Pastebiu, kad kiaušinių patiekalai pradeda domimuoti mano postuose. Greičiausiai, dėl to, kad yra galimybė turėti jų ekologiškų – ačiū mano šeimai.:) Nors labiau gal dėl to, kad prasidėjo šviežių daržovių sezonas – o tai jau ir mano pačios nuopelnas, kad nepatingėjau jų užsiauginti, – dabar galiu tik pasidžiaugti galimybe kompensuoti išeikvotus per žiemą vitaminų resursus. O kiaušinių patiekalus drąsiai galima derinti su šviežiomis daržovėmis. Vėlyviems pusryčiams – skanus ir sotus pasirinkimas. Po to galima ramiai užsiimti suplanuotais darbais ilgam pamiršus skrandžio reikalus.
Grįžtu prie recepto. Keletas jaunų cukinijų pašnabždėjo mintį pasigaminti omletą. Kas tiktų į porą? Su pomidorais, pamaniau, neprašausiu pro šalį… Špinatai, daržo žalieji žirneliai ir, žinoma, sūris! Man visada atrodo tinkama mocarela, o kaip tik jos mini rutuliukų dėžutę turėjau šaldytuve.
Laikas brangus, nėra kada gaišti tuščioms kalboms – reikia imtis darbo. Nors patiekalas tai nesudėtingas, tačiau, kepant orkaitėje, pusvalandžio prireikia.
Reikės: (2 asmenims)
- 4 kiaušinių
- 100-150 ml pieno
- 2-3 v.š. sviesto
- 1/4 nedidelės cukinijos
- 10 slyvinių pomidoriukų (galima imti 2 didelius pomidorus)
- 50 g mini mocarelos rutuliukų
- saujos žaliųjų daržo žirnelių anksčių
- saujos špinatų
- krapų
- druskos
- pipirų
Gaminimas:
- Saują žaliųjų daržo žirnelių ankščių nuplauname, blanširuojame 3 minutes, sudedame į kiaurasamtį.
- Nuplauname ir nusausiname likusias daržoves.
- Kiaušinius lengvai išplakame su pienu, pagardiname druska, krapais.
- Į plakinį įmaišome kubeliais pjausytą cukiniją, per pusę perpjautus slyvinius pomidoriukus, špinatus, išimtus iš ankščių žirnelius, smulkintus krapus.
- Stiklinę arba molinę kepimo formą, ištepame sviestu, supilame daržovių ir kiaušinių mišinį.
- Likusį sviestą supjaustome mažais gabaliukais, sudedame į omletą.
- Sudedam per pusę perpjautus mozarelos rutuliukus.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min (kol susidarys rusva plutelė).
- Kepimo metu omletas pakyla – svarbu nevarstyti durelių, kad nesukristų.
- Iškepusį apibarstome šviežiai maltais pipirais.
- Patiekiame su itališka skrudinta duona.
Dar šis bei tas …
Žaliuosius žirnelius galima blanširuoti ir išlukštentus, tačiau, man labiau patinka ankštyse, nes išsaugo daugiau skonio. Pirmą kartą tai išbandžiau gamindama omletą su daržovių garnyru.
Jeigu omletą dažnai patiekiate su skrudinta duona, o kad būtų žaismingau, galima iš jos suformuotį rutuliukus ar šiaip kokias figūrėles.
Duoną galima truputį pakepinti svieste – bus skaniau.