Pradėjo kvepėti braškės – visur. Net, kai staiga jos išnyko nuo stalo, dar ilgai tvyrojo aromatas, kuriam analogą sunku būtų surasti. Tikriausiai, pačios išvaizdžiausios šiuo metu uogos, – joms nereikia nei specialaus indo, nei specialaus fono – nuostabios visur ir visada. O kiek visko iš jų galima pasigaminti. Esu išbandžiusi ir salotas, ir sumuštinius ir ledus įvairius esu gaminusi, o jau pyragų! Paminėsiu gal tik tartaletę su braškėmis, – patį kukliausią iš visų. O štai šis jogurtinis, ypač tiks vasaros savaitgalių popietėms, kai norisi gaviaus deserto.
Kodėl pasirinkau jogurtinį pertepimą? Gal dėl gaivumo? Bet gal nevisai dėl jo… Greičiausiai dėl to, kad labai jau pavykęs buvo jogurtinis jo brolis. Pamaniau, kad su braškėmis, bus dar tobulesnis. Taip ir atsitiko. Man ypač patiko lengvas biskivitas, kuris padalintas į keturis sluoksnius, sumontuotas ir papuoštas pjaustytomis braškėmis tapo labai viliojančiu torčiuku: “dar gabaliuką, prašom”. Taip gabaliukas po gabaliuko ir tuščias padėkliukas. Na, jei ne braškės, tempai tikrai būtų lėtesni.:)
Kabindama šakute šį tortą, prisiminiau vaikystę, kai pradėjus megztis braškėms, kasdien eidavau į lysvę tikrinti, ar jau kokia neprisirpo. Bet mama būdavo pirma, kuri mane pradžiugindavo sauja kvapnių uogų, – ji anksti atsikėlusi iki pusryčių apeidavo daržus – pro jos akis neprasprūsdavo niekas. Ilgiuosi jos…
Visai ne be reikalo prisiminiau mamą ir braškes. Neatsimenu, kad kada nors būtumėm jų neturėję. Tęsiu mamos tradiciją – mėgaujamės savomis braškėmis kiekvieną vasarą. Koks malonumas dar lysvėje suvalgyti jų keletą. Niekas nepaneigs, kad pačios skaniausios uogos yra ką tik nuraškytos. Uogaudama miške taip pat nepagailiu kelių saujų sau. Ir labai stebiuosi uogautojais, kuriems svarbiau prisirinkti pilną kibirą, o nepasimėgauti miško kvapo prisigėrusia uoga, tuo šimtaprocentiniu gėriu, kurio yra prikaupta tam kad visa tai patektų į mūsų kūnus. O kai gamta bus viską atidavusi, mūsų organizmo sukauptos atsargos mums leis išlikti sveikiems ir žvaliems. Na, bet nesakau, kad nieko nevertos atkeliavę ant stalo, ar užšaldytos, ar šviežios užkonservuotos uogos – dievinu tokias atsargas!
Tik… kartais pamirštam, kad esame gamtos dalis. O gaila…
Tačiau šis torčiukas tikrai neleis pamiršti, kad jau birželis, kad reikia pasinerti visu kūnu ir siela į vasarą!
Tik kelios saujos kvapnių uogų, o kokius stebuklus jos kuria…
Reikės:
Biskivitui
- 4 kiaušinių
- 130 g cukraus
- 100 g miltų
- 8 v.š. šilto vandens
- 1,5 v.š. krakmolo
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 2 žiupsnių druskos
- trupučio sviesto kepimo formai sutepti
Kremui
- 400 ml plakamosios grietinėlės
- 300 ml jogurto
- 300-400 braškių
- 8 v.š. cukraus
- 60 ml vandens
- 20 g želatinos
Sirupui
- 0,5 st sirupo (kokio tik turite arba save mėgstamo)
- 1 st šilto vandens
- 4-5 v.š. cukraus
- 0,5 citrinos sulčių
Papuošimui
- 160 ml plakamosios grietinėlės
- 3-4 v.š. cukraus pudros
- 0,5 a.š. vanilės ekstrakto/2 a.š. vanilinio cukraus
- 1-2 saujų braškių
Gaminimas:
- Biskvitui baltymus atskiriame nuo trynių.
- Trynius išplakame kartu su cukrumi, supilame vandenį, plakame 3 minutes, kol masė padvigubėja.
- Kitame inde išplakame kiaušinių baltymus kartu su žiupsneliu druskos, – plakame, kol baltymai taps standūs ir apvertus nekris iš dubenio.
- Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius, krakmolą, druską, du kartus viską persijojame.
- Silikonine mentele išsijotą miltų mišinį lėtai įmaišome į trynių masę.
- Lėtai ir atsargiai įmaišome išplaktus baltymus.
- 20 cm kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, patepame trupučiuku sviesto.
- Pilame pusę užmaišytos tešlos, kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-22 minutes.
- Iškepusį biskvitą išimame iš orkaitės, paliekame atvėsti 5 minutes.
- Taip pat iškepame ir antrąjį biskvitą.
- Galutina atvėsusius biskvitus perpjauname pusiau – gauname 4 lakštus.
- Sirupui visus produktus sumaišome ir atidedame į šalį, tačiau neskubėkite dėti cukraus – jūsų pasirinktas sirupas gali būti saldus pats iš savęs.
- Kremui suplakame gerai atšaldytą grietinėlę, iš pradžių plakame vieną, o kai pradeda tirštėti, sudedame cukrų (apie tai išsamiau – plakta grietinėlė).
- Nedideliame indelyje užpilame vandeniu želatiną, paliekame 5-10 minučių, kad išbrinktų.
- Išbrinkusią želatiną pašildome ant silpnos kaitros, kad ištirptų (stebime, kad neperkaistų – kitaip praras savybes).
- Atskirame inde supilame jogurtą, plona srovele pilame atvėsusią želatiną, maišome elektriniu plakikliu, kol gauname vientisą masę.
- Atsargiai, silikonine mentele, įmaišome plaktą grietinėlę.
- Gautą kremą trumpam dedame į šaldytuvą (10-15 minučių, stebime, kad per daug nesustingtų).
- Supjaustome braškes – padaliname į keturias dalis, o po to kiekvieną dalį dar perpjauname pusiau.
- Tortą surenkame toje pačioje kepimo formoje.
- Pirmiausia dedame vieną lakštą, sulaistome jį sirupu, ant jo tepame trečią dalį jogurtinio kremo, ant viršaus išdėliojame trečdalį pjaustytų braškių.
- Antru etapu dedame antrąjį lakštą ir viską pakartojame.
- Trečias etapas identiškas pirmiems dviems.
- Pabaigoje uždedame paskutinį lakštą, sulaistome sirupu (nebūtina sunaudoti viso, jo gali ir atlikti).
- Tortą dedame į šaldytuvą ir paliekame kelioms valandoms arba per naktį.
- Torto papuošimui grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu, dedame į kremo maišelį su pasirinktu antgaliu, dekoruojame kaip tik patinka.
- Ant viršaus padėliojame pjaustytų braškių.
- Mėgaujamės.:)
Vasara nuostabi! – Nepraleiskime progų – kad ir kas dieną, kad ir ne vieną kartą per dieną, o ar blogai ir daugiau?…
Dar šis bei tas…
Sirupui gerai pritaikiau vyšnių uogienės sirupą; uogos – ant skrebučio, o sirupas ant biskivito – viskas panaudota:.)
Jogurtą galima naudoti ir su skoniu – mažiau reikės cukraus.
Kadangi turėjau daugiau jogurto, nei plakamosios grietinėlės, teko sukeisti dalis: jogurto – 400 g, o grietinėlės 200 g. – nieko netrūko, ir gal net sveikesnis derinys, dar be to ir viršutiniam sluoksniui nenaudojau šviežios grietinėlės bet plaktos grietinėlės miltelius. Tai tikrai ne sveikuoliškas desertas, bet labai skanus!