Sausainiai · Skoniai

Amaretto šeimos migdoliniai sausainiai

“Espresso e un amaretto, per favore” – išdidžiai užsisakysiu nuvykusi į Italiją. Amaretto rūšies sausainiai lengvi, kvapnūs migdolinukai, labai tinka prie dieviško skonio Italijoje ruošiamos espresso kavos. Jų yra daugybė, o kurie skaniausi, – atsakymo tektų ieškoti ne vieną mėnesį lankant vieną už kitą šarmingesnius šio pusiasalio kampelius. Kiekvienas  šalies regionas turi savąjį amaretti receptą. Mes, nebūdami net jų kaimynai, neturintys net panašios maisto kultūros ir tradicijų, turime pasikliauti internete talpinamais receptais, išbandyti, išragauti, įvertinti pagal savo skonį ir atiduoti skaitytojų teismui.

Šis bandymas yra trečias. Pradėjau nuo Migdolinių sausainių (nedrįsau jų pavadinti amaretto vardu , nes atrodė kietokie). Tačiau, jie greitai atrado savo gerbėjų, norinčių ne tik ragauti, bet ir išbandyti. Man taip pat jie labai tiko prie kavos. Tačiau nesilioviau ieškoti recepto, – kad būtų minkštesni. Išsirinkau – bandžiau iš pusės porcijos, bet gaminau su savomis interpretacijomis, – valgytojai gyrė, bet žinojau, kad dar ne tas… Dabar ėmiausi dar vieno – šį kartą pagal detalų aprašymą. Rezultatas nenuvylė –  jie yra labiausiai panašūs į originalius, išskyrus tai, kad nedėjau karčiųjų migdolų esencijos (ją būtina naudoti originaliam recepte, ir tada jau tikrai bus tai, ko norime).

Ką galiu pridurti? – Pabandyti verta, nes tobulai tinka prie kavos!

Reikės:
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 180 g migdolų + keleto papuošimui.
  • 150 g cukraus pudros +3 v.š. apvoliojimui.
  • 50 g miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 1,5 a.š. vanilinio cukraus
amaretti
Sausainiai “Amaretti”
Gaminimas:
  1. Migdolus pakepiname 150 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių.
  2. Atvėsusius, sumalame iki smulkių, drėgnų miltų.
  3. Baltymus standžiai suplakame, palaipsniui sudedame cukraus pudrą, plakame iki vientisos, blizgančios konsistencijos.
  4. Į baltymų masę po truputį dedame migdolų miltus, vanilinį cukrų, įdedame žiupsnelį druskos, sudedame miltus.
  5. Suformuojame minkštą tešla, kurią galima kabinti šaukšteliu arba suvolioti į ritinėlį, supjaustyti gabaliukais, ir gaminti apvalainius amarečius.
  6. Suvoliotus tarp delnų tešlos rutuliukus, dedame į cukraus pudrą, o gerai  “apipudruotus” talpiname į skardą, išklotą kepimo popieriumi, truputį paspaudžiame nykščiu, įterpiame migdolą.
  7. Uždengiame maistine plėvele, palaikome šaltai apie pora valandų.
  8. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių.

Atvėsiname ant grotelių – SKANAUJAME!

Dar šis bei tas….

Originaliame recepte naudojama karčiųjų migdolų esencija; deja, jos neturėjau, tačiau dėl to jaudintis neverta …

Kadangi šaldytuve neturėjau pakankamai vietos, palaikiau pora valandų balkone (bepigu, kai lauke tik keli laipsniai pliuso;). Tačiau, jeigu ir nepalaikysite, – bus gerai – tik norėjau kiek įmanoma laikytis rekomendacijų (kituose, panašiuose receptuose tai net nenurodyta).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *