Mėsos patiekalai · Skoniai · Žvėrienos patiekalai

Lėtai kepti šonkauliai su bulvėmis

Šiandien pietums – lėtai keptų šonkaulių patiekalas su orkaitėje keptomis bulvėmis. Ir ką galiu pasakyti – puikus receptas! Supratau, kad didesniems mėsos gabalams, bei šonkauliams, skirti laiko paruošimui būtina – mėsa neperdžiūsta, lieka sultinga. Kadangi paskutiniu metu dažniausiai gaminu iš žvėrienos, o ir kepsnį dažnai į orkaitę pašaunu, – buvau įpratusi kepti aukštoje temperatūroje apie pusantros valandos. Nesakau, kad blogai (reikia dar labiau padegustuoti, paanalizuoti, kad galėčiau patarimais žarstytis).

Kad šonkauliai būtų itin minkšti, tai tinkamiausi yra kiaulienos. Iš kanopinių, esu bandžiusi tik žvėrieną. Nesu ant jų aptikusi daug mėsos, – jie pas mane atkelauja jau gerokai apdoroti. Iškepus juos aukštoj temperatūroj, taip sudžiūsta, kad reikia tikrai gerų dantų jiems įveikti. Bet jeigu su dantimis viskas gerai, tai nėra jau taip ir blogai.:)

Nėra blogai prisirišti prie vienų ir tų pačių receptų; visi valgo, giria, vis prašo ir prašo TO PATIES, o tai glosto savimeilę. Taip užsidaroma saugioj zonoj, o išėjimas iš jos – ne į žvalgybą, o į frontą, kai nauji iššūkiai lyg priešo tankai su patrankom taikosi į tavo orumą.

Orios šeimininkės įvaizdį pati kūriau ne vienus metus. Bet tapo neįdomu ir išėjau “į frontą” apsiginklavusi tikėjimu, kad jei ne iš karto, tai iš kelinto tikrai pavyks nugalėti nepasitikėjimą ir nebijoti, jei ne solidžius svečius, tai bent jau artimuosius, nudžiuginti naujais skoniais. Ir jei sakys “kažkaip neįprasta”, (o tai ne komplimentas), vis tiek nereikia nuleisti rankų – juk ne kas kitas, o mes tai ir sukūrėme.

Jeigu apie mėsos patiekalus, tai tik neseniai pradėjau testuoti neįprastus receptus. Keptas elnio kumpis su kriaušėmis ir porto padažu buvo man pirmasis receptas, kuris išsklaidė mano skepsį vos tik paragavus.

Apie garnyrą. Prie kepsnio visada patiekiu orkaitėje keptas bulves: nuskutu, supjaustau gabaliukais, pabarstau prieskonių, pašlakstau aliejumi ir įtaisau šalia kepsnio. Retkarčiais kepu neskustas. Visiems skanu, o man gerai. Tačiau, bevartydama internetinius puslapius, perskaičiau, kad bulves galima apvirti, ir tik tada kepti. Pabandžiau. Gera mintis – bulvės lieka pakankamai traškios ir tuo pačiu nepraranda savo skoninių savybių.

Patiekti galite nebūtinai bulves. Ryžiai tiks taip pat. Rauginti kopūstai ar šviežios daržovės palydai – rinktis jums. Kiekvienam savo…

… ir prisiminus dėstymą – gal sakote geriau, kai šeimininkė turi savo firminius receptukus, o ne ištisai vaišina savo eksperimentiniais patiekalais? Hum…

Reikės:

Šonkaulių marinavimui

  • 1 kg šonkaulių (kiaulienos, jauno kanopinio žvėries)
  • 3 v.š. įvairių mėgstamų prieskonių (įvairių rūšių maltų pipirų, česnako bei svogūnų granulių, saldžiosios paprikos miltelių, maltos kalendros, džiovintų čiobrelių).
  • druskos

Padažui

  • 150 ml pomidorų padažo
  • 3 v.š. sojos padažo
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 v.š. vorčesterio padažo
  • 1 a.š. rudojo cukraus
  • 1 šlakelio aliejaus
  • 1 šlakelio vandens
  • aitriosios paprikos miltelių/dribsnių (pagal skonį)

Keptoms bulvėms

  • 6-7 bulvių
  • aliejaus
  • bulvių prieskonių/pipirų, džiovintų čiobrelių
Gaminimas:
  1. Prieskonių mišiniu gerai ištrinkite šonkauliukus (geriausia palikti per naktį).
  2. Padažui aliejuje trumpai pakepinkite tarkuotus česnakus.
  3. Įkandin sudėkite pomidorų padažą, sojos bei vorčesterio padažus.
  4. Suberkite cukrų, aitriosios paprikos miltelius/dribsnius, įpilkite šlakelį vandens, pakaitinkite 5-7 minutes, kol padažas ims tirštėti, nukelkite nuo kaitros.
  5. Bulves gerai nuplaukite (jeigu reikia pašveiskite šepetėliu), padalinkite išilgai į 4 dalis, pavirkite sūdytame vandenyje 15 minučių, išimkite ir sudėkite į rėtį, kad nubėgtų vanduo.
  6. Apvirtas sudėkite į dubenį, užpilkite aliejumi, bulvių prieskoniais (bet galite apsieiti tik su pipirais ir džiovintais čiobreliais).
  7. Įtaisykite šalia kepsnio, šiam likus kepti valandai laiko; jeigu kepsnys dar neiškepęs, o bulvės gražiai apskrudę, išimkite jas iš orkaitės, o pabaigoje kepimo grąžinkite atgal, kad patiekus būtų pakankamai karštos.
  8. Šonkaulius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite juos aliuminio folija, kepkite 150 laipsnių temperatūroje   2,5-3 valandas.
  9. Po 2,5 valandos patikrinkite, ar minkšti (kiaulienos šonkauliai turi lengvai kristi nuo kaulo, kanopinių – svarbu, kad mėsa būtų pakankamai minkšta).
  10. Iškepusius šonkaulius ištraukite iš orkaitės, dosniai aptepkite paruoštu padažu, kepkite 220 laipsnių temperatūroje dar 15 minučių.
  11. Patiekite su keptomis bulvėmis, raugintų kopūstų salotomis (tinka ir šviežios).

Skanaus!

Dar šis bei tas…

Kepdama žvrienos šonkaulius po pusantros valandos padidinau temperatūrą iki 160 laipsnių (atrodė, kad žvėrienai reikia aukštesnės) – padariau gerą sprendimą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *