Sėjamosios juodgrūdės sėklos, lotynišku pavadinimu Nigella seativa, plačiai naudojamos indų ir Vidurio Rytų virtuvėse.
Lietuvoje juodgrūdė jau nuo seno naudojama vietoje aguonų – jos sėklyčių buvo beriama ant bandelių, riestainių. Nors šios sėklos turi aštrų, kartoką, pipirinį skonį su raudonėlio poskoniu, dabar jos vis labiau užkariauja virtuves. Sausai pakepintos sėklos yra dedamos į garnyrus, daržovių troškinius. Juodgrūde gardinama pusryčių varškė, jos beriama į blynų tešlą, paskaninama kepama duona, daržovių patiekalai.

Tačiau juodgrūdė naudojama ne tik dėl skoninių savybių. Senovės egiptiečiai juodgrūdes laikė panacėja nuo visų ligų. O pranašas Mahometas yra pasakęs: „Juodgrūdė padeda išsivaduoti iš visų ligų, išskyrus mirtį“.
Senovės graikai juodgrūde gydė galvos, dantų skausmą, slogą, o Avicena ją apibūdino kaip sėklą, „teikiančią kūnui energijos ir padedančią įveikti nuovargį“. Jis teigė, kad juodgrūdė pasižymi organizmą valančiu poveikiu – tiek nuo dujų, tiek nuo gleivių, tiek nuo visokių kitokių užterštumų.
Nuo senų laikų žmonės naudojo šių sėkų aliejų įvairių ligų gydymui. Praktiškai be pašalinio poveikio aliejus yra labai veiksmingas, gydant įvairius negalavimus.
Be to, kad šiose sėklose yra trys natūralios cheminės medžiagos – timokinonas (TQ), timohidrokinonas (THQ) ir timolis, jos turi taip pat kalcio, skaidulų, geležies, kalio, proteinų, glucidų ir sveikų lipidų.
Jos yra analgetikai, antioksidantai, taip pat pasižymi antispazminiu, antibakteriniu poveikiu, mažina kraujo spaudimą.
Štai keletas nenuginčijamų faktų apie sėjamosios juodgrūdės naudą.
Mažina kraujo spaudimą
Remiantis moksliniais tyrimais šių sėklų ekstraktas mažina kraujo spaudimą. Kasdienis jo naudojimas, žmonėms, kenčiantiems nuo lengvos hipertenzijos, ženkliai pagerina jų savijautą. Tereikia du kartus per dieną išgerti nuo 100 iki 200 miligramų šių sėklų ekstrakto.
Juodgrūdės sėklos taip pat mažina lipidų tankį arba blogojo cholesterolio kiekį, tokiu būdų stiprindama širdį.
Pagalba, sergantiems antro tipo diabetu
Kasdienė sėjamosios juodgrūdės sėklų norma padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sergant antro tipo diabetu, tereikia kasdien su maistu iškarto suvartoti 2 gramus sėklų. Šis maisto papildas gali būti puiki diabeto prevencija.
Gerina kepenų veiklą
Sėjamosios juodgrūdės sėklos įtakoja ir gerą kepenų būklę. Kepenų funkcija yra šalinti iš organizmo toksinus. Norint išvengti kepenų ligų, šios sėklos turėtų būti reguliariai naudojamos su maistu.
Gerina atmintį
Sėjmamosios juodgrūdės sėklos gali stimuliuoti ir jūsų smegenų veiklą. Jų antibakterinės, priešuždegiminės ir neuronus tausojančios savybės puikiai pasitarnaus veiksmingiasniam smegenų darbui. Profilaktiškai galima vartoti po ½ arbatinio šaukštelio juodgrūdės du kartus per dieną.
Palengvina astmos paūmėjimus
Sėjamosios juodgrūdės aliejus labai veiksmingas esant astminiams susirgimamas, sumažina šios ligos simptomus, gerina savijautą, mažindamas kvėpavimo takų uždegimą.
Šis aliejus taip pat vartojamas nuo gerklės skausmo, sinusito. Sumažinti šių ligų simptomus padės garų vonelės su lašeliu aliejaus. Poveikį pajusite uostydami kartas nuo karto keletą šio aliejaus aromato lašų, užlašintų ant nosinaitės.
Sumažina riziką susirgti vėžiniais susirgimais
Sėjamosios juodgrūdės sėklos taip pat mažina daugelio tipų vėžinius susirgimus, ypač tokius kaip, krūtų, smegenų, storosios žarnos. Timokinonas, esantis sėklose mažina uždegiminius procesus ir vėžio plitimą, nes turi savybę pašalinti iš organizmo laisvuosius radikalus ir superoksidą.
Pagalba esant virškinimo sutrikimams
Šios sėklos gali būti puikus pagalbininkas kovojant su virškinimo sutrikimais (viduriavimu, dujų kaupimusi, kolitu, žarnyno nepraeinamumu). Tam tikslui įdėkite 1 arbatinį šaukštelį juodgrūdės į puodelį natūralaus jogurto. Valgykite du kartus per dieną, kol pagerės savijauta.
Gydo egzemą
Juodgrūdės sėklų aliejumi galima gydyti įvairias odos ligas, net egzemą. Tepkite šio aliejaus ant pažeistos odos vietos du kartus per dieną, – tęskite kol pamatysite pagerėjimą.
Straipsnio pagrindinis šaltinis: http://secretebeaute.ru/diet-fitness/ingrdients-de-cuisine/3395-top-10-des-avantages-pour-la-sant-de-graines.html