Spėjau laiku nuimti topinambų derlių. Prėjusiais metais jį praradau, nes labai susivėlinau. Pati prieš tris metus užveisiau plotelį šių žieminių bulvių, surinkau net informaciją – kada ir kaip sodinti, prižiūrėti, derlių nuimti, su kuo valgyti ir kodėl turime šiai daržovei atverti duris į savo virtuvę. Pirma, ką pasigaminau iš šios daržovės, buvo salotos. Labai patiko jų riešutinis poskonis. Būtinai paragaukite. Pati paskanavau ir žalias, po to išviriau ir valgiau iki soties.
Ką iš jų gaminti? – Sugalvoti nėra sunku. Tai juk bulvės. O bulves kam naudojam? Jas galime taip pat sėkmingai patiekti kaip garnyrą karštam patiekalui – virtas, keptas, bulvių salotų pavidalu. Gali dominuoti tik bulvės su mėgstamu daržovių padažu arba šalia, lyg tarp kitko, įtaisyti keptos šoninės juostelių ar tą pačią silkę.
Kaip jas paruošti? Nors jų gumbai neatrodo labai patraukliai, bet nereikia išsigąsti. Svarbu gerai nuplauti. Tada jau galime skusti ir valgyti žalias. O išvirus – nulupti peiliuku arba nedideliu šaukšteliu. Iš tikrųjų, kol nepabandai, viskas atrodo sudėtingiau ir tai yra žmogiška, nes mus iš tikrųjų gąsdina nežinomybė – kaip ten kas bus, nebus, pavyks, nelabai ar nežinia kaip, “ai, geriau nebandysiu, nes yra ir be to kas veikti”.
Išbandyti, paskanauti ar išragauti žiemines bulves arba TOPINAMBUS tiesiog privalote. O jeigu dar nieko apie juos nežinote, čia skaitiniai prieš miegą;).
Reikės:
- 1 išmirkytos sūdytos silkės
- 400-500 g virtų topinambų
- 1 nedidelės morkos
- 2 pomidorų
- 0,5 geltonosios citrinos
- 0,5 žaliosios citrinos/žaliosios citrinos žievelės
- druskos
- šviežiai maltų kelių rūšių pipirų
- aliejaus
Aptepimui
- 1 nedidelio svogūno/jauno svogūno galvutės
- 3 v.š. šilto vandens
- 2 v.š. maltų migdolų/migdolų miltų
- saujelės petražolių
Gaminimas:
- Sūdytą silkę išvalome, nuplauname, nusausiname virtuviniu rankšluosčiu, paliekame nudžiūti.
- Išvirtas ir atvėsusias bulves nulupame, supjaustome griežinėliais, sudedame į dubenį, pabarstome šiek tiek druska, pabarstome šviežiai maltais pipirais, pašlakstome aliejumi, išmaišome.
- Topinambus paskleidžiame skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.
- Morką nuvalome, specialia pjaustykle ar aštriu peiliu plonai supjaustome, dedame į dubenį, kur buvo bulvės, pamaišome, kad būtų panaudoti prieskonių likučiai, morkos įgytų skonį.
- Morkas padėliojame ant topinambų, o šalia įtaisome silkę, įterpiame ketvirčiais pjaustytus pomidorus.
- Orkaitę įkaitiname iki 210 laipsnių, silkę papuošiame citrinos griežinėliais, dedame kepti.
- Po 15 minučių temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių – tęsiame dar tiek pat laiko.
- Aptepimui smulkiai pjaustytą svogūno galvutę pakepiname aliejuje, įpilame šilto vandens, kaitiname, kol skystis šiek tiek nugaruos, o turinys sutirštės.
- Prikaistuvį nuimame nuo kaitros, sudedame kapotas petražoles, maltus migdolus/migdolų miltus, išmaišome.
- Kepimo pabaigoje skardą ištraukiame, aptepame daržoves paruoštu padažu, užtarkuojame žaliosios citrinos žievelės, grąžiname patiekalą į orkaitę, kepame dar keletą minučių.
Skanaujame karštą!