Kažkokia painiava su tais pavadinimais. Išsikepiau paplotėlį. Seniai seilė varvėjo užtikus maisto fotografijose gražiai apskrudusias duoneles. Taip tikriausiai reikėtų vadinti tokius papločius, kažkuo panašius į naan – indiškas duoneles. Jas beje valgo ir uzbekai, o gal ir jų kaimynai? Panašių, greitai paruošiamų paplotėlių, kurie kitoms tautoms atstoja duoną, yra ne vienas, – pavadinimų įvairiausių.
Kuo ypatingi šie? Didžiausias pliusas, kad greitai paruošiami. Kitas privalumas – kad galima įvairiai pritaikyti. Štai – apsižiūrėjote, kad pasibaigė duona, o į parduotuvę nesinori eiti. Vakare supratote, kad ryte neturėsite ant ko tepti savo mėgstamą sumuštinį. Arba – netikėtas svečias beldžiasi į duris, o pas jus kaip tyčia… Ši duonelė – išsigelbėjimas. Tik trys produktai ir 10 minučių darbo.
Jeigu liko tešlos ar paplotėlių? – Tešla šaldytuve stovės kelias dienas, o paplotėlį, kai išalksite, pasišildysite ant keptuvės arba mikrobangų krosnelėje.
Visada reikia turėti planą B.;)
Reikės:
Paplotėliui
- 250 g miltų
- 250 g natūralaus jogurto arba grietinės
- 2 a.š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Pagardui
- avokado
- citrinos sulčių
- druskos
- česnako
- petražolių
- krapų
- juodųjų alyvuogių
Patiekimui
- keptų putpelės kiaušinių

Gaminimas:
- Sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
- Sudėkite jogurtą/grietinę, druską.
- Užmaišykite tešlą.
- Pabarstykite miltais ir palikite 20 minučių subręsti.
- Padalinkite tešlą į 4 didesnius arba 8 mažesnius gabaliukus, padarykite rutuliukus.
- Iškočiokite kočėlu arba suformuokite rankomis paplotėlius.
- Kepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje (galima įdėti šiek tiek kokoso aliejaus ar ghi sviesto).
- Duoneles apvertę, sumažinkite temperatūrą – paplotėliai gražiai iškils, taps tuščiaviduriai.
- Iškepusius sutepkite sviestu.
- Skanaukite su česnakiniu pagardu, gvakamole, žalumynais.
- Patiekite su keptais putpelės kiaušiniais.
Duona, kokia ji bebūtų – be jos nei dienos!
Dar šis bei tas…
Ši duonelė puikiai tinka valgyti su vištienos sultiniu. Belieka iškepusią sutepti sviestu, išspausti česnako, pabarstyti tarkuotu sūriu, smulkintais krapais, petražolėmis arba užtepti pesto pagardo.
Pusryčiams paplotėlis tiks su vaisių džemu, ypač apelsinų ar figų.
Suteptas sviestu ir paskanintas minkštuoju sūriu, figomis – paplotėlis taps puikus akcentu aperityvo stalui.