Lapai lapai ir dar kartą lapai! Tamsiai žali, šviesiai žali, raudonai apsiūti, violetiniai, gelsvi – ilgai grožėtis nepatariu (buvo viena vasara, kai akis ganydama nes “labaigražūs”, likau be vitaminų atsargų). Jie sutverti maistui mūsų kasdieniui, bėda, kad nežinome su kuo jie valgomi – tikrąja žodžio prasme. “-Lapinius kopūstus augini?, – Hummm… ne…”. Štai ir visa kalba, kuri baigta dar nepradėta.
Bet nebūsiu tokia kategoriška – ateina ir pas mus mongoldų, kale kopūstų mada. Ar parsinešę namo “neslabaidaugvitaminųturi”, pasiraitome rankoves? Dažniausiai tai laukia ir nesulaukia savo eilės. O jei sulaukia, jau būna netekę pusės savo vertės. Bet, jei įmetėme pora lapų į kokteilį – dedame pliusą. Jeigu įmaišėme į troškinį ar omletą – keliame liuksą, o jeigu jau kotletukus ar blynelius išspaudėme – lai skamba diterambai. Valio!
Bulve ir mėsa sotūs būsime, tačiau ar sveiki?
Žingsnelis po žingsnelio keisti įpročius reikia.
Reikės:
Kukuliams
- 200 g kale/lapinio kopūsto lapų
- 80 g mongoldų lapų
- 1 indelio konservuotų pupelių “cannellini”
- 1 v.š. citrinos žievelės
- 1 kiaušinio
- 360 g rikotos sūrio
- 180 g migdolų miltų/maltų migdolų
- 40 g tarkuoto parmezano (+pabarstymui)/kito kietojo sūrio
- druskos
- pipirų
- rudojo cukraus
Pomidorų padažui
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 12 šalavijo lapų
- 4 skiltelių česnako
- 2 indelių smulkintų konservuotų pomidorų (po 400 g)
- 125 ml sultinio/vandens
Gaminimas
- Kale kopūsto ir mongoldų lapus nuplaukite, nuimkite kotus, palikite tik žalią masę.
- Lapus gerai susmulkinkite peiliu, užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 3 minutes, sudėkite į sietą, kad nutekėtų vanduo, po to išdėliokite ant rankšluostėlio, nusausinkite.
- Dubenyje šakute sutrinkite pupeles, sudėkite nutarkuotą citrinos žievelę, įmuškite kiaušinį.
- Sudėkite migdolų miltus, smulkintą sūrį, nusausintus lapus, pagardinkite druska ir pipirais.
- Viską sumaišykite, masę kabinkite šaukštu ar ledų kaušeliu, suformuokite maždaug 16 kukulių, sudėkite ant padėklo.
- Keptuvėje, kurioje galima kepti orkaitėje/keptuvėje su nuimama rankena pakaitinkite aliejų, sudėkite plonomis riekelėmis pjaustytą česnaką, šalavijo lapus, pakaitinkite pusę minutės, kol šalavijai apskrus, supilkite konservuotus pomidorus, sultinį/vandenį, dėkite druską, pipirus ir šaukštelį kitą rudojo cukraus,
- Viską sumaišykite, gautą turinį kaitinkite ant vidutinės ugnies maždaug 5 minutes.
- Į padažą sudėkite kukulius, dėkite keptuvę į orkaitę, kepkite 220 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes – kukuliai turi gražiai apskrusti.
- Ištraukę iš orkaitės apibarstykite tarkuotu sūriu.
- Patiekite su bagete ar šviežiais makaronais.
Skanių ir lengvų Jums vakarų!
Dar šis bei tas…
Galite dėti tik lapinius kopūstus - skonis nenukentės. Nuotraukoje matote 11 kukulių, kurie buvo pagaminti iš trečdalio nurodytų produktų (užtenka 2-3 asmenims vakarienei ar pietums prie makaronų).
Inspiracijos šaltinis: https://nidosreceptai.lt/recipe/kale-ir-rikotos-kukuliukai-pomidoru-padaze/