Nepatikėsite, koks tai yra geras pusryčių sprendimas. Ypač rudenį. Morkos dar šviežios, – skonio daugiau. Mielinės. Tokias bandeles įprastai reikia minkyti ilgai ir tai užtrunka, o šios duonelės paruošiamos panašiai kaip raugo duona: iš vakaro sumaišai produktus – ryte mėgaujiesi šviežia duona.
Su sviestu ir apelsinų džemu. Mmmm…
Taip lengvai išpildomos!
Reikės:
- 125 g viso grūdo kvietinių miltų
- 12 g šviežių mielių
- 70-100 ml šilto vandens
- 1 v.š. cukraus pudros
- 1,5 a.š. druskos
- 2 v.š. aliejaus
- 30 g smulkiai tarkuotų morkų

Gaminimas:
- Nuskuskite morką, pasverkite reikiamą kiekį, smulkiai sutarkuokite, atidėkite.
- Paimkite molinį dubenį, pirštais sutrupinkite mieles.
- Užpilkite šiltu vandeniu.
- Įdėkite cukraus, druskos, pamaišykite, kol viskas ištirps, palikite 10 minučių, kol pradės darbą mielės.
- Sudėkite miltus, mediniu šaukštu pamaišykite iš apačios į viršų, supilkite aliejų, pamaišykite, kol šis įsitreps į tešlą (jeigu tešla sausoka, įpilkite dar šlakelį vandens, išmaišykite – ji turi būti minkšta).
- Įmaišykite į tešlą tarkuotas morkas.
- Įsitikinę, kad viskas apsijungė, maistine plėvele uždenkite dubenį su tešla, palikite fermentuotis 8-10 valandų.
- Ryte (arba kada susiplanavote), pabarstykite stalviršį miltais, išverskite tešlą, perlenkite ją į tris keturias dalis, rankomis suformuokite stačiakampį, supjaustykite maždaug 10 -15 cm ilgio kepalėliais, viršuje peiliu padarykite ilgą įpjovą (duonelės atrodys patraukliau).
- Paruoštus kepaliukus sudėkite į miltais pabarstytą skardą, kepkite 225 laipsnių temperatūroje, viršus apačia, 25 minutes.
- Skanaukite šiltas su sviestu ar mėgstamu džemu.
Skanių Jums rudens pusryčių ar pavakarių!
Dar šis bei tas…
Tešlos negalima minkyti - maišykite mediniu šaukštu, formuokite rankomis.
Įkaitinę orkaitę ir sudėję kepti duoneles, į apatinį padėklą įdėkite pora kubelių ledukų - plutelės gražiai apskrus.