Šis postas bandelių gerbėjams, prisiekusiems ir bandantiems jų atsižadėti, vardan sveikatos, ar vardant madingų gastranominių tendencijų – neiškepsim, juk, pūstažandžių iš avinžirnių miltų! – O gal kam pavyko? – Tuomet reikia dalintis!
Nežinau, ar pavyks visiškai nokautuoti kvietines bandeles, oi, nežinau… Ne visiems glitimas – peilis, o avinžirniai ir jų miltai – absoliutus gėris! Nesu jau tokia neapsišvietusi, kad nežinočiau, kad kvietinės bandelės jau ne iš močiučių miltų kepamos, – ne(ačiū) glifosatui ir jo išradėjams, tačiau, B a n d e l ė yra B a n d e l ė – ji buvo ir bus nuodėmingai geidžiama – geidžiama neigiant, teisinantis, įrodinėjant, tačiau slapčia svajojant rasti priežastį ją grakščiai paimti dviem pirštais, prisiliesti lūpomis prie papudruotos plutelės, giliai išjaučiant ir leidžiant skonio receptoriams keliauti savo keliu – dieviškas jausmas, kuriam lemta atsikartoti prisiminimuose, išvydus kažką panašaus, kai patyrėte tai…
Ir šį kartą TAI yra švediškos bandelės SEMLA – nuostabiai paprastos, ir tai jau yra priežastis pasiduoti pagundai.
Reikės:
Tešlai
- 430-450 g miltų
- 25 g šviežių mielių (7-8 g sausų)
- 75 g sviesto
- 1 st pieno
- 1 kiaušinio +1 (aptepimui)
- 4 v.š. cukraus
- Druskos
Įdarui
- 500 g plakamosios grietinėlės
- 0,5 pakelio grietinėlės standiklio
- marcipanų masės/riešutų sviesto/aviečių ar kito kokio džemo
- Cukarus pudros




Gaminimas:
- Išsijotus miltus sudedame į dubenį, viduryje padarome duobutę, įpilame šilto pieno, žiupsnelį cukraus, sudedame mieles – palaukiame, kol mielės pradės savo darbą (suputos).
- Ištirpiname sviestą, atvėsiname, supilame į dubenį su miltais ir mielėmis.
- Suberiame cukrų, dedame druskos, įmušame kiaušinį.
- Užminkome tešlą – minkome gana ilgai, apie 10 ar daugiau minučių (tešla turi tapti glotni, nelipti prie rankų).
- Uždengiame rankšluostėliu ar maistine plėvele, paliekame šiltai 1-1,5 valandos.
- Iškilusią tešlą lengvai paminkome, kad išeitų oras, padaliname į 15 dalių (jei norim mažesnių, galima dalinti ir į daugiau), suformuojame gražias bandeles, dedame į paruoštą kepimui skardą, palikdami didesnius tarpus, palaikome šiltai dar 30-40 minučių.
- Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio/pieno plakiniu, dedame į įkaitintą iki 210 laipsnių orkaitę 10-12 minučių.
- Iškepusias bandeles atvėsiname, perpjauname pusiau, taip, kad apatinės dalies liktų šiek tiek daugiau.
- Su šakute ar šaukštelių išskobiame apatines bandelių dalis, gautą trupininę masę sumaišome su marcipanais, įpilame 2-3 šaukštus grietinėlės, viską sumaišome.
- Gauta mase užpildome bandelių apatinę dalį.
- Likusią atšaldytą grietinėlę suplakame, pabaigoje įdedame cukraus pudros pagal skonį, grietinėlės standiklio, sudedame į konditerinį švirkštą, gražiai padengiam bandeles puriu sluoksniu, lengvu paspaudimu ant viršaus įtaisom bandelės viršūnėlę.
- Patiekiame apibarstytas cukraus pudra.
Skanauti draugų kopanijoje – smagiausia!
Recepto šaltinis: http://laisvalaikisvirtuveje.blogspot.com/2012/01/svediskos-bandeles-semla.html
Dar šis bei tas…
Kadangi buvo du bandymai, miltų pirmą kartą ėmiau visus 500 gramų – tešla gavosi šiek tiek per kieta. Antrą kartą pradėjau nuo 430 gramų – pasirodė šiek tiek per mažai – maišydama po truputį didinau iki 450 gramų – tiko idealiai. Bet patarčiau reguliuoti patiems, nes priklauso nuo to, kokius miltus naudosit.
Pirmą kartą bandeles įdariau migdolų kremu + plakta grietinėle; antrą kartą – apelsinų džemu + plakta grietinėle. Antrasis įdaras lengvesnis, o pirmasis “prabangesnis”.