Apversti pyragai · Skoniai

Apverstas obuolių pyragas Tart Tatin(as)

Tarte Tatin – prancūzų tradicinis obuolių pyragas. Kokia gi šio “išvirkščio” pyrago istorija?

XIX a.pabaiga, dvi seserys Karolina ir Stefanija plušėjo savo šeimos viešbutėlyje Hotel Tatin, įsikūrusiame nedideliame miestelyje, maždaug 200 kilometrų nuo Paryžiaus. Vyresnioji Karolina rūpinosi klientais, o jaunesnioji darbavosi virtuvėje kepdama nuostabiuosius karamelizuotų obuolių pyragus. Jau tada sklandė gandai, kad šis šedevras gimė iš išsiblaškymo, o gal iš nevikrumo. Vieni pasakojo, kad skubėdama paruošti desertą medžioklės atidarymui, Stefanija užmiršo įdėti tešlą ir į krosnį pašovė tik obuolius, o vėliau atsiminusi, tešlą uždėjo ant viršaus. Kiti tvirtino, kad Stefanijai dedant pyragą į krosnį, šis išslydo ir nukrito ant grindų. Tuo metu nevalia buvo išmesti maistą, tad moteris jį surinko ir sudėjo atgal į keptuvę, tačiau tešla taip ir liko viršuje. Dar kiti paneigė šias versijas ir pavadino tai žurnalistų pramanais, – pyragas, anot jų, nuo seno buvo tradiciniu to krašto skanėstu, o seserys jį tik išgarsino.

Kokia bebūtų istorija, tačiau niekas nepaneigs, kad Karolina ir Stefanija mums paliko vieną iš populiariausių desertų pasaulyje. O kas jo dar neragavote, būtinai pasigaminkite, nes nežinau, ar jus kas greitu laiku pavaišins… Nežinia, kodėl jis nėra populiarus mūsų kraštuose?

Esu visu šimtu procentų esu už šį obuolinį pyragą, nes dominuoja čia kepti+karamelizuoti obuoliai, tai reiškia, kad jis yra sveikesnis už mūsų taip pamėgtus obuolinius pyragus. Žinoma, kai nėra įgūdžių, šį pyragą pasigaminti užtrunka šiek tiek ilgiau, tačiau, skirtingai nuo kitų, truputį suklydus dėl nepatyrimo, pyragas vis tiek išliks puikus. Čia svarbiausia – obuoliai – jie turi būti rudeniniai, pakankamai kieti, kad kepant neištižtų.

Pažadu – jūsų laukia labai įtraukiantis procesas!

Reikės:
  • 2,5 kg obuolių (tvirtų)
  • 300 g cukraus
  • 115 g sviesto
  • 1 lakšto sluoksniuotos tešlos
  • Žiupsnelio cinamono, rudojo cukraus, vanilinio cukraus (obuoliams pabarstyti)
Prancūziškas apverstas obuolių pyragas
Gaminimas:
  1. Obuolius nulupkite, padalinkite į dvi dalis, išvalykite vidų.
  2. Karamelei sviestą pakaitinkite, sudėkite iš karto visą cukrų, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir nuolatos maišydami ištirpinkite cukrų svieste.
  3. Maišykite ir toliau nuolatos, kol viskas apsijungs ir gausite vientisą tamsiai rudos spalvos karamelinę masę.
  4. Kepimui paimkite apvalią, aukštesniais kraštais kepimo formą (gali būti silikoninė, bet netiks atsegamais kraštais), iškirpkite ir įklokite dugno dydžio (apvalų) kepimo popierių.
  5. Supilkite karamelę į kepimo indą, dėkite paruoštus obuolius, atpjauta puse žemyn. Vieną padėkite centre, o kitus rikiuokite aplink – pirmai eilei obuolių turi būti parinkti patys didžiausi ir gražiausi obuoliai.
  6. Antroje eilėje dėkite mažesnius, nestandartinius, apipjaustytus obuolius – stenkitės, kad visi tarpai užsipildytų, – jų gali atrodyti per daug, tačiau, kepdami jie suminkštės ir masė sumažės.
  7. Ant obuolių užberkite šiek tiek cinamono, rudojo cukraus, vanilinio cukraus.
  8. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 45 minutes.
  9. Obuolius išimkite iš orkaitės, palikite 10 minučių.
  10. Iškočiokite tešlą, viduriuką pradurkite, kad išeitų garai, o visą subadykite šakute.
  11. Paruoštą tešlą kočėlo pagalba dėkite ant kepimo indo, peiliu nuimkite tešlos perteklių, o likusį kraštelį, mentelės pagalba, gražiai užkiškite už obuolių (kraštelis turi būti nedidelis, tik tam, kad ant jo, kaip ant kokio padėklo, laikytųsi iškepę obuoliai).
  12. Sumažinę temperatūrą iki 180 laipsnių, kepkite dar pusvalandį, kol tešla gražiai paruduos.
  13. Iškeptą pyragą palaikykite apie 20 minučių, kad jis šiek tiek atvėstų, tada paimkite didesni už pyragą indą, dėkite jį ant viršaus ir labai atsargiai apveskite.
  14. Lėtai nuimkite indą (stebėkite, kad nebūtų prikibę krašteliai) ir grožėkitės savo kūriniu.
  15. Skanaukite šiltą su ledų kaušeliu, tačiau ir atvėsęs jis puikus.

Smagaus Jums laiko bandant prancūziškus desertus!

Dar šis bei tas…

Šiam pyragui labiausiai tinka sluoksniuota ir kapota tešla. Man užteko 1/4 nurodyto kapotos tešlos kiekio pagal Galetės arba paplotėliai. (Nebent norite storesnio pagrindo, tada imkite 1/2 nurodyto kiekio).

Gaminimo eigos šaltinis – https://www.youtube.com/watch?v=iCqQpeIhiho – man pravertė ruošiant karamelę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *