Briuselio kopūstas – bastutinių šeimos daržovė. Nedideli, vos 5 centimetrų apimties kopūstėliai susigrupavę aplink storą motyninį kotą, pasislėpę po tankiais augalo lapais, atrodo labai neįprastai. Briuselinius kopūstus iš lapinių išvedė Belgijos selekcininkai dar XVII a. Karlas Linėjus pirmasis moksliškai aprašė šiuos kopūstus ir Belgijos daržininkų garbei pavadino juos briuseliniais. Šie kopūstai turėjo privalumų palyginus su savo pirmtakiais, nes augo į aukštį ir visą derlių talpino ant savo ilgo koto.

Maistinės savybės
Kopūstai priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai. Tai yra tie augalai, kurie yra vieni turtingiausių žmogui naudingosiomis medžiagomis. Kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų.
Briuselio kopūstai, kaip ir kiti jų pusbroliai, turi daug vitamino C (daugiau nei apelsinai), B9, beta-karoteno, kuris pavirtęs vitaminu A, dalyvauja procesuose, padedančiuose išlaikyti gerą odos bei gleivinės būklę, teigiamai veikia regėjimą.
Vitaminas K, esantis daržovėse, yra svarbus širdies kraujagyslių ligų prevencijai.
Šie kopūstai turi didelę koncentraciją kalio, kalcio taip reikalingų gerai kaulų bei nervų būklei, geležies bei magnio – psichologinei būsenai palaikyti.
Kaip ir kiti kopūstiniai, briuseliniai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, ypatingai tirpių.
Briuselio kopūstai yra nekoloringi, turi nedaug riebalų ir cukraus, tačiau juose yra daug vandens. Dėl šių savybių daržovės tinkamos asmenims sergantiems diabetu, metantiems svorį.
Nepaisant visų naudų, juose yra kai kurių, žmogaus virškinimo sistemos sunkiau virškinamų sieros junginių, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu. Dėl pastarųjų nepageidaujamo poveikio, briuselio kopūstus reikėtų iš pradžių blanširuoti, o tik po to naudoti gaminant patiekalus.
Vartojimas
Šios daržovės yra vienos vertingiausių daržovių, kurių reiktų valgyti kasdien, norint būti sveikiems.
Briuselio kopūstai maistui dažniausiai naudojami apvirti (blanširuoti). Prieš tai reikia nuimti nuo galvučių gelsvus lapelius, nuplauti po tekančiu vandeniu. Į puodą įpilti nedidelį kiekį vandens, sudėti kopūstus ir juos pavirti (blanširuoti) ne daugiau 10 minučių. Kad daržovės neprarastų gražios savo spalvos, apvirus sudėti į kiaurasamtį, o po to išmaudyti po šaltu tekančiu vandeniu.


Blanširuotus briuselinius kopūstėlius galima naudoti garnyrui, salotoms arba patiekti kaip atskirą vegetarišką patiekalą. Tokią pat paskirtį gali atlikti ir neapvirti, keptuvėje ant sviesto su mėgstamais prieskoniais pakepinti briuselinukai.

Kitas būdas – kopūsto galvutes sumaišyti su marinatu ir kepti orkaitėje. Tai gana gurmaniškas patiekalas, kurį drąsiai galima patiekti aperityvo stalui, bet kartu tai yra tai, ką gali kramsnoti smagiai net vaikai. Puikus pasirinkimas vegetariškiems pietums yra užkepti briuselinio kopūstai su spanguolėmis ir migdolais arba su morkomis.
Auginimas
Briuselinis kopūstas – dvimetis augalas, tačiau mes jį pažįstame, kaip vienmetį. Jei per žiemą išlaikytume, antrais metais jis pražystų ir subrandintų sėklas.
Briuselio kopūstus reikėtų sėti į šiltnamį ar lauką. Vėliau daigus išsodinti į vietą. Sodinti į derlingą, gerai išdirbtą žemę. Šie kopūstai mėgsta drėgmę, ypač augant lapams ir formuojantis gūželėms.
Laikymas
Šviežius briuselinius kopūstus šaldytuvo daržovių konteineryje galima laikyti savaitę ir daugiau, tačiau prieš tai reikia nuimti jų apdžiūvusius lapelius, nuvalyti nešvarumus.
Blanširuotus kopūstėlius galima užšaldyti ir laikyti iki 3 mėnesių šaldiklyje.
Straipsniui naudoti šaltiniai: https://www.mgc-prevention.fr/calendrier-des-aliments/chou-de-bruwelle/
http://www.fruits-et-legumes-de-saison.net/chou-de-bruxelles/