Naminiai ledai · Skoniai

Rikotos ledai su mangu

Ledai puikus desertas bet kuriuo metų laiku. Tik šiuo metu labiau tinkami būtų “sotesni”, o užplūdus šilumai – gaivesni. Kai man pasiūlo išsirinkti desertą, mieliau renkuosi ledus ar panna cottą. Kai laukiu svečių ir turiu šiek tiek daugiau laiko nei įprastai, pagaminu juos pati. Pasiūlau dar šviežių uogų, vaisių ar jų tyrių, sirupo ar šokolado. Pastebėjau – svečiams patinka toks namų restoranas.

Kada gimė mintis šiam? Ogi, apsipirkimo dieną (o tai būna ilgesnė nei įprastai darbo diena;). Visa nusiplūkusi panorau kažko lengvo ir skanaus. Žvilgsnis nukrypo į ledų vitriną, – “rikotos ledai”. Nedelsdama užsisakiau ir padavėjai vos spėjus pasakyti “prašau” , pradėjau ragauti akimis ir kitomis juslėmis, net nepamenu kiek laiko užtrukau – pastebėjau tik, kad rankoje laikiau menką vaflinio ragelio galiuką, o mintys sukosi apie tai, kaip kažką panašaus gaminsiu namuose. Kitą dieną, JAU kitą dieną ėmiausi sumanyto “projekto”. Ar užtrukau? – Gal kiek ilgiau nei su kivių ledais… Bet dabar viską nuo pradžių.

Reikės:

Ledams

  • 1 sušaldyto mango kubelių
  • 2 sušaldytų bananų griežinėlių
  • 350 g rikotos sūrio
  • 50 ml pieno (gali būti augalinis)
  • 2-3 v.š. klevų sirupo arba medaus

Krepšeliui

  • 25 Savoyardi tipo sausainių (priklauso nuo to kokio dydžio formą naudosit)
  • 50 g cukraus
  • 50 ml vandens
  • 50 ml apelsinų sulčių
Rikotos ledai su mangu
Gaminimas:
  1. Ledams sušaldome mango kubelius ir bananų griežinėlius (galimam tą padaryti iš anksčiau).
  2. Išimame iš šaldiklio, palaikome kambario temperatūroje apie 10 minučių.
  3. Apšilusius vaisius dedame į trintuvą, užpilame klevų sirupu, pienu ir triname kol susidarys vientisa masė.
  4. Į didesnį dubenį sudedame rikotos sūrį, iškrečiame sutrintus vaisius, viską sumaišome iki vientisos masės.
  5. Dedame į plokščia įndą (geriausia tinka silikoninė kepinių forma), šaldome apie 3-4 valandas.
  6. Išimame užšaldytą masę, sulaužome gabaliukais ir dar kartą viską pertriname.
  7. Dedame atgal į indą, grąžiname į šaldiklį dar keletui valandų.
  8. Jeigu yra noras – procesą galima pakartot (vardant to glotnumo;).
  9. Paimame torto formą atsegamais kraštais, įklojame kepimo popierių, užsegame.
  10. Krepšeliui – pasimatuojame sausainių aukštį (pridedame prie formos krašto, atsižymime ir gražiai atpjaunam).
  11. Sirupui – vandenį, cukrų ir apelsinų sultis supilam į prikaistuvį, maišome, kol užverda, nukeliam nuo kaitros, ataušinam.
  12. Paruoštus sausainius šiek tiek pamirkome sirupe, kad formuojant krepšelį jie vienas su kitu sukibtų.
  13. Sukrečiame paruoštą ledų masę į krepšelį, dedame dar keletui valandų į šaldymo kamerą.
  14. Prieš patiekiant, atsegame formos kraštą, palaikome ledus kambario temperatūroje bent 10 minučių

Saldžių, Jums, akimirkų!

Dar šis bei tas…

Krepšelis atrodo tuštokas, nes neturėjau mažesnės formos. Bet tai galima nesunkiai pataisyti – ant viršaus uždėti sluoksnį kitokių ledų – kivių, dar vieną – braškių (jei sezonas) arba mangų jogurti. Bus tikras ledų tortas!

Pieno kiekį, kuris reikalingas ledų konsistencijai palaikyti, reikėtų pasireguliuoti individualiai – daug kas priklauso nuo vaisių – kokios jie kokybės, kaip sunokę – gali ir visai neprireikti arba tik minimaliai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *