Mirgėte mirga obuolių pyragų receptai, nuotraukos visuose kulinariniuose puslapiuose. Normalu, rudenėja. Reikia, galvoju, ir man pasidairyti kokio naujo varianto. Bet ne, sakau sau, juk dar nepasigyriau, kokį pyragą kepiau praeitą sezoną. Kepiau tol, kol baigėsi obuolių atsargos. Aš jau tokia, jei kas patinka, prisirišu ilgam. Štai, kad ir apie savo kolegų blogus. Jei jau krito į akį vienas ar kitas, gyvasties pilnas, tai vis noriu sugrįžti.
Gerai, tai apie varškės-obuolių pyragą. Tačiau girdžiu nepasitenkinimą: „Gal geriau tą pyragą su vyšniomis?”. “- Bet šiais metais jis juk buvo kepamas per visą vyšnių sezoną. Kiek galima!”
Neištvėriau! Bet žinau, – ateis nusiraminimas pradėjus maišyti tešlą…
Reikės:
Tešlai/trupiniams
- 300 g miltų
- 200 g šalto sviesto
- 100 g (4v.š.) cukraus
(2/3 trupinių reikia pyrago pagrindui, o 1/3 – užbarstyti ant viršaus).
Viršutiniam sluoksniui
- 1 v.š. (su kaupu)rudojo cukraus (gali būti ir baltas)
- cinamono
Varškės sluoksniui
- 600 g pusriebės varškės
- 3-4 v.š. riebios grietinės (nebūtina)
- 3 didelių kiaušinių
- 200 g (8v.š.) cukraus
- vanilinio cukraus
Obuolių sluoksniui:
- 1 kg obuolių (6-7 vidutinių)
- 2 v.š rudojo cukraus
- cinamono
Gaminimas:
- Į miltus stambia trintuve sutarkuojame kuo šaltesnį sviestą, sudedame cukrų ir viską sutriname tarp pirštų. Turime gauti smulkių trupinėlių masę. Trečdalį atskiriam, o kitus klojam į kepimo formą ir viską patalpiname į šaldytuvą.
- Į varškę sudedame kiaušinius, cukrų, išsukame iki purios, kreminės konsistencijos. Pabaigoje įmaišome vanilinį cukrų.
- Obuolius supjaustome skiltelėmis (jei luobelė negraži, nulupame), užpilame cukrumi sumaišytu su cinamonu.
- Ištraukiame iš šaldytuvo pagrindo ruošinį, pilame varškės masę, paskleidžiame obuolius, viršų užbarstome likusiais trupiniais, sumaišytais su šaukštu rudojo cukraus su cinamonu.
- Kepame ant žemiausios pozicijos, 180 laipsnių temperatūroje apie 1,5 valandos.
Skanaujam ataušusį.
Dar šis bei tas…
Kepti geriausia aukštesnėje, nuimamais kraštais formoje, nes varškė tūris labai padidėja – pyragas gali „išlipti“ per viršų. Aš kepu silikoninėje formoje, žemais borteliais, tai imu du pakelius varškės ir atitinkamai visko pamažinu (tešlai skirtą porciją palieku). Gaunu puikų derinį!