Apversti pyragai · Skoniai

Apverstas slyvų pyragas

Kai ant medžių lapų lieka vis mažiau ir mažiau, praėjusios vasaros darosi ilgu vis labiau ir labiau. Pradeda lįsti įkyrios mintys apie greitai slenkantį laiką, neįgyvendintas užmačias, praleistas progas, neišsipildžiusius lūkesčius ir dar bala žino kokių jausmų mišinys pradeda jaukti protą. Ko tada imuosi? – Įtraukiančios veiklos!

…Savaitgalis, ir saulė nešykšti spindulių. Keletas jų gražiai sukrenta į vaisių dubenį su slyvomis – jas mėgstu bet kokiam pavidale. “Gali pradėti gesti”- pamaniau ir prisiminiau labai skanų pyragą su slyvomis. O kokios puikios mielinės bandelės su įdaru! “Hum? – bet gal visgi pabandyti kažką naujo?.. Kas gi vyksta tada? – Ogi, dar neišbandyto recepto paieškos…

Neužtrunku, nes tai kas traukia mano dėmesį, tai apversti vaisių pyragai! Jie atrodo gerai ir ne tik vizualiai. Iki gero įvertinimo juos ištraukia karamelizuota plutelė, o joje – visa paslaptis.

Jeigu bandėte apversti Tarte-tatin’ą, tai principas panašus, tik šis yra paprastesnis.

O apie paslėptus reikalus daugiau – gaminimo istorijoje.

Tikiu, kad ji Jums bus su laiminga pabaiga.;)

Reikės:

Tešlai

  • 3 kiaušinių
  • 120 g miltų
  • 50 g migdolų miltų
  • 100 g cukraus/cukraus pudros
  • 100 g tirpinto sviesto
  • 60 g lazdyno riešutų
  • 50 g jogurto/grietinės
  • 1 a.š.(pačio mažiausio) kepimo miltelių/sodos
  • 1 a.š. cinamono

Karamelei

  • 400 g slyvų
  • 100 g cukraus
  • 2 v.š. vandens
Gaminimas:
  1. Paimkite 20-22 cm kepimo formą atsegamais kraštais, išklokite ją kepimo popieriumi.
  2. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, atidėkite į šalį.
  3. Stambiai sukapokite lazdyno riešutus, atidėkite.
  4. Tešlai kiaušinius išsukite su cukrumi iki šviesios purios konsistencijos (gali užtrukti nuo 5 iki 10 minučių – masės apimtis turi padvigubėti).
  5. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais/soda, įkandin sudėkite migdolų miltus ir viską dar kartą permaišykite.
  6. Sausą mišinį po truputį berkite į skystą sviesto-kiaušinių masę, silikonine mentelę lėtais judesiais, iš apačios į viršų, apjunkite abu turinius.
  7. Sudėkite tirpintą sviestą, dar kartą viską permaišykite.
  8. Karamelei cukrų supilkite į prikaistuvį storu dugnu, kaitinkite jį, kol virs rusvu skysčiu (pasitelkite kantrybę, ir būkite budrūs, nes iš pradžių procesas yra lėtas, bet paskui cukrus pradeda degti).
  9. Atsargiai įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, išmaišę paskubėkite ją paskleisti ant kepimo formos dugno, nes karamelė greitai pradeda stingti.
  10. Ant viršaus tvarkingai sudėkite paruoštas slyvas perpjauta puse į apačią, o likusias – pasmulkinkite ir sudėkite ant viršaus.
  11. Ant slyvų patalo supilkite tešlą, užbarstykite kapotais riešutais, mentele įtrepkite juos į tešlos sluoksnį.
  12. Kepkite 40-50 minučių (priklausomai kokį rėžimą naudosite).
  13. Patikrinkite mediniu pagaliuku, – jeigu sausas, pyragą ištraukite, šiek tiek atvėsinkite, nuimkite formos kraštus.
  14. Perkelkite kepinį ant serviravimo padėklo: uždėkite padėklą ant pyrago viršaus , (galite naudoti ir didesnę lėkštę), apverskite jį su visa lėkšte taip, kad viršutinis sluoksnis būtų karamelizuotų slyvų.

Skanaukite ir nesustokite rudenio skonius, kuriems taip sunku atsispirti, kaip ir jo spalvoms!

Dar šis bei tas…

Labai smagi patrtis apversti svarainių pyragą.;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *