Kopūstų reikalai man patinka.:) Gal tradicinis jau kiek pabodęs, tačiau kopūstų kotletukai – nuostabūs, ypač kai pabosta mėsa. Virtinukai arba gnočiai – tik iš žiedinio kopūsto. Brokoliai taip tinkantys salotoms ar net tartoms, tinka ir picų pagrindui formuoti (jei netoleruojate glitimo – išeitis yra!). Savojos kopūstas man labai gražus, fotogeniškas.;). Bet to, be to – tai kopūstas tinkantis balandėliams ar panašiems į juos patiekalams gaminti. Raudonasis kopūstas? – Galvoju gal jam duoti pirmą vietą pagal grožį? O jau jų salotos su česnakiuku! Mmmm….
Ką turiu dabar savo darže, – tai šalčio sunkiai įveikiamus lapinius kopūstus. Savaitgaliui dažnai gaminu su jų įdaru omletą, pasluoksniuoju lavašą, ir neseniai atradau įdarą tortiljų papločiams. Galvoju: “Ai, neaišku kaip čia bus, bet bandau”. Pavyko!
Sunkiai įveikiamas šalčio lapinis kopūstas dar gali džiuginti vėlyvą rudenį ir ankstyvą žiemą savo garbanomis.
Keliaukite į sniegu padengtą lysvę, – tikiu rasite ten ne vieną.
Reikės:
- 4 mažų tortilijų paplotėlių
- 2 saujų kale (lapinio) kopūsto
- 1 saujos migdolų
- 50-60 g kietojo sūrio
- jūros druskos
- Gražgarsčių pesto/kitokio pagardo
- Sviesto (kepimui)
- Kokosų aliejaus (kepimui)

Gaminimas:
- Migdolus sudedame į kepimo padėklą, pakepame 180 laipsnių temperatūroje 7 minutes, ištraukiame ir atvėsiname.
- Kale kopūsto lapus nuplauname, nusausiname, atskiriame nuo lapkočio, pasmulkiname.
- Keptuvėje įkaitiname sviestą, sudedame kopūstų lapus, pakepame ant vidutinės kaitros, kol šie suminkštėja, įdedame druskos, permašome.
- Riešutus smulkiai sukapojame šefo peiliu, dedame į keptuvę su kopūstų lapais, permaišome.
- Sutarkuojame kietąjį sūrį, sumaišome su keptuvės turiniu.
- Tortilijų paplotėlius patepame šiek tiek aliejumi, ant virašaus – gražgarsčių ar kitokio pagardo.
- Įdarą padaliname į 4 dalis, ir padėliojame ant vienos papločių pusės, perlenkiame, gerai suspaudžiame kraštus (lašelie kitas vandens padės sutvirtinti).
- Į keptuvę dedame šiek tiek kokosų aliejaus, įkaitiname, dedame paplotėlius, apkepame vieną pusę, verčiame ant kitos, kaitrą sumažiname, uždengiame dangčiu, kepame apie penketą minučių, kol gražiai apskrunda ir kita pusė.
- Skanaujame karštus su gražgarsčių ar kitu pagardu.
Puikiai tinka prie baltojo vyno.
Skanaukite sveikai…
Dar šis bei tas…
Šiuos paplotėlius galite drąsiai modeliuoti kaip kesadilijas.;)