Daržovių patiekalai · Skoniai

Smidrai su šakninėmis daržovėmis

Štai toks pavasaris, koks yra šiais metais man patinka: temperatūra artima vidutinei, galima pasimėgauti saule, o jeigu dangus ir apsitraukia, tai tam, kad atneštų lietų, kad sudrėkintų dirvą, kad viskas sužaliuotų ir sužydėtų. O jeigu debesys atseikėja šlapių snaigių ar paberia krušos – vieni niekai!

Štai vakar teko ilgiau pabūti gamtoje – gaudžiau kiekvieną akimirką – stebėjau debesis – plaukė išdidūs sau pro šalį… Toks dangus, – kažkokia magija – tarsi ten būtų kitas pasaulis… Taip besimėgaudama net nepastebėjau didžiulio debesų karavano, kuris aiškiai nešė lietų. Švystelėjus žaibo blykstei, nugrūmojo perkūnija – supratau, kad vėsaus dušo išvengti nepavyks. Stipraus lietaus šuoras, o pavyjimu ir ledo kruopelės įšventino mane naujam laikui, – marškinėlių, tamprių, šortų, lengvų sportinių batelių, skrybelaičių, maudymosi kostiumėlių, dviračių ir paspirtukų,… uf! Džiaugiausi, – nors nuo blakstienų lašėjo vanduo, ir nuo plaukų… striukė tapo sunki, ir batai prisipildė… Niekis! Netrukau grįžti ir gręžti sušlapusius drabužius. Tamsus debesys nukeliavo vakarų pusėn, o saulė šypsojosi, toliau – gal man?;)

Dar gyvenu vakarykščiais prisiminimais… Pirmoji žaluma, padengusi žemę mane įkvėpė gaminti vėlyviems pietums smidrus – kaip tik turėjau jų ryšelį. Jau kelios dienos stovi – negalima tokio gėrio supūdyti (vitaminai A, C, B1 ir net B2). Esu bandžiau juos visaip – aprašiusi esu tik ispanišką kiaušinienę Patiko, bet man atrodo, kad ją visada perkepu. Dabar pagalvojau, kad daržoves iškepsiu atskirai pagal keptų šakninių daržovių receptą, smidrus pakepinsiu keptuvėje, kaip man patinka, o paskui sudėsiu viską į kepimo indą, apjungsiu dviejų rūšių sūriais. Patieksiu su kiaušiniais – tandemas, kuris niekada nenuvilia.

Išgryninus gaminimo eigą, paruošiau viską per pusvalandį – soti ir laiminga sėdau rašyti. Nekantrauju pasidalinti, nes tai išbandyti tiesiog būtina!

Beje, ar žinojote, kad smidrų ūglius graikai, romėnai ir egiptiečiai aukojo dievams. Tada tai buvo laukiniai augalai, kurių tekdavo ieškoti atokiuose kalnų šlaituose.

Jeigu ši daržovė verta dievų stalo, delsti neverta ir mums!

Reikės:
  • 1 batato
  • 3-4 morkų
  • 200 g smidrų
  • sezamų sėklų
  • 50 g geltonojo
  • čederio sūrio
  • 50 g kietojo sūrio
  • druskos
  • kelių rūšių pipirų
  • raudonosios paprikos dribsnių
  • raudonojo pipiro (nedidelio gabaliuko)
  • 0,5 žaliosios citrinos
  • svogūnų laiškų
  • aliejaus (smidrų apkepimui)
  • chorizo dešros (nebūtinai)
  • 2 kiaušinių (galima ir be jų)
Gaminimas:
  1. Nuskuskite šaknines daržoves, nuplaukite smidrus, nulaužykite jų sumedėjusius kotelius.
  2. Batatą supjaustykite griežinėliais, morkas – šiaudeliais; supjaustytas daržoves sudėkite atskiruose induose, sudėkite prieskonius, kaip aprašyta keptos šakninės daržovės (druska, pipirai, ciberžolė, kuminas, saldžiosios paprikos milteliai, aitriosios paprikos milteliai, rūkytos paprikos milteliai), užpilkite po pora šaukštų aliejaus, dėkite į skardą (vienoje pusėje batatus, kitoje – morkas), kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes.
  3. Sausoje keptuvėje pakepinkite druską, pipirus, raudonojo pipiro dribsnius, įpilkite šlakelį aliejaus, įkaitinkite, dėkite smidrus, vartydami kepkite ant didesnės nei vidutinė temperatūra, apie 10 minučių, išjungę palaikykite po dangčiu, kad suminkštėtų.
  4. Kepimo indą patepkite aliejumi, dėkite apkeptas morkas, o ant viršaus išdėliokite batatų griežinėlius, užberkite lengvai pakepintas sezamų sėklas.
  5. Ant daržovių sluoksnio ir pakepintų sėklų užberkite tarkuoto čederio, sudėkite apkeptus smidrus, o ant jų padėliokite plonų kietojo sūrio riekelių.
  6. Dėkite atgal į orkaitę, kur kepė daržovės, dar 10 minučių.
  7. Patiekite su keptais kiaušiniais, chorizo dešros riekelėmis (nebūtinai)
  8. Nepamirškite padėlioti žaliosios citrinos gabalėlių, pjaustytų svogūnų laiškų, plonų raudonojo pipiro griežinėlių.

Jei tik pabandysite, tikiu, norėsite kartoti dar ir dar…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *