Kai voveraičių tiltai, verdam sriubas, kepam ant keptuvės, dedam į troškinius, gaminam padažus, konservuojamj, šaldom … Galima būtų tęsti, bet neverta. Jeigu jau būna grybų metai, tai pirmiausiai verdam jų sriubą. Antru numeriu dažniausiai eina kepti. Po to jau lipdom grybų kotletukus, čirškinam jų blynelius. Ypač tam tinkamos voveraitės, nuo kurių ir pradėjau.
Blyneliai ar kotletai? Šiandien reikėjo išspręsti dilemą nedilemą. Šiaip tarp jų skirtumo nedaug. Išvaizda šiek tiek skiriasi, o skonis ne tiek jau smarkiai.
Tadammm… Nuspręsta!
Pavyko labai skanūs kotletukai, tad skubu dalintis. Prisipažinsiu – kepu pirmą kartą. Anksčiau tai būdavo grybais įdaryti kotletai – visai neblogai ir tokie, kas be mėsos niekaip.;)
Reikės: (2 asmenims)
- 500 g voveraičių
- 3 vidutinių svogūnų
- 2 kiaušinių (nedidelių)
- 1 -1,5 saujos džiūvėsėlių
- 1-2 v.š. miltų (pagal poreikį)
- kelių šakelių petražolių
- saujelės petražolių stiebų
- žiupsnelio kumino (nebūtinai)
- 2 a.š. ciberžolės (ir dėl spalvos;)
- druskos
- pipirų
- prieskonių daržovių patiekalams (nebūtinai)
- aliejaus/ghi sviesto (kepimui)
Gaminimas:
- Voveraites nuvalome, nuplauname po tekančiu vandeniu, sudedame į rėtį, kad nutekėtų vanduo.
- Pora svogūnų (vieną dėsime termiškai neapdorotą) lengvai apkepiname keptuvėje ar prikaistuvyje, atidedame.
- Keptuvę/prikaistuvį papildome šlakeliu aliejaus, įkaitiname, dedame voveraites (didesnes pasmulkiname).
- Kepame maišydami, kol išgaruos vanduo.
- Pabaigoje dedame smulkintų petražolių stiebų, šaukštą ghi sviesto, dar pamaišome, paliekame dešimčiai minučių pasitroškinti.
- Iškeptas voveraites šiek tiek atvėsiname, permalame mėsmale/susmulkiname maisto smulkintuvu.
- Įmušame kiaušinius, sudedame prieskonius, kepintus svogūnus, smulkiai supjaustytą šviežią svogūną, pasmulkintas petražoles, išmaišome.
- Dedame džiūvėsėlius, masę permaišome.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, kabiname šaukštu gautą masę, rankomis suformuojame nedidelius kotletukus, dedame į keptuvę, apkepame ant intensyvios kaitros iš abiejų pusių.
- Kaitrą sumažiname, įdedame šiek tiek sviesto/lydyto sviesto, keptuvę uždengiame dangčiu, patroškiname 10-15 minučių.
- Patiekiame su šviežiais pomidorais+petražolėmis+baziliku (galite pasigaminti jogurtinį padažą).
Gurmaniškų Jums vasaros pietų!
Dar šis bei tas…
Grybų kotletukai skanūs ir šalti.
Šiuos kotletus galite patiekti kaip garnyrą prie grilintos mėsytės ar kepsnio.
Voveraites galima ir apvirti - 10 minučių sūdytame vandenyje, tačiau jos bus drėgnesnės ir miltų pora šaukštų tikrai reikės įdėti.