Jau sudygo pasėtos daržovės ir kiekvieną dieną išleidžia dar po vieną kitą naują lapelį. Dar savaitė kita ir piktžolėms lysvėse nebus ką veikti. Netrukus pradėsime mėgautis šviežiomis daržovėmis. Juk taip nuostabu atsinešus iš daržo cukiniją išsikepti kvepiančių blynelių, ar orkaitėje apkepti žiedinio kopūsto galvą, pasigaminti brokolių picą… O kur dar apskritažandžiai pomidorai sočiai pamaitinti saulės spinduliais? Jie tokie geri, kad gali valgyti kaip obuolius be jokios sąžinės graužaties arba daryti naminius padažus be jokių konservantų. Tačiau dar truputėlį luktelkime ir per tą laiką išbandykime receptus su atvežtinėmis daržovėmis (na, gal ne visomis).
Šiandien mano įrašas skirtas garsiąjam “La troškiniui”. Gal kažkas žiūrėdami šį filmą įsidėmėjo jo prancūzišką ir gana keistą pavadinimą – “La ratatouille”. Aiškinama, kad šis žodis yra kilęs iš oksitanų tarmės “ratatolha”, reiškiančio daržovių troškinį. Dar XVIII a. pabaigoje trumpinys “rata” buvo naudojamas kareivių ir kalinių žodyne, – vienam iš dažniausiai jiems ruošiamų patiekalų įvardinti. Kodėl šis patiekalas? – Atsakymas – lengvai pagaminamas. 1846 metais Provanso žodyne jis dar randamas pavadinimu “Une soupe pour les rats” (“žiurkių sriuba”). Taigi, filmas “La rat’ atouille”, kur “rat” reiškia žiurkę – ne iš piršto laužtas, o turi gilią mintį.
Pamėginkime ir mes pasigaminti šį nesunkų, bet labai sveiką patiekalą, kuris užgimė pietų Prancūzijoje, Nicos hercogystėje, o per pusantro šimto metų spėjo apkeliauti ir užkariauti pasaulį. Ar jis kuo nors ypatingas? – Ir taip ir ne. Geriau ant svarstyklių dėkime produktus, o ne svàrstykime kategorijas. Pasigaminę suprasim…
Pirmiausia pasiruoškime dvigubu dugnu puodą arba aukštesnę keptuvę – teks troškinti apie 40 minučių.
…laikas netruks prabėgti.
Reikės:
- 2 cukinijų
- 1 baklažano
- 1 raudonos paprikos
- 1 žalios paprikos (gali būti ir kita spalva arba ta pati)
- 3 prinokusių pomidorų
- 1 didesnio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 2 lauro lapų
- aliejaus (kepimui)
- druskos
- pipirų
- saldžiosios paprikos miltelių
- džiovinto čiobrelio (tiks ir šviežias)
- rozmarino
- kitų Provanso žolelių
Gaminimas:
- Daržoves nuplaukime, nusausinkime, nulupkime svogūną, išimkime paprikų sėklas bei pašalinkime baltąsias dalis.
- Cukinijas, baklažaną, paprikas supjaustykime vidutinio dydžio kubeliais.
- Svogūną supjaustykime plunksnelėmis.
- Įkaitinkime keptuvėje aliejų, apkepkime daržoves po 5 minutes kiekvieną – pirmiausiai paprikas, tada baklažaną, cukinijas.
- Apkeptas daržoves dėkime į atskirą indą arba į puodą, kuriame troškinsime.
- Pabaigoje kartu pakepinkime pasmulkintus svogūnus ir ketvirčiais supjaustytus pomidorus.
- Paruoštas daržoves troškinkime toje pačioje keptuvėje arba puode įdėję druskos, pipirų, lauro lapų, žolelių, kitų mėgstamų prieskonių – užtruksime maždaug 40 minučių.
- Likus 10 minučių iki pabaigos, sudėkime patraiškytas česnako skilteles.
- Troškinį patiekime šiltą kaip atskirą patiekalą arba kaip garnyrą prie kepsnio. Geras ir šaltas – užkandžiui su skrudinta duona.
Dar šis bei tas...
Man patiko aštresnis šio daržovių troškinio variantas – su žiupsneliu aitriųjų paprikų miltelių.
Pasirodė visai tinkama čia ir ciberžolė.
Jeigu norite pasigaminti patiekalą artimą originalui, paskaninkite jį alyvuogėmis.
Šis troškinys gali patirti fiasko, jei daržoves kepsite visas iš karto – reikia kekvieną daržovę apkepti atskirai ir tik 5 minutes !