Pamačiusi šį pyragaitį Instagrame, privalėjau išsiaiškinti, kaip jis gaminamas. Jo keistoką pavadinimą jau buvau girdėjusi, tad beliko pastudijuoti video įrašus, imti prikaistuvus, plaktuvus ir keptuves – rakandų prireiks įvairių, ingredientų – taip pat. Tačiau, neišsigąskit, nieko ypatingo. Kadangi tai tradicinis prancūzų pyragaitis, tai jį kepė dar tada, kai nebuvo jokių elektrinių pagalbininkų. Daug ką galima atlikti paparasta šakute ir medine arba, jei taip norite, silikonine mentele. Riešutų kremui – pralinei – (taip prancūzai vadina savo riešutinį kremą, kurį deda į garsiuosius patisseries) – geriau jau turėti kokį nors “robot” (taip vadinamus virtuvinius kombainus), nors galima ir nusipirkti – sutaupysite laiko.
Šio pyrgaičio istoriją atkeliam vėlesniam laikui, kai gersim kavą ir mėgausimės lengvai gomuriu slystančiu pyragaičio kremu…
Reikės:
Tešlai
- 50 g sviesto
- 100 ml vandens
- 50 ml pieno
- 65 g miltų
- 2 kiaušinių + 1 aptepimui.
- Migdolų riekelių (papuošimui)
Kepinių kremui
- 250 ml pieno
- 62 g cukraus
- 0,5 kiaušnio trynio
- 25 g krakmolo
- 150 g sviesto
- 75 g riešutų sviesto (jeigu naudosite pirktinį)
Riešutų kremui “praline” (jei gaminsite patys)
- 62 g lazdyno riešutų
- 63 g migdolų
- 80 g cukraus
- 25 ml vandens
Gaminimas:
Plikyti žiedai
- Pirmiausia pasigaminame plikytą tešlą, kaip ir plikytų pyragaičių recepte.
- Skardą išklojame kepimo popieriumi ir ant jo lėkštute (gali būti kavos puodelių), apibrėžiame kontūrus.
- Paruoštą tešlą dedame į konditerinį švirkštą, pritaikę atitinkamą antgalį (reikėtų banguotos tešlos juostelės), darome žiedus.
- Prie jau esančių žiedų, formuojame dar vienus, taip, kad jie būtų susiglaudę vienas su kitu.
- Trečia žiedą suraitome ant viršaus, tarpe pirmojo ir antrojo. Kai jie iškeps, atrodys kaip vienas purus riestainis.
- Suformuotus pyragaičius aptepame kiaušinio plakiniu, apibarstome migdolų plokštelėmis.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
- Išimame iš orkaitės ir paliekame, kad gerai atvėstų.
Kepinių kremas
- Jeigu gaminate patys riešutų kremą, žiūrėkite riešutų kremas. Jeigu nusipirkote, pasimatuokite reikiamą kiekį.
- Pasiruoškite plikytą kepinių kremą, jį atšaldykite.
- Atvėsusį kremą dėkite į virtuvinį kombainą arba į kokį plaktuvą, permaišykite iki vientisos masės.
- Pasiruoškite kambario temperatūros sviestą, jį išsukite iki purumo.
- Į sviesto masę dėkite riešutų kremą, abu sujunkite intensyviai maišydami.
- Gautą masę dėkite į kombainą, kuriame yra persimaišęs plikytas kremas.
- Išsukite viską iki baltumo.
- Atvėsusius žiedus perpjaukite išilgai, viršutines dalis atidėkite į šalį.
- Gautą “jungtinį” pyragaičių kremą kraukite į konditerinį švirkštą, dėkite į šaldytuvą ne mažiau pusvalandžiui.
- Užpildykite juo apatines žiedų dalis; iš šonų galima paraityti rožytes – taip pyragėlis atrodys labiau viliojantis.
- Padarę svarbiausią darbą, uždėkite “kepurėles”, apibarstykite cukraus pudra ir išdidžiai tarkite – voilà!
Belieka kaisti kavą ir papasakoti pyragaičių atsiradimo istoriją.:)
Paris-Brest pyragaičiai, gali save vadinti tikrais “prancūzaičiais”, nes čia niekam nekyla jokių pretenzijų juos savintis.
Labai senais laikais, 1910 metais, pilies Maison-Laffitte konditeris Louis Durand, sukūrė rato formos pyragėlį, kurį užsakė Pierre Gifard, dviračių lenktynių Paris-Brest-Paris sumanytojas. Iš pradžių šie “sportininkai” buvo gana didžiuliai, siekė 30-50 centimetrų. Bėgant metams jie darėsi vis labiau aristokratiškesni, atsirado ir keturkampių formos, tačiau jie visi nuostabūs! Nežinia, kas skaniau, ar tos minkštos puselės su migdolų plokštelėmis, ar riešutinis kremas, bet, tikriausiai, viskas kartu sudaro neapsakomo skonio dermę.
Pažadėkite, kad jį išbandysite nedelsiant, o po to išdidžiai patieksite draugams prie kavos ar arbatos – lai, pavydi.;)