Skoniai · Sumuštiniai · Užkandžiai

Brusketos su pomidorais

 

Manoma, kad šis duonos užkandis atsirado Pietų Italijoje maždaug prieš 5 tūkstančius metų. Pavadinimas siejamas su italų kalbos žodžiu „bruscare“, kuris reiškia „kepti virš anglių“. Vasarą duonos riekeles iš tiesų galima skrudinti virš žarijų, o atvėsus orams – orkaitėje. Dažnai duoną skrudinu skrudintuvėje, nes mėgstu jas ne tik prie vyno, bet ir ryte prie kavos, kai skubant  į darbą nėra laiko jungti orkaitę. Renkuosi dažniausiai šviesią itališką duoną, nors puikiai tinka ir tamsi. Prancūziška bagetė brusketoms suteikia žaismingumo – o tai ypač tinka aperityvo stalui. Tradicinei brusketai duona supjaustoma  maždaug 1 cm storio riekelėmis, sudedama į skardą ir paskrudinama 180ºC temperatūros orkaitėje maždaug 5 minutes. Išėmus, dar šiltos duonos riekelės įtrinamos česnako skiltele, apšlakstomos alyvuogių aliejumi, pabarstomos druska ir pipirais. Skoniui pastiprinti riekeles galima įtrinti sunokusio pomidoro pusele, apibarstyti baziliku. Ilagainiui toks užkandis tapo nuobodus – pradėta jį “tobulinti”. Kokių tik dabar nėra brusketos giminaičių! Pirma, ką išbandžiau tai brusketas su pomidorais.

brusketa
Reikės:
  • 1 kepaliuko itališkos duonos
  • 5-6 pomidorų
  • 1-2 raudonų svogūnų
  • 130 g mocarelos (gryno svorio)
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • tarkuoto sūrio (užbarstymui)
  • druskos, pipirų, baziliko, krapų
Gaminimas:
  1. Pomidorus supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, išspauskite česnaką.
  2. Sudėkite produktus į dubenį, pabarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite kapotais bazilikais ir atsargiai išmaišykite.
  3. Uždenkite, 1 val. palaikykite šaldytuve.
  4. Paskrudinkite duoną, kaip nurodyta įžangoje, įtrinkite česnaku.
  5. Viršų dėliokite, kaitaliodami daržoves su mocarelos gabaliukais, užbaigdami tarkuoto sūrio žiupsneliu.
  6. Taip paruoštas duonos riekeles dėkite atgal į orkaitę dar kelioms minutėms, kol išsilydys sūriai. Ištraukę iš krosnies apibarstykite šviežiais ar šaldytais krapais.
Tiekite svečiui prie vyno ar mėgaukitės patys – ar ne puiku pavaišinti save.;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *