Nuostabiai gražus, purus ir visaip kaip geras. Ir jeigu tik patinka saldieji vynioti kepiniai – šis taip pat jūsų nenuvils. Ir jeigu patinka pavlova – tai labai artimas skonis. O braškės negali nepatikti. Nebent kam alergija.
Jį gaminu dažnai kai lieka nuo kitų desertų baltymų, maskarponės ir plaktos grietinėlės. Šis skanėstas gimė iš karto po to, kai kepiau panetonės pyragą. Dažnai kiaušinių trynius naudoju tartaletėms – apsidžiaugiu dėdama baltymus į sandarų indelį – vaizduotė neša į laiką, kai atsiraičiusi rankoves greitai suplaksiu baltymus su milteliniu cukrumi ir netrukus mėgausiuosi nedideliu morengiuku prie ekspreso puodelio.
Apie baltą spalvą. Ši spalva kelia tyrumo, švaros, ramybės, sąžiningumo, aiškumo ir lengvumo jausmą. Ne veltui vestuvių atributikoje tiek baltos spalvos. Desertai ne išimtis. O kad nebūtų per daug šalti, dažnai kontarstuoja su raudona, ypač prancūziško stiliaus glazūruoti kreminiai pyragaičiai. Tokie desertai ne tik papuošia šventinį stalą, bet progai suteikia iškilmingumo bei rimties.
Gaminant namuose morenginius desertus, jie gražiai atrodo sluoksniuoti su sezoninėmis uogomis, o šiuo metu nepamainomos yra braškės. Tokių sluoksniuočių taurės labai puošia stalą, žadina apetitą. Su morengu galima žaisti ilgai ir atrasti jam vis naujų formų, derinių bei skonių. Trūkumas – neišvengiamai daug cukraus. Tačiau, tai juk ne kasdienis maistas. Tai net ne šiaip savaitgalio desertas. Morenginiai skanėstai – proginiai. Nuo nedidelio dieviško skonio kasnelio, didelės žalos savo kūnui nepadarysime.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Griežtai – tik progoms.;)
Reikės:
Morengui
- 4 kiaušinio baltymų
- 250 g cukraus pudros
- 1 a.š. acto
- 1/2 a.š. vanilės esencijos
- 1 a.š. kukurūzų krakmolo
- 1 saujos migdolų drožlių
Įdarui
- 4 v.š. cukraus pudros
- 3 v.š. maskarponės sūrio
- 300 ml grietinėlės
- 150 g šviežių braškių
Papuošimui
- cukraus pudros
- mėtų lapelių (nebūtinai)
- šviežių braškių

Morenginis vyniotinis su braškėmis

Morenginis lakštas

Morengo lakštas su įdaru

Gaminimas:
- Morengui į plakimo indą sudėkite kiaušinių baltymus, plakite, kol masė pradės tankėti, – įpilkite šaukštelį acto.
- Tęskite plakimą palaipsniui pildami cukraus pudrą, baikite, kai baltymai taps blizgūs, o pakėlus šluotelę, ant jos bus susiformavęs “paukščio snapas”.
- Pabaigoje supilkite vanilę, sudėkite krakmolą, lengvai permaišykite.
- Stačiakampę kepimo formą išklokite 20×30 kepimo popieriumi.
- Sudėkite morengo masę, išlyginkite, ant viršaus pabarstykite migdolų drožlių.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
- Išėmę palaikykite dar 5 minutes kepimo formoje.
- Įdarui išplakite labai šaltą grietinėlę kartu su cukraus pudra ir maskarpone.
- Morenginį lakštą išimkite iš formos, patieskite ant švaraus kepimo popieriaus apačia į viršų, atsargiai nuimkite kepimui naudotą popierių.
- Lakštą sutepkite paruoštu įdaru, nuo kraštų palikdami maždaug po 1 cm.
- Ant viršaus padėliokite pjaustytų braškių.
- Lakštą atsargiai suvyniokite.
- Vyniotinį dėkite į serviravimo indą, pabarstykite cukraus pudra, papuoškite šviežiomis braškėmis ir/ar mėtų lapeliais.
- Desertą valandai padėkite į šaldytuvą.
- Skanaukite!

Dar šis bei tas…
Galite į kremą dėti daugiau maskarponės. Man atsitiko taip, kad neišsiplakė grietinėlė. Tada paėmiau indelį ( 250 g maskarponės sūrio), po truputį pildama nepavykusią grietinėlę, sumaišiau tinkamą kremui konsistenciją. Buvo gal net geriau.;)