Daržovių patiekalai · Skoniai · Vegetariški patiekalai

Kepti baklažanai su Brie sūriu, pesto ir graikiniais riešutais

Paprieštaraukite, kad tai netikęs derinys. Kritika yra varomoji jėga. Kaip tas pipiras sriuboje, kurį netyčia perkandi, pasipurtai ir netrukus – kaip niekur nieko. Tačiau įrašas atminyje pasilieka. Tai gera proga išmokti priimti kitokią nuomonę, įvertinti savo požiūrį, paanalizuoti įsitikinimus, pasilyginti ar pasimatuoti. Blogiau, kai bandai save apsaugoti, įdiegęs sau patogias programas, laikaisi įsikibęs, nes tavąjam EGO tai patinka.

Tai dabar apie violetinį baklažaną su riešutais ir kalendra. Jeigu riešutų negalite valgyti ar tiesiog nevalgote, tai ir nereikia. Tačiau galite pamėginti kitokius, pavyzdžiui, pekano. Bet kad nieko, tai nepatarčiau. Bent kalendros lapelį įtaisykite ant baklažano puselės.;) Netoks nuobodus bus skonis. Kartais taip trūksta natūralaus skonio stipriklio, kada įprastas maisto derinys suskamba naujai.

Su kalendra man teko ilgai megzti ryšį. Uf! Vienu metu atrodė, kad jau viskas – daugiau nemėginsiu ir pamiršiu. Tačiau nusisekę orkaitėje keptos dorados su pankoliais ir kalendra (o kai pankolio neradau, vietoj jo kalendros dėjau daug!) – pasiteisino ir vienu ir kitu atveju visu šimtu. Tada po truputų į mėsos faršą įmaišiau, atsargiai – į pastos padažą ir… įsisiūbavo! Šiais metais, kai šios prieskoninės žolelės nepasėjau, labai gailiuosi. Radau nuo praėjusių metų išaugusią gražuolę, tai su tokia meile skyniau stiebelius, kad pati negalėjau atsistebėti, kaip tos meilės ir nemeilės gali taip greitai pasikeisti.

Aš už kalendrą, kuri neliks nepastebėta (nes labai gražūs lapeliai) ir nelilks neišjausta (nes labai aromatinga), bet kad ne visiems ir ne iškarto, tai jau prirašiau iš savo patirties.:)

Ir ar tikrai pelėsinis sūris šiam patiekalui tinka geriausia? Nebūtinai. Jis turi ganėtinai intensyvų skonį. O jeigu norite švelnesnio – keiskite mocarela ar burata.

O prie šio patiekalo tobulai tinka švieži pomidorai, net nereikia stengtis jų paversti salotomis.

Vis platesniu žingsniu į vasarą…

Kepti baklažanai su pelėsiniu sūriu
Reikės (2 asmenims)
  • 2 baklažanų (naudojau violetinius)
  • 50 g kietojo sūrio
  • 2 v.š. pesto padažo (naudojau grąžgarsčių)
  • 3 v.š. pomidorų padažo
  • druskos
  • rupios jūros druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • pelėsinio Brie sūrio/buratos
  • graikinių riešutų
  • kalendros lapelių (nebūtinai)

Kepti baklažanai su burata
Gaminimas:
  1. Baklažanus perpjaukite pusiau, padarykite rombines įpjovas, pabarstykite druska, palikite pusvalandžiui “paprakaituoti”.
  2. Druską nuplaukite, daržoves nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, patepkite aliejumi, užberkite po žiupsnelį rupios jūros druskos, šviežiai maltų pipirų.
  3. Kepkite orkaitėje 40-45 minutes.
  4. Sumaišykite pomidorų padažą, pesto, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį.
  5. Iškepusias daržoves truputį atvėsinkite, šaukšteliu išskobkite jų vidų, sudėkite į padažą, išmaišykite.
  6. Įdarą sudėkite į baklažanų puselių vidų, išlyginkite, užberkite dar po žiupsnelį (galite ir daugiau) tarkuoto kietojo sūrio, po pora nedidelių riekelių pelėsinio sūrio/buratos – grąžinkite atgal į orkaitę dar 7 minutėms.
  7. Pabarstykite kepintų riešutų trupiniais, šviežiais kalendrų lapeliais (nebūtinai).
  8. Skanaukite dar šiltus su šviežiais pomidorais.

Daržovingų Jums pietų ir vakarienių!

Dar šis bei tas…

Galima įdarą paruošti ir greičiau: iškepusio baklažano minkštimą sutrinkite šakute jo neišėmę, ten pat dėkite pomidorų padažą, pesto ir minkštą sūrį (geriausia taip paruošti sekasi su burata), - trumpam pašaukte į orkaitę, žiupsnelio žalumynų ant viršaus ir Voilà - matote nuotraukoje. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *