Skoniai · Sveikuolių skanėstai

Nekeptas anakardžių tortas su svarainių traškučiais

Pasiruošimo savaitė pieš didžiausią pavasario šventę Velykas prabėga tarsi viena diena. Štai Verbų sekmadienis, o štai ir Didysis ketvirtadienis – Didžiojo pasninko pradžia. Nutilus bažnyčių varpams, tik sukis. Šeimininkėms nepavydėtinas metas – kiekviena diena turi būti suplanuota, pirkinių sąrašas apgalvotas.

Šį savaitgalį nutariau pagamint pyragą iš to, kas likę spintelėse ar šaldytuvo lentynose. Kantriai laukė nuosprendžio ne vienas. Apsisprendžiau svarainių naudai. Jau kelios savaitės akis badė stiklainis, kuris buvo tik balastas. Pirminis produktas – sultys – jau buvo sunaudotos. Anksčiau svarainių likučius negailestingai išmesdavau. Po to supratau, kad juos galima sėkmingai panaudoti sveikuolių duonelei, sutvirtinti pyrago pagrindą, paįvairinti granolą.

Ir taip, prieš Didžiąją pavasario šventę, net labai neplanuojant, pavyko sukonstruoti beveik termiškai neapdorotą „gluten free” torčiuką.

Tik trys ingredientai ir vos keli priedai. Pabandyti verta…

Reikės:

Padui

  • 500 g svarainių (po to, kai jie supjaustyti ir palaikyti su cukrumi atiduoda savo sultis)
  • 500 g šviežių datulių
  • 30 ml klevų sirupo
  • 150/200 ml kokoso aliejaus

Viršutiniam sluoksniui

  • 350/370 g anakardžių riešutų
  • 2 žaliųjų citrinų sulčių
  • 40 ml klevų sirupo
  • migdolų esencijos (keleto lašų)
  • 1 saujos šilauogių (papuošimui)
Nekeptas anakardžių tortas
Gaminimas:
  1. Anakardžių riešutus užpilame vandeniu, brinkiname valandą ar daugiau.
  2. Svarainių riekeles dedame į virtuvinį kombainą (tą sėkmingai padarau kokteilinėje), supilame dalį klevų sirupo, ištirpintą kokoso aliejų, sumalame kuo smulkiau, atidedame.
  3. Išimame datulių kauliukus, dedame į smulkinimo indą, supilame likusį klevų sirupą, išsukame iki vientisos masės, sudedame į atidėtą svarainių masę, viską gerai išmaišome.
  4. Gautą masę dedame į kepimo popieriumi išklotą kepinių formą atsegamais kraštais, gerai suslegiame.
  5. Kepame 150 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį, leidžiame atvėsti.
  6. Nuplautus ir nusausintus anakardžius dedame į virtuvinį kombainą, supilame klevų sirupą, žaliosios citrinos sultis, migdolų esenciją, išsukame iki vientisos masės.
  7. Gautą masę dedame ant atvėsusio pagrindo, gražiai išlyginame, padėliojame šilauogių.
  8. Pyragą laikome šaldytuve!

Skanaus!

Tam, kas lengva ir sveika, te randa vietą ant Jūsų stalo:)

Dar šis bei tas…

Naudojau 24 cm atsegamą formą.

Nurodyti kiekiai yra orientaciniai, tačiau baimintis nereikia, – jei ko nors įdėsit daugiau ar mažiau jūsų kūrinys nenukentės, atvirkščiai – gal būt taps stalo pažiba arba jūsų firminiu.

Jeigu esate visiškai atsisakę cukraus ir jo pakaitalų – klevų sirupas nebūtinas.

Galima pyrago pagrindo nekepti; tuomet sumaltus svarainius džiovinkite apie valandą orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje, o gautus traškučius maišykite su datulių mase, suspauskite, pusvalandį palaikykite šaldytuve arba šaldymo kameroje. Daugiau rasite čia.

Nuotraukoje pyrago viršus apibarstytas cukraus pudra – tai taip pat neprivaloma.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *