Nuobodulys ir 3 mongoldų krūmeliai privertė ieškoti naujų receptų. Ar verta savo darže auginti šias daržoves, spręskite patys, o apsispręsti, gal būt, padės Mongoldų paslaptys arba kaip paįvairinti keptuvės turinį. Kodėl jas pasirinkau aš? – Todėl kad man patinka lapinės kultūros. Išbandžiusi keletą patiekalų su romanine salota, likau labai patenkinta. Ir vieni ir kiti lapai tinkami troškinimui, todėl įvairių užkepėlių, troškinių skonių dermė tampa išraiškingesnė, tekstūra įdomesnė, atsinaujina namų valgiaraštis, na, žodžiu, pliusų daug, tačiau sveikesnį maistą, su mažiau riebalų, druskos, reikia prisijaukinti, atrasti derinius, kurie vienas kitą praturtina savo skoniais, aromatais. Štai, šie “balandėliai” beveik be druskos, pipirų, riebalų – puikiai vienas kitą papildo grybai, daržovės, prieskoninės žolelės, riešutai. O jeigu skonis atrodys prėskas, čiupkit padažus, o čia jau kiekvieno reikalas, kokį pagardą pasirinkti. O aš tik išragavusi pasakysiu, nes dabar dar galvoju, kas tiktų geriausiai…
Reikės:
- 6 mongoldų lapų
Įdarui
- 6 pievagrybių
- 1 nedidelio svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 2 v.š. aliejaus
- 2 v.š. šaukštų šviežių kapotų petražolių
- 2 v.š. balzamiko acto
- 1 šakelės raudonėlio
- 3 -4 v.š. virtų ryžių
- 1/3 st graikinių riešutų
- druskos
Padažui
- 100 ml vištienos sultinio
- 1 šaukšto sviesto
- 2 šaukštų pomidorų tyrės




Gaminimas:
- Mongoldų lapus gerai nuplaukite, lapkočius atskirkite nuo lapų.
- Didesniame puode užkaiskite vandenį, užvirus įdėkite šiek tiek druskos ir 1 minutę palaikykite jame mongoldų lapus.
- Blanširuotus lapus sudėkite į rėtį, perpilkite šaltu vandeniu, palikite, kad nutekėtų vanduo.
- Įdarui smulkiai supjaustykite česnaką, svogūną ir 1-2 minutes pakepinkite įkaitintame aliejuje sumažinę kaitrą iki vidutinės.
- Pievagrybius supjaustykite smulkiais kubeliais, dėkite į keptuvę kartu su svogūnais ir česnakais, įdėkite šiek tiek druskos, pakepkite dar 3-4 minutes.
- Supjaustykite smulkiais kubeliais mongoldų lapkočius, dėkite į puodą, užpilkite balzamiko, pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos actas.
- Smulkiai sukapokite graikinius riešutus, dėkite į atvėsusią pakepintų daržovių masę, įkandin sudėkite paruoštus lapkočius, virtus ryžius.
- Į įdarui skirtų produktų mišinį sudėkite smulkintas petražoles, raudonėlį, įberkite žiupsnį mėgstamų prieskonių, viską gerai permaišykite, atidėkite į šalį.
- Mongoldų lapus išdėliokite ant darbastalio, nupjaukite kietąją lapkočio dalį, kad būtų patogiau įvynioti įdarą (panašiai darom su kopūsto lapais).
- Šaukštu išdėliokite įdarą ant lapų, sulenkite juos iš šonų, o po to suvyniokite.
- Įdarytus mongoldus sudėkite į sviestu ar kitais riebalais pateptą kepimo indą.
- Padažui sultinį sumaišykite su pomidorų tyre, užpilkite juo suktinukus.
- Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
- Pabaigoje ant viršaus uždėkite smulkiais gabalėliais supjaustytą sviestą.
- Patiekite užpylę padažu iš kepimo indo.
Skanių ir sveikų Jums akimirkų prie stalo!
Dar šis bei tas…
Kartu su lapkočiais patroškinkite jaunus ridikėlių lapus – paįvairina tekstūrą, pakelia maistinę vertę.
Riešutų dėkite pagal skonį – ragaukite ir atraskite savo derinius.
Į sultinį sudėkite likusius nuo gamybos petražolių, krapų (jeigu patinka) stiebelius – suteiks papildomo aromato.
Paskanaukite ir balandėlių su savojiniu kopūstu.