Sausainiai · Skoniai

Migdoliniai sausainiai

Tai itališkųjų amaretti variantas – konorssaknaus prie kavos tobulas pasirinkimas smaližiams. Bet ne visiems – tiems, kuriems ne visai tas pats, ką dedasi į burną. Patiko vienos žinomos moters mintis, kad desertai, tai yra “ta sritis, kur galim sau leisti būti labai išrankūs”. Šie migdolinukai yra tai, kas nekasdieniška, su trupučiu prabangos – tinkantys tikriems gurmanams.

Geriausiai sausainius pasigaminti iš vakaro, kad turėtumėm kitai dienai, nes recepte nurodyta, kad prieš kepimą juos reikia dar pora valandų palaikyti šaldytuve. Beje, jeigu liko vienas kitas – drąsiai galima uždaryti stikliniame indelyje arba metalinėje dėžutėje – savaitei arba dviems.

Nors…, abejoju, ar vienos porcijos pakaks pasilikti atsargai.;)

Reikės:
  • 200 g migdolų
  • 180 g cukraus
  • 2 kiaušinių baltymų (geriausia 2-3 dienų)
  • 1 a.š. vanilės esencijos (geriausia – migdolų esencija)
  • 1 citrinos žievelės
  • 1-2 v.š. cukraus pudros
Migdoliniai sausainiai

Migdoliniai sausainiai
Migdoliniai sausainiai
Gaminimas:
  1. Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių, pakepiname migdolus (10-12 minučių kol pasklis riešutų aromatas).
  2. Kepintus migdolus sudedame į rankšluostėlį, palaukiame, kol šie atvės, rankomis pagniaužome (su visu rankšluostėliu) – riešutų odelės turi nusilupti.
  3. Apdorotus migdolus dedame į kombainą (naudojau kokteilinę), sumalame į miltus.
  4. Į smulkinimo indą dedame numatytą cukrų, viską dar kartą permalame.
  5. Mišinį patalpiname į atskirą indą, sudedame tarkuotą citrinos žievelę, aromatus.
  6. Sudedame iki standumo išplaktus baltymus.
  7. Mediniu šaukštu arba silikonine mentele atsargiai viską permaišome.
  8. Gautą masę išminkome, šaukštelio pagalba formuojame 1-1,5 cm skersmens rutuliukus, juos užbaigiame rankomis, iš viršaus šiek tiek spusteldami delnu.
  9. Gautus sausainiukus apvoliojame cukraus pudra ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  10. Užklojame maistine plėvele, patalpiname porai valandų šaldytuve.
  11. Kepame 150 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.

Skanaujame atvėsusius!

Dar šis bei tas…

Originaliame recepte nurodyti geros kokybės migdoliniai miltai, tačiau jų neturėjau – rezultatas nenuvylė!

Jeigu neturite nurodytų aromatų, naudokite vanilinį cukrų – recepto nepagadins.

Prancūzų kepiniams išskirtinumą suteikia l’eau de fleur d’oranger aromatas (apelsino žiedų esencija), deja, nepavyko gauti.

Ne visada galima nusipirkti tokių migdolų, kurių odelės atšoktų. Bet dėl to nelabai reikėtų jaudintis – dažnai prancūzai, o ir tie patys italai, ten, kur reikia migdolų miltų, juos mala “su viskuo”daugiau skonio.

Minkštesnių amaretto šeimos sausainių receptą rasite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *