Vokiškas obuolų vyniotinis arba štrudelis. Ir kai kiekvienas kepinys yra darbas. Bet, kad darbas neprailgtų, galima įsijungti mėgstamą muziką, akies kampučiu sekti mėgstamą serialą ar klausytis/klausyti ir žiūrėti mėgstamos laidos. Bet gali būti ir kitaip, nes viskas sukasi apie vieną skaičių.
Trys būsenos, kai darbas taps meditaciją ir kai per pojūčius ateis gyvenimo pilnatvė. Pirma – nepajusi, kaip prabėks laikas, nes susitelksi ties procesu. Antra – nepageidaujamų minčių srautas nukeliaus į šiukšliadėžę. Trečia – nuotaika taps pakylėta, nes stebins darbo rezultatas.
Trys pojūčiai, kurie paveiks per jusles. Kepintų migdolų kvapas nukels į vaikystę, kai eilėje nekantriai laukdavai bandelių su marcipaniniu įdaru, romu užpiltos obuolių puselės užsuks šventiškam valso sukūry, vanilės kvapas pašauks vaikus…
Trys lytėjimai, keliantys savivertę ir atkoduojantys tavo prigimtinius gebėjimus. Vienas iš jų – tešlos minkymas ir kočiojimas, lankstymas ir formavimas, kai delnai susijungs su smegenų centru, o šis atneš grąžą per saulės rezginį ir pamaitins alkaną sielą. Kitas – obuolių skutimas, kai delnai slysdami vaisiaus paviršiumi paliks žavingus žievelių kaspinus, slopinančius mintis paklydėles. Ir dėlionės dėliojimas, tešlos vyniojimas, kai smalsumas nukels į būsimą rezultatą, kai rankos jau bus bepjauną trapų vyniotinio gabalėlį, kuris dosniai talpins keptų obuolių įdarą su riešutais ir razinomis. Mmmm…
Tris kartus po tris, gauname devynis! Dešimtą atrasite patys.;)

Reikės:
- 200 g miltų
- 1 žiupsnelio druskos
- 50 g sviesto (tešlai)
- 50 g sviesto (aptepimui)
- 800 g-1kg obuolių
- 2 v.š. romo
- 50 g razinų
- 50 g maltų džiūvėsėlių
- 100 g cukraus
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- 50 g kapotų migdolų
- 75 ml vandens

Gaminimas:
- Tešlai nedideliame prikaistuvyje pašildykite vandenį.
- Miltus suberkite ant lentos, viduryje padarykite duobutę, suberkite druską, įpilkite šilto vandens, sudėkite kubeliais pasmulkintą, tešlai skirtą sviestą.
- Greitai suminkykite tešlą, dėkite ją į puodą, kuriame kaitinote vandenį, prieš tai jį nusausinę ir iškloję kepimo popieriumi.
- Puodą uždenkite dangčiu, tešlą palaikykite 30 minučių.
- Įdarui orkaitėje, 160 laipsnių temperatūroje pakepinkite 5-7 minutes migdolus, atvėsusius sukapokite peiliu.
- Nuplaukite ir nulupkite obuolius, padalinkite juos ketvirčiais, išimkite sėklides.
- Obuolių skilteles užpilkite romu, sudėkite razinas, permaišykite, atidėkite.
- Ant silpnos kaitros ištirpinkite aptepimui skirtą sviestą.
- Tešlos formavimui naudokite silikoninį kilimėlį – iškočiokite, jeigu tešla atrodys nevienalytė, sulankstykite ją į tris dalis, pakočiokite, veiksmą pakartokite dar du kartus.
- Rankomis (bet galima ir kočėlo pagalba) suformuokite stačiakampį 35X50 tešlos lakštą (galima bandyti dar plonesnį, tačiau gali būti sunku jį kažkur patalpinti).
- Tešlą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais, palikdami apie 3 cm nuo kraštų.
- Obuolių ketvirčius pasmulkinkite skiltelėmis (nors nebūtinai), išdėliokite ant lakšto, pabarstykite cukrumi, vaniliniu cukrumi, kapotais migdolais.
- Į vidų užlenkę platesnį, džiūvėsėliais neapibarstytą tešlos kraštą, susukite vyniotinį.
- Galus gerai suspauskite, viršų subadykite mediniu pagaliuku, kad išeitų garai.
- Vyniotinį perkelkite į sviestu išteptą skardą (galima iškloti kepimo popieriumi), sutepkite likusiu tirpintu sviestu.
- Kepkite 175 laipsnių temperatūroje maždaug 1,5 valandos.
- Iškepusį neskubėkite traukti iš orkaitės, leiskite 15 minučių susistovėti.
- Patiekite apibarstę cukraus pudra.
- Skanaukite!
Tobulai tinkantis rudeniui kepinys.:)
Dar šis bei tas…
Dar paprastesnis, bet ne mažiau skanesnis yra ir šis, obuolių štrudelis.
Kepti galima ir trumpiau – maždaug 50 minučių, 200 laipsnių temperatūroje.
Tešlos lankstymo ir kočiojimo principus rasite prie sluoksniuotos tešlos.