Mielinės tešlos kepiniai · Skoniai

Švediškos bandelės Semla

Šis postas bandelių gerbėjams, prisiekusiems ir bandantiems jų atsižadėti, vardan sveikatos, ar vardant madingų gastranominių tendencijų – neiškepsim, juk, pūstažandžių iš avinžirnių miltų! – O gal kam pavyko? – Tuomet reikia dalintis!

Nežinau, ar pavyks visiškai nokautuoti kvietines bandeles, oi, nežinau… Ne visiems glitimas – peilis, o avinžirniai ir jų miltai – absoliutus gėris! Nesu jau tokia neapsišvietusi, kad nežinočiau, kad kvietinės bandelės jau ne iš močiučių miltų kepamos, – ne(ačiū) glifosatui ir jo išradėjams, tačiau, B a n d e l ė yra B a n d e l ė – ji buvo ir bus nuodėmingai geidžiama – geidžiama neigiant, teisinantis, įrodinėjant, tačiau slapčia svajojant rasti priežastį ją grakščiai paimti dviem pirštais, prisiliesti lūpomis prie papudruotos plutelės, giliai išjaučiant ir leidžiant skonio receptoriams keliauti savo keliu – dieviškas jausmas, kuriam lemta atsikartoti prisiminimuose, išvydus kažką panašaus, kai patyrėte tai…

Ir šį kartą TAI yra švediškos bandelės SEMLA – nuostabiai paprastos, ir tai jau yra priežastis pasiduoti pagundai.

Reikės:

Tešlai

  • 430-450 g miltų
  • 25 g šviežių mielių (7-8 g sausų)
  • 75 g sviesto
  • 1 st pieno
  • 1 kiaušinio +1 (aptepimui)
  • 4 v.š. cukraus
  • Druskos

Įdarui

  • 500 g plakamosios grietinėlės
  • 0,5 pakelio grietinėlės standiklio
  • marcipanų masės/riešutų sviesto/aviečių ar kito kokio džemo
  • Cukarus pudros

Švediškos bandelės

Gaminimas:
  1. Išsijotus miltus sudedame į dubenį, viduryje padarome duobutę, įpilame šilto pieno, žiupsnelį cukraus, sudedame mieles – palaukiame, kol mielės pradės savo darbą (suputos).
  2. Ištirpiname sviestą, atvėsiname, supilame į dubenį su miltais ir mielėmis.
  3. Suberiame cukrų, dedame druskos, įmušame kiaušinį.
  4. Užminkome tešlą – minkome gana ilgai, apie 10 ar daugiau minučių (tešla turi tapti glotni, nelipti prie rankų).
  5. Uždengiame rankšluostėliu ar maistine plėvele, paliekame šiltai 1-1,5 valandos.
  6. Iškilusią tešlą lengvai paminkome, kad išeitų oras, padaliname į 15 dalių (jei norim mažesnių, galima dalinti ir į daugiau), suformuojame gražias bandeles, dedame į paruoštą kepimui skardą, palikdami didesnius tarpus, palaikome šiltai dar 30-40 minučių.
  7. Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio/pieno plakiniu, dedame į įkaitintą iki 210 laipsnių orkaitę 10-12 minučių.
  8. Iškepusias bandeles atvėsiname, perpjauname pusiau, taip, kad apatinės dalies liktų šiek tiek daugiau.
  9. Su šakute ar šaukštelių išskobiame apatines bandelių dalis, gautą trupininę masę sumaišome su marcipanais, įpilame 2-3 šaukštus grietinėlės, viską sumaišome.
  10. Gauta mase užpildome bandelių apatinę dalį.
  11. Likusią atšaldytą grietinėlę suplakame, pabaigoje įdedame cukraus pudros pagal skonį, grietinėlės standiklio, sudedame į konditerinį švirkštą, gražiai padengiam bandeles puriu sluoksniu, lengvu paspaudimu ant viršaus įtaisom bandelės viršūnėlę.
  12. Patiekiame apibarstytas cukraus pudra.

Skanauti draugų kopanijoje – smagiausia!

Recepto šaltinis: http://laisvalaikisvirtuveje.blogspot.com/2012/01/svediskos-bandeles-semla.html

Dar šis bei tas…

Kadangi buvo du bandymai, miltų pirmą kartą ėmiau visus 500 gramų – tešla gavosi šiek tiek per kieta. Antrą kartą pradėjau nuo 430 gramų – pasirodė šiek tiek per mažai – maišydama po truputį didinau iki 450 gramų – tiko idealiai. Bet patarčiau reguliuoti patiems, nes priklauso nuo to, kokius miltus naudosit.

Pirmą kartą bandeles įdariau migdolų kremu + plakta grietinėle; antrą kartą – apelsinų džemu + plakta grietinėle. Antrasis įdaras lengvesnis, o pirmasis “prabangesnis”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *