Rudens gėrybės viena po kitos keliauja į rūsius, sandėliukus, gražiai išsirikiuoja šaldytuve į eilę, kitos ramiai sau guli užsikonservavę šaldymo kameros stalčiuose. O štai kopūstams visai patinka būti lauke – nugairinti rudens vėjo, užgrūdinti žemesnės nei plius dešimt paros temperatūros, įsisiautę į savo tamsiai žalais sermėgas, mėgaujasi saikinga spalio vėsa.
Šiandien panorau kopūstų. Labai skanios salotos. Iki pavasario jas kaitalioju su burokais ir morkomis. Negi pirksi žiemą pomidorus? Kas dar? – Na, apie balandėlius nekalbėsiu, neliesiu ir raugintų kopūstų patiekalų, nes tai atskira tema. Bet “daržovinukus”, (taip vadinu visokiausius blynelius, kotletukus iš sezonnių daržovių) – dabar prisiminti būtina.
Cukinijų blyneliai, burokėlių kotletai savo metu buvo sukėlę priklausomybę. O štai visai neseniai radau seniai pamirštą kopūstų kotletų receptą. Pamenu, – vaikams labai patiko, net vyrai pripažino, kad toks maistas gali būti retkarčiais ant pietų stalo. Nedidelis gabaliukas mėsos palydai, geras pomidorų padažas (idealu būtų naminis) suteiks visišką pilnatvę net ir labai išalkusiam.
Gaminant kopūstų kotletus nemalonu gali būti morkas tarkuoti rankomis. Jei neturite tinkamo elektrinio smulkintuvo kaip ir aš, prireiks burokinės tarkos. Galite pabandyti smulkiai sukapoti peiliu – patarti kaip geriau kol kas negaliu.
Surasti, kuo susmulkinti kopūstą – nėra didžiausia kliūtis. Kliuvinys gali būti mūsų mintys: “kiek terlionės”, “kas juos valgys?”, “nežinia, ar patiks vyrui?”, “nežinia, ar patiks vaikams?” ir panašiai…
Kad ir niekas nevalgys – bent jau būsim pabandę ir turėsim savo nuomonę.
Moralas toks – požiūrį į dalykus galime keisti tik juos išbandę.
Pradėkime…
Reikės:
- 1/2 galvos vidutinio dydžio kopūsto
- 2 kiaušinių
- 1/2 stiklinės manų kruopų
- 1 vidutinio svogūno
- 1 žiupsnelio kumino
- druskos
- pipirų
- raudonosios paprikos miltelių
- ciberžolės

Gaminimas:
- Kopūsto puselę smulkiai sutarkuojame, o likučius susmulkiname peiliu.
- Smulkiai supjaustome svogūną, sudedame į kopūstus.
- Įmušame kiaušinius, dedame prieskonius, viską išmaišome.
- Pabaigoje sudedame manų kruopas, sumaišome su pagrindine mase.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, šaukštu kabiname masę, formuojame nedidelius kotletukus.
- Apkepame iš abiejų pusių, uždengiame dangčiu, sumažinę kaitrą kepame apie 15-20 minučių.
- Patiekiame su keptomis bulvėmis, ryžiais arba namine grūdų duona.
- Skanaujame pagardinę geru pomidorų padažu, krapų arba petražolių pesto arba savo mėgstamu pagardu.
Rudeninis meniu – tik/labiau daržovinis! O daržovės – mūsų užaugintos pačių arba tų, kurie nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens pluša savo žemės sklypeliuose, kad mes ankstų rytą užsukę į turgelį rastumėm jų šviežutėlių ir kvapnių – tikras gėris!
Laba diena,
ketinu išmėginti receptuką, bet noriu pasiteirauti, ar tinka tik žalias kopūstas, ar ir su raudonuoju galima tą patį daryti?
Dėkoju,
Loreta
Laba diena, Loreta, raudonas kopūstas vertingiausias žalias, o ir kotletukus būtų sudėtinga iš jo pagaminti, nes yra mano manymu per kietas. Bet galima įdomumo dėlei pabandyti. Kodėl gi ne.:)