O gal tai lašiša su salotomis. Na, bet koks skirtumas – vistiek valgome viską kartu. O šiuo metu ši žuvis taip išpopuliarėjo, kad gaminimo būdų ir derinimų yra tiek, kad dar prieš kelis metus nebūtum net pagalvojęs. Vis dažniau gaminti jos imuosi ir pati. Netgi pagavau azartą. Pradėjau nuo lašišos kepsnių, po to pabandžiau lašišos file su citrusiniais – labai skaniai “suėjo”. Tuo nesibaigė ieškojimai ir atradimai “Ką iš lašišos?”. Įkandin sekė lašišos tartaras ir labai skaniai, ir panašiai suskambėjusi karamelizuota lašiša, kurią galima patiekti kaip karštą patiekalą, o atvėsusi puikiai tiks salotoms. Ir jau nekalbu, kaip tinka sūdyta ar rūkyta lašiša sumuštiniams ar lavašo suktinukams. Čia tai nereikia didelio meistriškumo, nebent fantazijos gali pritrūkti.
Raudoną žuvį reikia kuo dažniau įtraukti į mitybos racioną? Lengvai ir greitai paruošiama? Ją mėgsta beveik visi? Jeigu pabandytume atsakyti į kiekvieną klausimą, visi atsakymai sueitų į vieną “TAIP”.
Didžioji savaitė ir pavasario vidurys – žuvis ir šviežios daržovės – tobulas tandemas. O mandarinai šalia? – Tiesiog nepamainomi ten, kur ŠVENTĖ.
Tada ko laukiam? – Einam gaminti!
Reikės: (2 asmenims)
Žuviai
- 400 g lašišos
- 2 v.š. sezamų aliejaus
- 25 g sviesto
- 3 v.š. rudojo cukraus
- 3 v.š. sojos padažo
- 2 česnako skiltelių
- 3/4 a.š. imbiero miltelių/3-4 cm imbiero šaknies
- Žiupsnelio druskos
Daržovių asorti
- 125 g sultenės arba kitų mėgstamų salotų
- 4 vnt. ridikėlių
- 4 vnt. mandarinų
- 40 g marinuotų imbierų
- 2 v.š. sezamų sėklų
- 2 v.š. kanapių sėklų
Gaminimas:
- Nedideliame dubenėlyje sumaišome vieną šaukštą sezamų aliejaus, sojos padažą, rudąjį cukrų, smulkiai tarkuotą imbierą/imbiero miltelius, trintą česnaką, – atidedame.
- Lašišą supjaustome norimo dydžio gabaliukais, pasūdome.
- Įkaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą, supilame likusį sezamų aliejų, sudedame lašišos gabaliukus. Jei lašišą naudojate su oda – pirmiausia žuvį ant keptuvės dedame šia puse.
- Kepame 3-4 minutes ant vidutinės kaitros, tuomet apverčiame ir kepame dar kelias minutes, kol iškepa.
- Lašišą išimame, o likusius riebalus išpilame.
- Į tą pačią keptuvę pilame anksčiau pasigamintą padažą, kaitiname 1-2 minutes, kol pradeda tirštėti.
- Grąžiname lašišą į keptuvę ir minutę leidžiame pakaisti ir susimaišyti su padažu.
- Lašišą apverčiame, pakaitiname dar pusę minutės, išjungiame kaitrą.
- Ant serviravimo lėkštės dedame paruoštas daržoves, vaisius, marinuotą imbierą, išdėliojame lašišą, apibarstome sėklomis.
- Salotas pašlakstome keptuvėje likusiu padažu.
Skanaus!
Padažo patarčiau pasidaryti daugiau, gal net dvigubai. Bent jau man, jis nugaravo ir neužteko normaliai užpilti paruoštą žuvį – kitą kartą dvigubinčiau. Žinoma, priklauso nuo to, ar mėgstate azijietiškus skonius.
Padažui naudojau, kepintų sezamų aliejų – puikiai tiko. Būtent šis aliejus labai tinka lašišos tartarui.
Mėgstu sumuštinius su žuvimi, – jeigu patinka ir jums, galite pasižvalgyti čia.