Skoniai · Žvėrienos patiekalai

Žvėrienos kepenų kepsniai

Pasaulio virtuvėse rasime ne vieną patiekalą, pagamintą iš vadinamųjų subproduktų (inkstų, širdžių, kepenėlių ir t.t.). Lietuviai taip pat nuo senų laikų valgė beveik visas skerdienos dalis. Jie jau tada žinojo, kad kepenys ne tik maistas, bet ir vaistas. Jose gausu B grupės vitamino bei vitamino A. Lygiai taip pat, kaip ir granatų sultys, šis produktas būtinas tiems žmonėms, kurie serga mažakraujyste (anemija). Kepenyse yra labai daug geležies, kuri būtina hemoglobino sintezei, o tai reiškia, kad reguliarus kepenų vartojimas gali pagerinti organizmo kraujo gamybos funkciją. Apie gydomąsias kepenų savybes žmonija žino nuo senų laikų: Egipte iš jų gamindavo labai daug patiekalų, o visiems gerai pažįstamas Avicena dar XI amžiuje savo garsiajame medicinos traktate nurodė duoti žmonėms, kurių nusilpęs regėjimas, ožkos kepenų sulčių, nors tais laikais apie vitaminą A niekas net nebuvo girdėjęs.

Šiuolaikinė mityba labai pasikeitė – atsirado naujos sveiko maisto tendencijos, tačiau siūlau neatsisakyti per šimtmečius patikrinto maisto. Receptas, kurį rasite apačioje nėra kažkuo ypatingas – reikia žinoti kelis pagrindinius dalykus, kad iškepti kepenys liktų sultingi ir minkšti, o tuo pačiu ir vertingi. Jie turi taip patikti nuo pirmo kąsnio, kad nebūtų praleistos progos. Dabar yra stirnų medžioklės sezonas, o kanopinių žvėrių kepenys ypač vertingos, bet galite rinktis jaučių ar avių – svarbiausia jų nesugadinti, o tai ir stengsiuosi akcentuoti šiame poste.

Reikės:
  • 500 g kepenų
  • 2-3 didesnių svogūnų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • 3 obuolių
  • miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. (galima daugiau) maltų pipirų
  • 1 ryšelio petražolių
  • 2 v.š. balzamiko acto/natūralaus obuolių acto
  • 150 g kiaulės taukų
  • 50 g sviesto
  • grietinės (nebūtinai)
Kepti kepenys
Gaminimas:
  1. Pasiruošiame kepenis: nulupame viršutinę plėvelę, išplauname, nusausiname popieriniais rankšluosčiais, supjaustome 1 cm juostelėmis.
  2. Į lėkštę pilame miltus, dedame druską, pipirus ir viską sumaišome.
  3. Svogūnus perpjauname pusiau, o po to supjaustome pusžiedžiais.
  4. Pasmulkiname česnaką, supjaustome petražoles.
  5. Pasiruošiame obuolius (supjaustysime kubeliais prieš pat kepimą).
  6. Į keptuvę dedame riebalus ir sviestą kartu, gerai įkaitiname, kad kepenys gražiai apkeptų, o nesitroškintų.
  7. Dedame miltų-prieskonių mišinyje apvoliotus kepenų gabaliukus.
  8. Kepame 1,5 minutės vieną pusę ir tiek pat kitą pusę – iš viso ne daugiau kaip 3 minutes.
  9. Apkeptus kepenų gabaliukus sudedame į atskirą indą, o į keptuvę, kurioje jie kepė, sudedame ir apkepame pirmiausia svogūnus, po to česnakus, obuolių kubelius.
  10. Kepenis grąžiname į apkeptas daržoves, užpilame balzmiko actu, pamaišome, pakepame dar šiek tiek sumažinę kaitrą.
  11. Dedame grietinės (jei kam patinka).
  12. Iškeptus kepsnius paliekame dar keletui minčių “subręsti”.
  13. Dedame į serviravimo lėkštę, apibarstome kapotomis petražolėmis.
  14. Patiekiame su virtais ryžiais.

Sveikų patiekalų nebūna per daug – būkite sveikesni!

Dar šis bei tas…

Kanopinių kepenys neturi kartumo, todėl jų mirkyti piene nereikia (anksčiau to nežinojau).

Vietoj riebalų apkepimui naudoti galima lydytą (ghi) sviestą – man pavyko puikiai.

Kad kepenys nesudegtų, galima įpilti truputį vandens.

Vietoj kvietinių miltų galite naudoti kukurūzų – neturėsite santykio su glitimu.

Jeigu patinka svogūnai, dėkite jų daugiau, – čia jie ypač tinkami.

Garnyrui galite patiekti virtų bulvių ar bulvių košę.

Jeigu norite mėgautis minkštutėliais kepenimis, jokiu būdu nekepkite ilgiau nei nurodyta!

Recepto šaltinis: https://www.delfi.lt/video/maistas/manete-kad-nemegstate-kepeneliu-isbandykite-si-recepta.d?id=78519535





Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *