišytus su druska miltus.
  2. Į vidurį sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, viską kapokite plačiu peiliu, kol gausite daug smulkių drėgnų trupinių (galite “kapoti” ir roboto kampuotais antgaliais).
  3. Sudėkite gerai atšaldytą grietinę – procesą tęskite, kol nebeliks sausų miltų.
  4. Toliau darbuokitės rankomis – turite gauti minkštą, elastingą tešlą (jei šiek tiek lips prie rankų, pabarstykite miltais, tik nepadauginkite – tešla neturi būti per daug kieta).
  5. Suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę, padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui, o geriausiai – keletai valandų arba visai nakčiai.
  6. Įdarui obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, sutarkuokite.
  7. Apšlakstykite citrinos sultimis. Įmaišykite rudojo cukraus ir cinamono.
  8. Tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite (stengitės ploniau, nes taip bus geriau formuoti pyragėlius). Paimkite stiklinę ir įspauskite joje skridinėlius. Dėkite į vidurį paruošto obuolių įdaro, sulenkite iš trijų pusių (pabandykite išgauti tris lapelius). Per viršų “perjuoskite” nuo skridinėlių likusiais tešlos fragmentais – gausite ažūrinį pyragėlių viršų. Dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35-40 minučių, kol gražiai paruduos.

Bendraukite skaniai:)

Dar šis bei tas…

Įdarui puikiai tinka ir kriaušės, tik joms užtenka žiupsnelio rudojo cukraus.

Vaisių nebūtina tarkuoti – supjaustyti nedideliais gabaliukais, jie visai įdomiai suskamba trapios tešlos krepšelyje.

Pas mane dažnai lieka grietinėlės – yra tekę net išmesti. Bet juk ją galima panaudoti maišant su grietine į kepnius. Štai ir šie pyragėliai buvo iškepti būtent iš grietinėlės likučių (dėjau santykiu 50:50).

Užduotis labai palengvina virtuvinis kombainas su keliais antgaliais: vienas – su silikonine briaunele, sviestą susmulkina ir sumaišo su miltais, o S formos kablys – apjungia sausą turinį su grietine. Tešla tampa vientisa, dirbti su tokia vienas malonumas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *