Straipsniai

Spanguolės sveikatai. Kilmės paslaptys

Sakoma, kad yra toks padavimas apie spanguolių kilmę: “Kadais vietoj Dunojaus akivaro senovėje bangelėmis teškeno gražus ežerėlis. Naktį į jo atabradus subrido baltaplaukės, baltakrūtės laumiukės. Patekėjo mėnuo. Mėnuo jaunikaitis. Sidabro šviesa nutvilkė gražuoles. Tosios susigėdusios gervėmis pavirto, raistų glūdumosna nuplasnojo. Ant samanų kilimo laumiukės pamiršo karolius iš rubino – raudonojo brangakmenio. Užburti buvo tie karoliai, neatiteko jaunam mėnuliui, o pavirto spanguolėmis – laumių uogomis. Ir dabar kiekvienais metais laumikės gervelių sparnais plasnoja virš raisto, savo karolius skaičiuoja”.

Spanguolės šaldytuve gali stovėti iki Kalėdų

“Senovinėse lietuvių liaudies pasakose, užrašytose daktaro Antano Basanavičiaus, spalgena gervės uoga vadinama. Gervių uogelei raudoskruostę spanguolėlę priskyrė ir Gardino, Gervėčių, Pelesos gudai ir lietuviškų salų Gudijoje lietuviai. Spalgena gervės uoga vadinama ir Šiaurės Amerikos, Kanados indėnų, Aliaskos eskimų, skandinavų: suomių, švedų, norvegų. Islandijoje spalgena – baltojo tetervino (žvynės) uoga. Tai susiję su spanguolės žiedu, kuris primena kilnų raistų paukštį – gervę.” – rašoma viename gamtininko Leonardo Grudzinsko straipsnyje.

Iš raistų surinktos šios uogos iš tiesų užaugusios kiek įmanoma švariausioje aplinkoje. Visi žinynai rašo, kad tai – gyvybės uoga, nes pati save „konservuoja“. Vadinasi, ir žmogui padeda įveikti įvairių ligų sukėlėjus. Mokslininkai esą nustatę, kad spanguolės mažina žalingą vaistų poveikį ir sustiprina patį vaistų veikimą. Šios uogos yra geras organizmo valiklis – padeda organizmui šalinti kenksmingas medžiagas, net radioaktyviąsias. 

Spanguolės sveikatai

Spanguolių gydomosios savybės žinomos jau šimtus metų. Rašoma, kad indėnai jas naudodavo žaizdoms gydyti, esant prastam apetitui ar virškinimo sutrikimams bei skorbuto gydymui.

Šiuo metu labai vertinamos spanguolių sultys. Jos padeda esant šlapimo takų uždegimui. Įrodyta, kad spanguolėse esantis didelis proantocianidų kiekis saugo nuo tam tikrų bakterijų prikibimo prie šlapimo takų sienelių.

Šiose uogose daug maistinių medžiagų ir antioksidantų, vitaminų C ir E. Kai kurie tyrimai rodo, kad spanguolėse esantys polifenoliai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, užkirsdami kelią trombocitų sukibimui. Spanguolės taip pat turi daug flavonoidų ir polifenolių, todėl vartojant jų produktus sumažėja vadinamojo blogojo cholesterolio kiekis kraujyje – galima išvengti aterosklerozės ir infarkto. O išsiplėtusias venas tepkite medaus ir spanguolių mišiniu (tinka ir praguloms).

Taip pat jos teigiamai veikia sergančiuosius onkologinėmis ligomis – padeda sulėtinti naviko vystymąsi.

Spanguolių vertėtų valgyti ir patiriantiems stresą – mat dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme. Spanguolių gėrimas sumažina nuovargį, suaktyvina smegenų darbą, padidina darbingumą. 

Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas. Nors panašios medžiagos rasta ir mėlynėse, persikuose, manguose, slyvose, avietėse, teigiamu poveikiu dantenoms niekas neprilygsta spanguolėms. Dėl burnos ertmėje besiveisiančių mikroorganizmų ant dantų susidaro apnašos, atsparios seilėms ir pastai. Šios apnašos – pagrindinė dantenų uždegimo ir periodontito priežastis. Pasigaminkite spanguolių tyrelės, masažuokite ja dantenas. Spanguolėse esanti medžiaga, pasirodo, trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje. 

Lygiai taip pat spanguolės veikia Helicobacter pylori – tai bakterija, sukelianti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. Vakarų šalyse ja yra užsikrėtę apie 50 proc. suaugusiųjų, besivystančiose – 80-90 procentų.Išvengti šios infekcijos gali padėti spanguolių sultys – jose esančios medžiagos irgi neleidžia bakterijos prisisiurbti prie skrandžio gleivinės. Tačiau jau užsikrėtusiems tai nepadės – skrandyje apsigyvenusias bakterijas reikia naikinti antibiotikais ir tam tikrais preparatais. 

Spanguolės taip pat turi pektino, kuris slopina puvimo bakterijų dauginimąsi, mažina puvimo procesus ir dujų susidarymą, toksinių medžiagų įsiurbimą.

Spanguolės turi kraują stabdomųjų, uždegimus malšinamųjų ir kitų savybių. Jų sultys tinka ligonių troškulį malšinti, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio rūgštingumui, sergant hipertonija, stimuliuoja kasos sekreciją, sureguliuoja hormonų pusiausvyrą organizme. 

Spanguolės kulinarijoje

Spanguolių uogų išskirtinai rūgštokas skonis labai tinka daugeliui patiekalų. Kepkite pyragus, trinkite žiemai su cukrumi – turėsite skanaus gėrimo bei įdaro pyragaičiams.

Su cukrumi trintų spanguolių uogienė
Plikyti pyragaičiai su spanguolių uogiene

Šventiniams pietums puikus yra spanguolių pagardas prie kepto kalakuto ar kiaulienos kepsnio. Receptas: 2 st šviežių spanguolių, 1/2 st cukraus ,1 v.š. medaus, 2 v.š. vandens. Į didesnį prikaistuvį ar puodą storu dugnu sudėkite cukrų, medų, įpilkite vandens ir kaitinkite iki užvirimo. Sudėkite spanguoles, užvirę sumažinkite ugnį iki minimalios, lėtai pavirkite 5 minutes, nukelkite nuo ugnies, palaikykite uždengtą 15 min. Patiekite šiltą, arba atvėsusį. Likutį laikykite šaldytiuve. Tinka ir žvėrienos patiekalams.


Dėl spanguolėse esančių pektinų, kaip ir iš obuolių ar juodųjų serbentų, iš spanguolių galima pasigaminti drebučius. 

Spanguolių auginimas

Pelkinių spanguolių ištekliai per paskutiniuosius kelis dešimtmečius Lietuvoje labai sumažėjo, nes sumažėjo natūralių jų augimviečių – pelkių – plotai. Vienas iš būdų patenkinti spanguolių poreikį – kurti spanguolių plantacijas.

Chemine sudėtimi ir gydomosiomis savybėmis spanguolės yra vienos iš vertingiausių laukinių uogų Lietuvoje. Tačiau atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo, kad kultūrinės stambiauogės spanguolės, tinkamai parinkus veisles ir vietą joms auginti, puikiai dera ir mažai kuo nusileidžia savo gentainėms.

Pastaraisiais metais ši nauja kultūra paplito soduose, pirmuosius hektarus užsodino ir ūkininkai. Stambiauogės spanguolės – tvirti, vešliai augantys krūmokšniai su didelėmis uogomis ant stačių stiebų. Jos daug labiau tinkamos auginti, ypač mechanizuotai nuimant derlių, negu paprastosios ar smulkiauogės spanguolės.

Per beveik 200 metų išvesta apie 200 stambiauogės spanguolės veislių. Skiriasi jų derėjimo laikas, uogų dydis, forma, spalva ir kiti morfologiniai požymiai. Lietuvos valstybinis augalų veislių tyrimo centras patvirtino, kad veislės Ben Lear, Pilgrim, Black Veil, Washington ir Stevens yra tinkamiausios auginti Lietuvos sąlygomis. Be jų gana perspektyvios atrodo Early Black, Bergman ir Franklin veislės, kurių tinkamumo tyrimai dar tęsiami.

Spanguolyną galima užsodinti auginiais arba daigyne išaugintais kereliais. Nedideliems plotams užsodinti rekomenduojama naudoti jau paaugintus 2–3 metų sodinukus. Kai trūksta sodinamosios medžiagos, geriau daigyne ar polietileno šiltnamyje išsiauginti kerelių. 

Spanguolės yra drėg­mę mėgstantis, bet ne vandens augalas. Dirva turi būti drėgna, bet gerai drenuota. Pagrindinė šaknų masė kaupiasi 10 cm paviršiniame dirvos sluoksnyje. Ši zona negali būti visiškai arba periodiškai užliejama. Jei laukeliuose laikosi vanduo (blogas drenažas), tai pakenks ūgliams ir kils grybinių ligų pavojus. Joms reikia drėgno, bet gerai vėdinamo grunto šaknų zonoje. Rekomenduojama kas 3 metai ant spanguolyno užpilti 1,5–2,5 cm rupaus smėlio.

Spanguolių atsargos

Jokios kitos uogos taip gerai neišsilaiko kaip spanguolės. Gerai sunokusios ir rudenį nuskintos spanguolės 0 °C temperatūroje puikiausiai išsilaiko kelis mėnesius, o vandeniu užpiltos induose gali išbūti visus metus, nė kiek neprarasdamos gerųjų savybių. 
Spanguoles nuplaukite vėsiu vandeniu ir paberkite ant palangės, uždarame balkone ant staliuko ar spintelės, prieš tai patiesę medvilninį baltą audinį ar popierių. Po 4–6 valandų jos bus sausos ir galėsite jas užkonservuoti su cukrumi ar patalpinti į šaldytuvą ar šaldiklį.

Konservavimas su cukrumi. Receptas: 1 kg sausų švarių spanguolių, 1 kg cukraus. Uogas sumalkite mėsmale ar sugrūskite grūstuvėje (galima pasitelkiti į pagalbą ir elektrinį trintuvą). Suberkite cukrų, gerai išmaišykite ir palikite kelioms valandoms ar net parai, pamaišant, kad ištirptų cukrus. Paruoštą uogienę supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve ar rūsyje. Nevirdami spanguolių, o gamindami tokiu būdu, išsaugosite visus vitaminus. 

Kitas būdas – laikyti žalias spanguoles šaltai. Švarias uogas, suberkite į stiklainius, užpilkite šaltu virintu vandeniu, kad uogos būtų apsemtos. Laikant šaltai, šviežių uogų galima turėti visus metus.  

Taip pat žalias spanguoles sandariuose indeliuose ar maišeliuose galima užšaldyti –18 °C temperatūroje – uogos tinkamos vartoti net iki 2 metų. Prieš užšaldant, saują sausų uogų sudėkite į dubenėlį su curaus pudra, pavartykite – turėsite uogų įvairių desertų, pyragų dekoravimui.

Naudoti šaltiniai:

http://www.esat.lt/sveikata.php?lt=spanguoliu_nauda_organizmui

https://www.zmones.lt/naujiena/spanguoles-is-tikruju-gydo-ar-tai-tik-dar-vienas-placebas.65d97027-9adf-11e8-9f90-aa000054c883

https://www.botanikos-sodas.vu.lt/puslapiai/augalų-gentys/spanguolė

https://www.sveikaszmogus.lt/Maistas-2442

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *