Išalkau… Traukiu iš šaldytuvio šviežias daržoves – “gal pasigaminti salotų?” Bet “ar jos numalšins alkį?”. Šis buvo toks stiprus, kad ranka nevalingai pasiekė duoną. Net nepajutau, kaip pradėjau maišyti majonezą. Ant darbastalio atkeliavo daržovių stalčiaus atsargos ir kaip kareiviai išsirikiavo į eilę. Gaminsiu sumuštinius! Kodėl renkuosi juos? – negaliu paaiškinti. Yra kažkokia trauka, o gal net priklausomybė? Net parūpo sužinoti, kas sugalvojo tokį patogų ir skanų maistą.
Pasirodo, sumuštinių istorija driekiasi net iki I a. pr. Kr., o atrodytų, kad tai toks paprastas ir elementarus patiekalas. Pirmą kartą sumuštiniai buvo paminėti žydų rabino Hilelio, gyvenusio 1 a. pr. Kr. – žmogus buvo vargšas, tačiau labai žinomas išminčius. Būtent jis sugalvojo tarp dviejų paplotėlių, šiais laikais žinomų kaip „macai“, dėti mišinį iš traiškytų riešutų, obuolių, prieskonių ir vyno bei valgyti visą tai su karčiosiomis žolelėmis. Vėliau, Viduržiemio jūros regione, mėsą su salotos lapu kišdavo į pitą, o tai buvo tokios pat sudėties patieklas, kaip mūsų pamėgti sumuštiniai. O pats sumuštinio vardas atsirado XVIII a. antroje pusėje, dėka grafo Sandwicho. Jis buvo nepailstantis kortuotojas. Kad nereikėtų atsitraukti nuo stalo, paprašė atnešti mėsos gabalą tarp dviejų duonos riekių. Patiekalas pasirodė besąs patogus – netepė pirštų ir likdavo viena laisva ranka.
Na, kad jau “apsišvietėme”, tai baikime gaminti savuosius, nes orkaitėje duona džiūsta, blogai, kai ją per daug palaikai 😉
Reikės:
- 4 riekių šviesios duonos
- 4 šaukštų naminio vegetarinio majonezo
- 1 pomidoro
- 1 saujos šviežių daržo žirnelių
- 0,5 raudono svogūnų
- 0,5 šalios morkos
- 2 ridikėlių
- Lapinių salotų, sultenių, laiškinių česnakų, krapų, baziliko ar kitų žalėsiųGaminimas:
- Duonos riekes padžiovinate orkaitėje – taip, kaip mėgstate.
- Trumpai blanširuojate (apdorojate karštu vandeniu arba garais) žaliuosius žirnelius.
- Nuplaunate ir nusausinate žalumynus.
- Pomidorus supjaustote griežinėliais ir juos pakepinte 200 laipsnių orkaitėje, kol šiek tiek suminkštės.
- Morką sutarkuojate.
- Ridikėlius supjaustote griežinėliais.
- Svogūną pasmulkinate kaip patinka – griežinėliais arba plunksnelėmis.
- Ant kiekvienos riekės mentele ar konditeriniu švirkštu pdalinate majonezą.
- Ant viršus darote daržovių kompoziciją, taip kaip patinka – šis epizodas bus pats smagiausias, nes galite sukurti šedevrą, kuriuo labai didžiuositės!
Dar šis bei tas…
Pakepinti trumpai arba šiek tiek – reiškia iki 5 minučių.
Viršutinę dalį galite daryti ir iš parauginto agurko ir keptų daržovių (morkų, burokėlių, baklažano, …)
Jei mėgstate daugiau mėsiškus sumuštinius, galite padėlioti šiek tiek vytinto ar virto kumpio.