Pyragai · Skoniai

Sūrio pyragas su svarainiais

Kas nemėgsta sūrio pyragų? Tokių nežinau. Gal būt yra tie, kurie norėtų nuodėmingo gabaliuko, tačiau negali. Negali dėl organizmo netoleravimo. Negali dėl padidėjusio cukraus ar blogojo cholesterolio. Negali dėl savo nusistatymo prieš gyvulinės kilmės produktus. Negali, nes nešioja kelis papildomus kilogramus. Negali, nes…

Galima surasti daugybę priežasčių, dėl ko sūrio pyragą galima nuteisti. Tačiau tuoj pat sukils armija tų, kurie jį reabilituos. SŪRIO PYRAGAS! Koks šventadienis, gimtadienis, vardadienis be jo. Prie kavos paprastą dieną pokalbiui palaikyti, ar ne puikus? Įsidėti į svečius? – Negali būt geriau. Net užsišaldyti gali – netikėtam svečiui staigmena ir dar kokia! Ir pramoga gamint drauge – su kaimynais, draugais, vaikais ir kitais mums artimais.

Kol seilės nepradėjo fontanais trykšti, skubėkime produktus susižiūrėti. Kaip dėl svarainių? Tikiuosi nuraškėte vieną kitą sodo krūmelį, o gal geras kaimynas užsuko su kibirėliu? Bet visai nesvarbu iš kur atkeliavo svarainiai. Svarbiausia, kad jų yra ir tuoj išpildysime savo užgaidą – pagaminsime SŪRIO PYRAGĄ!

Sūrio pyragas su svarainių įdaru. Rudeninė kompozicija
Reikės:

Pagrindui

  • 100 g tirpinto sviesto
  • 200 g sausainių (“Gaidelis” ar pan.)

Svarainių įdarui

  • 800-900 g svarainių
  • 100 ml vandens
  • 4 v.š. citrinų sulčių
  • 2-3 v.š. cukraus
  • 2 v.š. apelsinų žele

Sūrio kremui

  • 250 g maskarponės sūrio
  • 750 g varškės/kreminės varškės
  • 1 a.š. vanilės pastos
  • 50 g krakmolo
  • 150 g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 0,5 citrinos sulčių ir žievelės
Gabalėlis sūrio pyrago su svarainiais
Viliojantis…
Gaminimas:
  1. Pagrindui sausainius sudėkite į stiprų šaldymo maišelį ir kočėlu sutrinkite iki smulkių trupinių.
  2. Sudėkite tirpintą sviestą, sumaišykite su trupiniais iki vientisos masės.
  3. Gauta mase išklokite kepimo formą, padėkite vėsiai.
  4. Sūrio kremui skirtus produktus išsukite iki vientisos masės.
  5. Svarainių įdarui vaisius perpjaukite per pusę, o gautas puseles dar per pusę, išimkite sėklalizdžius, skilteles supjaustykite kuo galima ploniau.
  6. Į prikaistuvį supilkite vandenį, citrinų sultis, cukrų – pakaitinkite iki užvirimo, pavirkite 10 minučių ant silpnos kaitros.
  7. Svarainiams išvirus, vandenį nupilkite, skilteles sudėkite į kiaurasamtį, kad gerai nutekėtų skystis.
  8. Paruoštus svarainius dėkite į didesnį dubenėlį, sumaišykite juos su žele.
  9. Ant pagrindo klokite maždaug 1 cm kremo sluoksnį, po to uždėkite svarainių sluoksnį, o ant jo – likusį kremą, paviršių išlyginkite.
  10. Dekorui – apelsinų žele gabaliukus šaukštelu padėliokite ant viršaus, mediniu pagaliuku ar smailiu peiliu pavedžioję į skirtingas šalis, įterpkite į sūrio kremą.
  11. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 55-60 minučių.
  12. Pyragui iškepus, praverkite orkaitės dureles, palikte kepinį atvėsti.
  13. Atvėsusį laikykite uždengtą šaldytuve.

Skanių Jums popiečių su kavos puodeliu!

Dar šis bei tas…

Tinkamiausia šiam pyragui yra stačiakampė 30x20 cm kepimo forma.

Nuotraukose matote pyragą, kuriam sunaudojau tik 904 g pieno produktų: 540 g varškės (3 pakelius) ir 364 masakrpnės sūrio. Įdarui paėmiau 350 g svarainių - kitus recepte nurodytus produktus palikau tuos pačius. Pyragas pavyko, o sudėjus visus nurodytus svarainius, įdarui būtų tik geriau.;). Išvada - laikytis ypač didelio tikslumo nebūtina.

Kviečiu išbandyti ir kitą, ne mažiau skanų, pyragą su svarainiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *