Daržovių patiekalai · Skoniai

Šviežių bulvių užkepėlė

Šviežios bulvės, chorizo dešros likutis, jau kelios dienos šaldytuve kažko laukiantys mongoldai … Kuo blogas derinys? – Kam? – Na, PVZ užkepėlei. Yra kiaušinių, pieno, kietojo sūrio, –  visko, ko reikia gratinui. Gratin (pranc.) reiškia užkeptą orkaitėje patiekalą. Bulvių gratiną prancūzai labai mėgsta.  Esu jį ruošusi pagal originalų receptą, BET kam tas bulves smulkinti, sluoksniuoti, kai gali pasirinkti nedidelių šviežių bulvyčių, jas išvirti, o po to tik apkepti su mėgstamais priedais.

Ir tai yra gera idėja pietums ar vakarienei, ar išalkusiam svečiui, ar nuo mėsos patiekalų pavargusiai šeimynai, AR,  yra visokių,  tačiau būtina atrasti savo GRATINĄ!

Patarimas: nesivadovaukite nurodytais kiekiais – daugiau improvizuokite patys.;)

Reikės: (2 asmenims)
  • 15 nedidelių šviežių bulvyčių
  • 100 g chorizo dešros
  • 8 mongoldų lapų
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml pieno
  • 100 g kietojo sūrio
  • aliejaus
  • druskos
  • pipirų
  • petražolių
Bulvių užkepėlė
Šviežių bulvių užkepėlė
Gaminimas:
  1. Atrinkite maždaug vienodo dydžio bulvytes, jas nuplaukite, išvirkite su lupena (stenkitės nepervirti, kad nesuirtų).
  2. Mongoldų lapus nuplaukite ir nuplikinkite arba trumpai panardinkite į verdantį vandenį, palaikykite keletą minučių, sudėkite į kiaurasamtį.
  3. Kiaušinius lengvai išplakite su pienu, įdėkite druskos, pipirų.
  4. Chorizo dešrą supjaustykite skridinėliais, lengvai pakepinkite aliejuje.
  5. Išvirusias bulves ataušinkite, nulupkite, užbarstykite truputį druskos, įpilkite šiek tiek aliejaus ir viską permaišykite.
  6. Paruoštas bulves dėkite į kepimo indą, kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, kol gražiai apdžius.
  7. Indą su bulvėmis ištraukite, tarpuose sudėliokite suvyniotus mongoldų lapus, truputį pabarstykite druska.
  8. Ant viršaus užpilkite kiaušinio plakinį, indą grąžinkite atgal į orkaitę, kepkite dar apie 10 minučių.
  9. Pabaigoje sudėliokite dešros riekeles, užbarstykite tarkuoto kietojo sūrio, viską dar šiek tiek palaikykite išjungtoje orkaitėje.
  10. Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Skanaukite su šviežių daržovių salotomis!

Dar šis bei tas…

Tokiam kiekiui galima imti dvigubą kiaušinių-pieno plakinį, jame įmaišyti mongoldus, dešrą ir sūrį – bus teisingesnė užkepėlė, tačiau man, patinka būtent tokia, kokią ir aprašiau:)

Vietoj mongoldų galima dėti romanines salotas, kaip kad mano aprašytame Omlete su romanine salota, tačiau patarčiau išmėginti būtent mongoldus – tikrai nenusivilsite.

Chorizo dešrą galima keisti bet kokia ispaniška dešra, kuri turi aštrumo arba kurią renkatės gamindami picą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *