Skoniai · Vegetariški patiekalai

Lapinių daržovių kukuliai su rikota

Lapai lapai ir dar kartą lapai! Tamsiai žali, šviesiai žali, raudonai apsiūti, violetiniai, gelsvi – ilgai grožėtis nepatariu (buvo viena vasara, kai akis ganydama nes “labaigražūs”, likau be vitaminų atsargų). Jie sutverti maistui mūsų kasdieniui, bėda, kad nežinome su kuo jie valgomi – tikrąja žodžio prasme. “-Lapinius kopūstus augini?, – Hummm… ne…”. Štai ir visa kalba, kuri baigta dar nepradėta.

Bet nebūsiu tokia kategoriška – ateina ir pas mus mongoldų, kale kopūstų mada. Ar parsinešę namo “neslabaidaugvitaminųturi”, pasiraitome rankoves? Dažniausiai tai laukia ir nesulaukia savo eilės. O jei sulaukia, jau būna netekę pusės savo vertės. Bet, jei įmetėme pora lapų į kokteilį – dedame pliusą. Jeigu įmaišėme į troškinį ar omletą – keliame liuksą, o jeigu jau kotletukus ar blynelius išspaudėme – lai skamba diterambai. Valio!

Bulve ir mėsa sotūs būsime, tačiau ar sveiki?

Žingsnelis po žingsnelio keisti įpročius reikia.

Reikės:

Kukuliams

  • 200 g kale/lapinio kopūsto lapų
  • 80 g mongoldų lapų
  • 1 indelio konservuotų pupelių “cannellini”
  • 1 v.š. citrinos žievelės
  • 1 kiaušinio
  • 360 g rikotos sūrio
  • 180 g migdolų miltų/maltų migdolų
  • 40 g tarkuoto parmezano (+pabarstymui)/kito kietojo sūrio
  • druskos
  • pipirų
  • rudojo cukraus

Pomidorų padažui

  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 12 šalavijo lapų
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 indelių smulkintų konservuotų pomidorų (po 400 g)
  • 125 ml sultinio/vandens
Gaminimas
  1. Kale kopūsto ir mongoldų lapus nuplaukite, nuimkite kotus, palikite tik žalią masę.
  2. Lapus gerai susmulkinkite peiliu, užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 3 minutes, sudėkite į sietą, kad nutekėtų vanduo, po to išdėliokite ant rankšluostėlio, nusausinkite.
  3. Dubenyje šakute sutrinkite pupeles, sudėkite nutarkuotą citrinos žievelę, įmuškite kiaušinį.
  4. Sudėkite migdolų miltus, smulkintą sūrį, nusausintus lapus, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Viską sumaišykite, masę kabinkite šaukštu ar ledų kaušeliu, suformuokite maždaug 16 kukulių, sudėkite ant padėklo.
  6. Keptuvėje, kurioje galima kepti orkaitėje/keptuvėje su nuimama rankena pakaitinkite aliejų, sudėkite plonomis riekelėmis pjaustytą česnaką, šalavijo lapus, pakaitinkite pusę minutės, kol šalavijai apskrus, supilkite konservuotus pomidorus, sultinį/vandenį, dėkite druską, pipirus ir šaukštelį kitą rudojo cukraus,
  7. Viską sumaišykite, gautą turinį kaitinkite ant vidutinės ugnies maždaug 5 minutes.
  8. Į padažą sudėkite kukulius, dėkite keptuvę į orkaitę, kepkite 220 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes – kukuliai turi gražiai apskrusti.
  9. Ištraukę iš orkaitės apibarstykite tarkuotu sūriu.
  10. Patiekite su bagete ar šviežiais makaronais.

Skanių ir lengvų Jums vakarų!

Dar šis bei tas…

Galite dėti tik lapinius kopūstus - skonis nenukentės.

Nuotraukoje matote 11 kukulių, kurie buvo pagaminti iš trečdalio nurodytų produktų (užtenka 2-3 asmenims vakarienei ar pietums prie makaronų).

Inspiracijos šaltinis: https://nidosreceptai.lt/recipe/kale-ir-rikotos-kukuliukai-pomidoru-padaze/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *