Skoniai · Žvėrienos patiekalai

Žvėrienos suktinukai

Nesu dar rašiusi, ką gaminu, kai tika į namus atkeliauja šerniena. Žvėrių mėsa skani visaip – be ypatingų pastangų iš jos galima paruošti puikius pietus. O gaminti galima viską – nuo pjausnių iki kukulių, nuo kukulių iki balandėlių ar cepelinų. Svarbu jos turėti. Kokybiškiausią – nugarinę ar sprandinę, dažnai apkepu ir patroškinu (sveikatos saugumo sumetimais), didesnius gabalus užmarinuoju ir iškepu orkaitėje. Tokią mėsą galima puikiai naudoti ir suktinukams. Ko tik neprivyniosi, pasileidęs fantaziją! Tradiciškai dedamas maltos mėsos įdaras, bet man labiau patinka daržovinis.

Nepakartojamas suktinukų įdaras tinkantis būtent šernienai yra prieskoninių žolelių mišinys su pankoliu, salieru ir dailia paprikos juostele. Kiaulienos nugarinės suktinukus darau su žolelėmis, paprika ir kietuoju sūriu, bet kepu keptuvėje. Šernienos suktinukus mėgstu patroškinti, tai sūris tokiu atveju netinkamas.

Prisipažinsiu, skniausia man yra kanopinių žvėrių mėsa: kepsniai orkaitėje, elnio kumpis su porto padažu, o suktinukai gardžiausi stirnienos, su džiovintomis slyvomis.

Ką galėčiau pridurti? Mano manymu, geriausia patiems gaminti šviežią žvėrieną. Vytinti – taip pat – žinai iš ko darai, ką dedi. Atiduoti komercinei gamybai, nežinau, ar verta. Patogu? – Tas tai taip, o ypač, kai laimikio pasitaiko daug.

…. tad jeigu tik atkeliavo gabalėlis kitas tokio gėrio – šiukštu, nepatikėkite jo niekam kitam – patys raitykitės rankoves, dėkitės prijuostes, galąskite peilius ir tik pirmyn.;)

Šernienos suktinukai
Reikės: (2 asmenims)

Suktinukams

  • 500-600 g šernienos nugarinės (užmarinuotos iš vakaro su druska, pipirais, žvėrienos prieskoniais)
  • 1 raudonos ar geltonos (galima derinti ir abi spalvas) paprikos.
  • saliero stiebo
  • pankolio
  • petražolių
  • krapų
  • aliejaus kepimui/ghi sviesto

Troškinimui

  • prieskoninių žolelių (krapų, petražolių) stiebų/lapelių
  • 4 slyvinių pomidorų
  • druskos
  • įvairių pipirų mišinio
  • 1-2 lauro lapų
  • 2 a.š. vyno acto
Suktinukai paruošti kepimui
Gaminimas:
  1. Suktinukams iš vakaro užmarinuotą mėsą išimame iš šaldytuvo, supjaustome plonais griežinėliais, išmušame mėsos plaktuku.
  2. Susidedame lygiomis dalimis priesonines žoleles, pankolį, saliero stiebą – viską smulkiai sukapojame plačiašmeniu peiliu.
  3. Papriką perpjauname į dvi dalis, išimame sėklalizdžius, supjaustome plonomis juostelėmis.
  4. Ant kiekvieno išmuštos mėsos gabaliuko dedame pora arbatinių šaukštelių prieskoninių augalų, įtaisome pora paprikos juostelių, tampriai suvyniojame, užtvirtiname mediniu pagaliuku.
  5. Paruoštus suktinukus dedame į riebalais įkaitintą keptuvę, apkepame po minutę kitą iš abiejų šonų.
  6. Trošinimui į nedidelį prikaistuvį įpilame vandens, užverdame, dedame žiupsnelį druskos, sudedame apkeptus suktinukus, dalimis supjaustytus pomidorus, įpilame acto – kaitrą sumažiname, troškiname apie 20 minučių.
  7. Sudedame likusius prieskonius, tęsiame troškinimą, kol suktinukai tampa minkšti (patikriname peilio smaigaliu ar mediniu pagaliuku).
  8. Patiekiame su bulvių koše, virtais ryžiais ar perlinėmis kruopomis (galima patiekti dubenėliuose, kaip guliašą).
  9. Puošiame šviežių petražolių šakele ar kaip tik patinka.

Smagių Jums akimirkų prie stalo su naujai išragautais patiekalais !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *