Mielines bndeles labai mėgsta mano šeimyna, o dėl jos aš kartais pasistengiu. Prieš metus nesėkmingai bandžiau pradžiuginti namiškius su šaldytuve kildinta tešla. Visas krepšys bandelių nukeliavo link konteinerio. Nenorėjau pasilikti su karčia patirtimi ir po metų tęsiau sėkmingo recepto paieškas. Greitai akį patraukė Jolantos mieliniai rageliai. Dar pavarčiusi radau ir pas Sonatiną tokius pačius. Iš jos sužinojau, kad jie labai populiarūs Balkanų šalyse. Pajutau, kad pavyks. Šis jausmas dar labiau sustiprėjo, kai pradėjau minkyti tešlą – ji buvo tokia miela, kad rankų negalėjau nuo jos atitraukti. Padariau dvi skardas: vieną apibarstytą sezamais, kitą – „įdarytą“ dešrelėmis. Buvo nuostabi diena: tie, kas spėjo paragauti šių gražuolių, negailėjo liaupsių. Siūlau ir jums, užplūdus nepasitikėjimo savimi jausmui, išsikepti šių ragelių – jie negali nepavykti.
Reikės:
- 500 g miltų
- 20 g šviežių mielių (7 g sausų)
- 250 ml pieno
- 100 ml pasukų/rūgpienio/kefyro/jogurto
- 1 kiaušinis
- 25 ml aliejaus
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. druskos
- 100 g sviesto
- sezamo sėklų ar cinamono pabarstymui
Gaminimas:
- Mieles ištrinkite su 1 a. š. cukraus, 1 a. š. miltų ir šiek tiek šilto pieno, palaikykite šiltai 10 – 15 minučių, kol suputos.
- Išplakite kiaušinį.
- Miltus persijokite į dubenį, sumaišykite su druska.
- Padarykite duobutę, supilkite mieles, o tada paeiliui, iš lėto maišant, sudėkite po vieną visus likusius produktus: supilkite kambario temperatūros pieną, pasirinktą raugintą pieną, cukrų, pusę kiaušinio plakinio (kitą dalį palikite aptepimui), – užminkykite minkštą tešlą.
- Pabaigoje įterpkite ištirpintą atvėsusį sviestą, gerai išminkykite (jei tešla kimba prie rankų, įberkite dar 1 – 3 v. š. miltų).
- Tešlą pridenkite ir šiltai kildinkite 30 – 40 minučių.
- Pakilusią tešlą padalinkite į 8-10 dalių. Iš kiekvienos dalies iškočiokite skritulį, jį padalinkite į 4 dalis – gausite 4 trikampius.
- Imkite tešlos trikampėlius už pagrindo ir suvyniokite į ritinėlius, tada palenkite, kad išgautumėte ragelio formą.
- Ragelius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, pakildinkite dar 15 minučių.
- Aptepkite likusiu kiaušiniu, pabarstyti sezamo sėklomis ar cinamonu.
- Kepkite 200º C apie 20 minučių.
Skanių Jums iškylų bei savaitgalių!
Dar šis bei tas…
Pyragėlius galite įdaryti varške - LABAI SKANU!
Iškylai šiuos ragelius gaminu su pieniškomis dešrelėmis (atpjaunu gabaliuką, padarau keletą įpjovų ir įvyniojų į trikampį tešlos lakštą).