Kruopų patiekalai · Skoniai

Kuskusas su daržovėmis ir konservuotomis pupelėmis

Kuskuso kilmė yra Šiaurės Afrika. Jis gaminamas iš manų kruopų (kartais iš rupiai maltų sorų ar miežių) – kruopos yra šlakstomos vandeniu ir trinamos, kol pasiekia vienodą dydį. Paruoštas jis turi būti birus.

Tradicinis paruošimo metodas yra gana sudėtingas ir reikalaujantis daug pastangų – garinimas, virimas ir nuolatinė priežiūra, kad jis nesuliptų. Tačiau beveik visuose prekybos centruose galima rasti greito paruošimo kuskuso – jis jau buvo išgarintas ir išdžiovintas. Tereikia užpilti vieną dalį kuskuso su viena dalimi verdančio vandens (1:1), įpilti šlakelį aliejaus ir uždengtą palikti 5 minutėms. Po to atsargiai šakute išpurenti ir skaniai suvalgyti.

Kai lankiausi Prancūzijoje pirmą kartą, šeimininkai aiškino, kad tai Magribų valgis, kaip ir aštriosios dešrelės Marguez, kurios puikiai tinka prie šių kruopų. Restorane užsisakėm kuskuso ir su nekantrumu laukėm. Nors tai ne prancūzų virtuvė, tačiau, kaip patys afrikiečiai čia yra savi, taip ir jų virtuvė tapo Prancūzijos savastimi – įdomu buvo paskanauti. Po kiek laiko padavėjas atnešė kalną kruopų ir išdidžiai padėjo ant stalo. Keletas kažkokių daržoviu šen bei ten – apetito nesužadino. Dešrelės atkeliavo vėliau, tačiau liko nusivylimas ir nieko neatsiminimas, tik tas kalnas birių kruopų.

Bėgo metai, nuvykus į Prancūziją mieliau skanavau jūros gėrybes, pyragaičius, kruasanus ir skaniuosius džemus – kuskuso NE. Iš naujo jį atradau prieš pora metų. Vis akis užkliūdavo tai už vieno, tai už kito recepto. Tačiau, pirmiausia reikėjo nusipirkti kruopų. Nepamiršau, nusipirkau, pasigaminau, tiksliau išsiviriau, pusryčiams košę –  patiko! Taip kuskusas tapo rytinės košės atmaina.

Baigėsi pakuotė. Pirkau naują, tačiau nusprendžiau pasigaminti ne pusryčius, o pietus. Išstudijavusi receptus, atradau savo variantą – su daržovėmis ir konservuotomis pupelėmis. Jūs galite prisidėti savųjų ingredientų ir tai jau bus jūsų kuskusas. 🙂

Reikės:
  • 1 st. kuskuso
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 2 paprikos
  • 1 čili pipiras
  • 200 gramų cukinijos
  • 3 skiltelės česnako
  • 1,5 st. vandens
  • 4 v.š. aliejus (kepimui)
  •  1 (skardinė) konservuotų pupelių
  • druskos
  • petražolių
  • citrinos sulčių
  • pomidorų (patiekimui)
Gaminimas:
  1. Svogūną ir morką supjaustykite nedideliais kubeliais. Apkepinkite įkaitintame aliejuje.
  2. Pridėkite stambesniais kubeliais pjaustytą cukiniją, papriką, smulkiai pjaustytą čili pipirą (galite nenaudoti, jeigu nemėgstate aštriai).
  3. Maišant kepkite 5-6 minutes.
  4. Pridėkite smulkiai kapotą ar spaustuku perspaustą česnaką, pasūdykite.
  5. Supilkite vandenį (galima pakeisti sultiniu) ir perplautas kuskuso kruopas. Išmaišykite, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir palikite troškintis 7-8 minutes.
  6. Kruopoms išbrinkus, į kuskusą įmaišykite nusunktas  konservuotas pupeles,  smulkiai sukapotas petražoles.
  7. Kuskusą tiekite su šviežiais pomidorais, apšlakstytais trupučiu citrinų sulčių.

kuskusas su daržovėmis

 

Dar šis bei tas…

Daržovių kepinimas gali užtrukti ir ilgiau – priklauso nuo jų šviežumo ir kokybės (kepinam kol suminkštės).

Šį kuskusą galima ruošti ir su kitomis daržovėmis.

Jį galima valgyti vieną ar patiekti kaip garnyrą prie kitų patiekalų.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *