Ilgai galvojau, kaip jį pavadinti? Originaliame šaltinyje išvertus būtų braškinis saldėsis. Tačiau tai visai nesaldus gardumynas ir gal daugiau riešutinis nei braškinis. Bet kur jau ten paslėpsi braškių aromatą – jis dominuoja ir pavadinti kitaip neišeina.
Ar tokiam skanėstu reikia laukti progos? – Manau, kad ir kasdienei rutinai praskaidrinti jis puikiai tiks. Nesudėtingas ir sveikas, o tai yra labai svarbu, kai darbas darbą veja ir visur reikia susikaupimo, koncentracijos ir gero maisto turi būti ir ant kasdienio stalo.
“Braškė – karalių uoga” – rašiau savo poste prieš keletą metų. Tik pradėjusi šį savo projektą, braškei skyriau pirmenybę. Nežinau, ar yra abejingų šioms uogoms? Ir ko tik iš jų neprigaminsi, – jos beveik visur tinkamos. Skrebučiams– drąsiai, picoms su saldžiarūkščiu įdaru – nenuobodžiai, kokteiliams – kodėl gi ne? O kur dar vasariškai gaivūs ledai, džemai, padažai? O pyragai? – Ypač tartaletės… su BRAŠKĖMIS!
Tačiau dabar diterambai šiam sanėstui. Kodėl? Todėl, kad JIS yra 100 % sveikas. O sveikatos nebūna per daug .
Kasdieniam stalui, bet nekasdieniams reikalams tvarkyti, – tai yra tai, ko reikia šiandien – ne savaitgaliui, ne svečiui, ne progai – apdovanokime save DABAR.
Reikės
- 240 g migdolų/anakardžių riešutų
- 100 g džiovintų abrikosų
- 4 v.š. klevų sirupo
- 200 g braškių
- 120 g kokoso aliejaus
Gaminimas
- Migdolus pasverkite, lengvai pakepinkite sausoje keptuvėje, nuimkite atsiskyrusias riešutų luobeles, 100 g atidėkite, likusisu susmulkinkite./Anakardžius pasverkite, užmerkite porai valandų šaltame vandenyje, išbrinkusius riešutus perplaukite, sudėkite į kiaurasamtį, leiskite nutekėti vandeniui, nusausinkite, 100 g atidėkite, likusius susmulkinkite (tai gali būti ir kokteilinė).
- Abrikosus nuplaukite, tuo pačiu elektriniu smulkintuvu sukapokite kiek galima smulkiau.
- Ištirpinkite 40 g kokoso aliejaus.
- Sumaišykite visus susmulkintus ingredientus su atvėsusiu kokoso aliejumi ir dviem arbatiniais šaukšteliais vandens.
- Paimkite 18 cm skersmens kepimo formą su nuimamais kraštais, išklokite jos dugną kepimo popieriumi, sudėkite gautą masę, gerai suslėkite ir patalpinkite į šaldytuvą 30 minučių.
- Ištirpinkite likusį kokoso aliejų.
- Susmulkinkite likusius riešutus (keletą atidėkite papuošimui), sudėkite į dubenį, įpilkite klevų sirupo, sudėkite tirpintą kokoso aliejų, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus vandens, viską sumaišykite.
- Nuplaukite braškes (vieną dvi pasilikite papuošimui), dėkite į kokteilinę, susmulkinkite, sumaišykite su riešutų ruošiniu.
- Gautą masę užpilkite ant sustingusio pagrindo.
- Dėkite į šaldytuvą porai valandų (arba ir ilgesniam laikui).
- Papuoškite braškių skiltelėmis, stambiai kapotais ir šiek tiek pakepintais riešutų gabaliukias, rozmarino šakele.
Švęskime vasarą!
Dar šis bei tas…
Originaliame recepte naudojami anakardžių riešutai – patarčiau ir jums, nes jie labiau tinka tokiems desertams, tortams gaminti. Su migdolais – viskas gerai, taip pat – galite drąsiai mėginti.
Vietoj klevų sirupo galite naudoti agavų sirupą, šviežią medų.
Recepto šaltinis:https://www.maxi-mag.fr/cuisine/recette/douceur-aux-fraises.html