Manoma, kad šis duonos užkandis atsirado Pietų Italijoje maždaug prieš 5 tūkstančius metų. Pavadinimas siejamas su italų kalbos žodžiu „bruscare“, kuris reiškia „kepti virš anglių“. Vasarą duonos riekeles iš tiesų galima skrudinti virš žarijų, o atvėsus orams – orkaitėje. Dažnai duoną skrudinu skrudintuvėje, nes mėgstu jas ne tik prie vyno, bet ir ryte prie kavos, kai skubant į darbą nėra laiko jungti orkaitę. Renkuosi dažniausiai šviesią itališką duoną, nors puikiai tinka ir tamsi. Prancūziška bagetė brusketoms suteikia žaismingumo – o tai ypač tinka aperityvo stalui. Tradicinei brusketai duona supjaustoma maždaug 1 cm storio riekelėmis, sudedama į skardą ir paskrudinama 180ºC temperatūros orkaitėje maždaug 5 minutes. Išėmus, dar šiltos duonos riekelės įtrinamos česnako skiltele, apšlakstomos alyvuogių aliejumi, pabarstomos druska ir pipirais. Skoniui pastiprinti riekeles galima įtrinti sunokusio pomidoro pusele, apibarstyti baziliku. Ilagainiui toks užkandis tapo nuobodus – pradėta jį “tobulinti”. Kokių tik dabar nėra brusketos giminaičių! Pirma, ką išbandžiau tai brusketas su pomidorais.
Reikės:
- 1 kepaliuko itališkos duonos
- 5-6 pomidorų
- 1-2 raudonų svogūnų
- 130 g mocarelos (gryno svorio)
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- tarkuoto sūrio (užbarstymui)
- druskos, pipirų, baziliko, krapų
Gaminimas:
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, išspauskite česnaką.
- Sudėkite produktus į dubenį, pabarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite kapotais bazilikais ir atsargiai išmaišykite.
- Uždenkite, 1 val. palaikykite šaldytuve.
- Paskrudinkite duoną, kaip nurodyta įžangoje, įtrinkite česnaku.
- Viršų dėliokite, kaitaliodami daržoves su mocarelos gabaliukais, užbaigdami tarkuoto sūrio žiupsneliu.
- Taip paruoštas duonos riekeles dėkite atgal į orkaitę dar kelioms minutėms, kol išsilydys sūriai. Ištraukę iš krosnies apibarstykite šviežiais ar šaldytais krapais.