Daržovių patiekalai · Skoniai · Vegetariški patiekalai

Grikiais ir moliūgu įdarytos paprikos

Kai norisi lengvo ir kartu sotaus maisto. Kruopų įdaras daržovėms anksčiau man neatrodė geras pasirinkimas. Kruopos tai tik sriubai, košėms, garnyrui? Tikrai ne! Štai bolivinė balanda, (nors joms gal labiau tinka sėklų pavadinimas) įdarytos paprikos labai skaniai suskambėjo. Galvojau, kodėl gi nepabandžius grikių? Pasirodo, kad ne aš viena ir ne pirma tokia. Supratingi jau seniai gamina ir su kitais dalijasi. Juk grikiai gali atstoti mėsą ir to nepaneigs niekas. O čia jau padėtas taškas.

Kaip grikiai dera su moliūgu? – Puikiausiai! Daržovė ir kruopa – tandemas, kuris suteikia jėgų ir energijos, net dirbantiems fizinį darbą. Neapsunkina organizmo, nes gerai virškinamas. Mažai koloringas, o tai yra svarbu tiems, kurie laikosi dietos. Ir dar ne viskas. Grikiai, paskaninti aitriosios paprikos milteliais – organizmą valantis duetas.

Kaip skanauti? – Galima paprastai, kaip kokį karštą sumuštinį. Arba su mėgstamu padažu ir sėklų duona. Bet galima jaukiai įtaisyti lėkštėje šalia kepsnio. O su daugiau, ar net kelių rūšių sūrio plutele – patiekti kaip užkandį prie vyno taurės. Balto. Ir vėsaus.

Uf! Nežinau, ar viską papasakojau? Tačiau, kiekvieną dieną įvyksta kažkas…, kažkas, kas nustebina, suglumina ar šokiruoja. Ką daryti su tuo viskuo? – Patikrinti!

Nevalgote grikių? Džiaugsiuosi, jei tai bus tas “kažkas”.;)

Reikės:
  • 2 raudonųjų paprikų
  • 1 didesnio svogūno
  • 60 g sausų grikių
  • 100 g moliūgo
  • 1,5 v.š. pomidorų padažo
  • kokosų aliejaus (kepimui)
  • 1 a.š. ciberžolės
  • 2/3 a.š. kumino
  • 1/4 a.š. aitriosios paprikos
  • druskos
  • maltų pipirų
  • kietojo sūrio (viršutinei plutelei)
Gaminimas:
  1. Grikius porai valandų užmerkaime šaltame vandenyje.
  2. Išbrinkintus grikius sudedame į puodą storu dugnu, įpilame vandens (neturi apsemti kruopų, nes jie jau bus prisigėrę), užverdame, išjungiame kaitrą, paliekame porai minučių, o po to supilame į rėtį, paliekame nubėgti pertekliniam skysčiui.
  3. Moliūgą nuplauname, perpjauname per pusę, išimame sėklas, vieną dalį dedame į kepimo skardą, kepame 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
  4. Paprikas nuplauname, perpjauname pusiau, išimame sėklas, išvalome vidų.
  5. Kokosų aliejuje pakepiname svogūną, įdedame šiek tiek druskos, pipirų, išmaišome, išjungiame kaitrą.
  6. Mažais kubeliais supjaustome numatytą kiekį kepto moliūgo, sudedame į keptuvę, pakaitiname ant vidutinės ugnies, dedame prieskonius, permaišome, kad apsijungtų skoniai.
  7. Sudedame grikius, pomidorų padažą, sumaišome su esamu keptuvės turiniu.
  8. Paskanaujame, – jeigu reikia, įdedame dar druskos ar kitų prieskonių.
  9. Paruoštu įdaru užpildome paprikų puseles.
  10. Uždengiame folija, kepame 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes.
  11. Pabaigoje foliją nuimame, uždedame tarkuoto kietojo sūrio, grąžiname atgal į orkaitę dar 5 minutėms.
  12. Skanaujame!

Dar šis bei tas…

Kepimo laikas gali būti ir ilgesnis - 45-50 minučių, priklausomai, kaip mėgstate iškeptas paprikas. Įdaras yra termiškai apdorotas, o daržovė - žalia, todėl neskubėkite išjungti orkaitės po nurodyto laiko. 

Skanu bolivine balanda įdarytos paprikos. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *