Apversti pyragai · Skoniai

Apverstas kriaušių pyragas

Kriaušių metas. Supratau, kai grįžusi į namus laiptinės pirmame aukšte radau dėžę šių gražuolių. “Vaišinkitės” – nedrąsiai pasiėmiau vieną – skani – tikra kaimiška kriaušė, o jų tiek daug kažkas atgabeno iš savo sodo, pastatė net staliuką, užrašė – rado laiko.

Žengiau laiptais link savo namų. Rakindama duris nesiloviau galvoti apie žmonių gerumą, vaišingumą, norą dalintis. Galėjo juk pradėjusių gesti krituolių kriaušių patalą sugrėbti ir supilti į maisto konteinerį. Bet ne. Pagalvojo apie laiptinėje gyvenančias kelias dešimtis žmonių, kad apsidžiaugs – ne iš kažkur atkeliavę, bet tiesiai iš sodo surinktos. Taip ir buvo. Džiaugėmės. Kaimynė užkalbino – “Gal žinai, kas mus kriaušėmis vaišina?”. Nežinau, – gal kada išsišnekėsime, padėkosiu. Bet dabar, tiems, kurie pasidalijo visiškai nesvarbu, kad apie juos žinotų…

Tokia preambolė. Pyrago receptas iš prancūziško tinklapio. Bandau pirmą kartą. Kaip dažnai atsitinka testuojant naują kepinį, klausimų buvo daugiau nei atsakymų. Patyriminė nuojauta kažką kuždėjo kuždėjo. Ech, kas beliko – patikėti ir maišyti, sluoksniuoti, dėlioti dėlionę – kriaušių puselių ornamentą. Klausimas, ar jis bus matomas, kad tiek jau įdėta pastangų. Hum?…

Einu žiūrėti…

… apverčiu – karamelizuota migdolinė plutelė – puiku !… Gaila, tačiau kriaušių skiltelių nesimato.

Einu skanauti…

… atsipjaunu gabalėlį. Mmmm … Skonis tobulas!

Ar klausiate, kiek užtrunka? – Pusvalandis darbo, 45 minutės kepimo, šiek tiek palaukiame, kol susistovės, kaičiame kavą, kviečiame svečius prie stalo.

Gabalėlis kriaušių pyrago
Reikės:

Tešlai

  • 300 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 180 g cukraus
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 2,5 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos

Apatiniam sluoksniui

  • 500 g kriaušių
  • 1 citrinos sulčių
  • 100 g sviesto
  • 100 g stambiai maltų migdolų
  • 50 g razinų
  • 50 g cukraus
  • 0,5 a.š. cinamono
Tobulai tinkantis prie kavos
Gaminimas:
  1. Tešlai sviestą sutriname su cukrumi iki purumo, eigoje suberiame vanilinį cukrų, citrinos sultis.
  2. Įkandin dedame po vieną kiaušinius, maišome, kol tešla taps kreminės konsistencijos.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, išsijotus sudedame į ruošinį, maišome, kol tešla tampa vientisa.
  4. Apatinaim sluoksniui kriaušes perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius, kiekvieną puselę supjaustome į keletą nedidelių skiltelių.
  5. Paruoštas kriaušes sudedame į atskirą indą, užpilame citrinų sultimis, lengvai permaišome.
  6. Svietą ištirpiname, supilame į kepimo popieriumi išklotą 23 cm atsegamą pyrago formą.
  7. Supilame cukrų, dedame cinamono, silikonine mentele tolygiai viską paskirstome.
  8. Paskleidžiame maltus migdolus, pabarstome razinų, ratu sudėliojame kriaušių skilteles – pirmiausiai dedame palei kraštus, paskui užpildome vidurį (jeigu kriaušės netelpa viena eile – ne bėda, dėkite ant viršaus, kepdamos jos atras sau vietą.;)
  9. Supilame likusias nuo kriaušių sultis, klojame tešlą – mediniu šaukštu ar samčiu išdėliojame ant viršaus, išlyginame.
  10. Kepame 180 laipsnių orkaitėje, vėjelio rėžimu, 45 minutes.
  11. Paliekame orkaitėje 15 minučių susistovėti.
  12. Silikonine mentele atkabiname pyrago kraštelius nuo formos sienelų, dedame ant formos viršaus didesnę lėkštę ar tortinę, pyragą su visa forma apverčiame, nuimame atsegamus kraštus – procesas baigtas, belieka pusvalandį palaukti, kol pyragas atvės.
  13. Skanaujame!

Dar šis bei tas…

Nuotraukose nesimato kriaušių skiltelių - skoniui tai nekenkia.

Jeigu norite gražesnio vaizdo, kriaušes dėkite ant sviesto-cukraus sluoksnio, o po to berkite razinas, skaldytus migdolus (jie nuguls tarp kriaušių puselių, nes mano atveju riešutai buvo sumalti).

Kepant atsegamoje pyrago formoje, išbėga šiek tiek sviesto - būtinai įdėkite apatinį padėklą į orkaitės apačią. Jeigu toks būdas nepatrauklus, kepimo pagrindą užpilkite karamele - taip dažniausiai ir kepami apversti pyragai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *