Sausainiai · Skoniai · Sveikuolių skanėstai

Migdoliniai sausainiai su kokoso aliejumi ir juoduoju šokoladu

Sveika mityba? Kokia ji turėtų būti. Pati vartoju šią savoką, bloge esu sukūrusi net “sveikuolių” rubriką. Kol kas šventai tikiu šios srities ekspertais, holistinės medicinos specialistais. Nors… kartais kritiškai žiūriu į banguojančias mitybos tendencijas. Jeigu kepimas ant aliejaus buvo tapęs sveikiausiu riebalu ir nepaleido savo pozicijų gerokai daugiau nei dešimtmetį, – šiandien jau reabilituoti kiaulienos taukai! Garbinami avokadai. Viskas gerai. Puikūs vaisiai. Bet kiek šviežius mes juos galime turėti? Atvežti iš už jūrų marių, nokinti ar ne visai, pasiekę parduotuvių lentynas, ar jie gali turėti labai gerų savybių? Citrinos? – Gerai kai pataikai neužsistovėjusias. Nokintos ar nežinia kaip sandėliuotas – tik iš vaizdo panašios į tikrai naudingą vaisių – sulčių gal šaukštas, o visa kita balastas.

… prisiraunu iš lysvės burokėlių, gerai išmaudau, nušluostau, įvynioju į aliuminio foliją, pašaunu į krosnį kepti. Seilė tįsta, kai pagalvoju, kokias skanias salotas pagaminsiu, – liks dar ir brauniui. Rytoj vakarienei parausiu morkų ir iškepsiu orkaitėje kartu su kitomis šakninėmis daržovėmis. Beje, koks puikus maistas, o kartu ir desertas, kepti obuoliai – pusryčiams, su avižinių dribsnių koše, mmm… Kad jau užpykau ant citrinų, prisirinksiu svarainių – tikrai nemažiau vitamino C gausiu! Išvirsiu džemą, iškepsiu pyragą, padarysiu sirupo, …

Visko mes turime. Viskas pas mus geros kokybės. Ir jei tik patys užsiauginame, nesižavėkime gražiais parduotuvių lentynų vaizdais – vargu ar ten rasime adekvatų grožio ir vertės santykį. Gal geriau savo krituolį obuolį pasidalinti su kirmėliuku?

Tokias mintis audžiu ir ataudžiu nuolat, nes maistas – mano aistra, o gera savijauta – siekiamybė .:)

Ups! Apie ką aš čia? Kepu tai, juk, migdolinius sausainius su kokosų aliejumi !

Reikės:
  • 200 g maltų migdolų/migdolų miltų
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 kiaušinio
  • 3 v.š. kokoso aliejaus
  • 4 v.š. šviežio medaus/klevų sirupo
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
Gaminimas:
  1. Migdolus sumalame iki smulkių trupinių (jei naudojame miltus, šį žingsnį praleidžiame).
  2. Miltus sumaišome su druska, kepimo milteliais.
  3. Atskirame inde dedame kokosų aliejų, medų/klevų sirupą, vanilinį cukrų, išsukame.
  4. Įkandin įmušame kiaušinį, viską gerai suplakame šluotele.
  5. Skystąją masę supilame į miltų ruošinį, viską gerai apjungiame specialiu tešlos maišymo antgaliu.
  6. Šokoladą sukapojame peiliu mažais gabaliukais, mediniu šaukštu įterpiame į tešlą.
  7. Indą su tešla uždengiame maistine plėvele, patalpiname į šaldytuvą 1 valandai, ar ir daugiau, pastingti.
  8. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šaukšteliu kabiname tešlą, dėliojame kauburėlius, truputį juos paploniname, padailiname, paliekame tarpus sausainiams plėstis.
  9. Kepame 190 laipsnių temperatūroje, 8-10 minučių, paliekame atvėsti.
  10. Skanaujame!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *