Mėgstu laiką virtuvėje, kai pradeda SKLEISTIS įvairiausi kvapai. Štai, salierų stiebai suguldyti po aštraus peilio ašmenimis nenoromis išleidžia savo saldžiarūgščią natą, svogūnai kantriai atlaikę žaibiškus kapoklės kirčius neužtrunka išreikšti tik jų giminei būdingo nepasitenkinimo, ką tik nupjautos žolės kvapu padvelkia mongoldų lapai, netrukus palaiminami ir jų lapkočiai. Kepintų sezamų sėklų aliejinis “odiūras”, apjungia viską į vieną dermę, kuriai patyrusi šeimininkė greitai rastų pavadinimą. Nesu tokia. Svajonė tokia tapti – pavadinti net keisčiausias kvapų sąjungas
… bet keliaukime prie keptuvės reikalų.
Reikės:
- 3-4 mongoldų
- 1 saliero stiebo
- 2 v.š. aliejaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 saujos raudonųjų serbentų
- 1 mažesnio arba 0,5 didesnio svogūno
- 1-2 kiaušinių
- sezamų sėklų
- himalajų druskos
- cukranendrių cukraus
Gaminimas:
- Nuplauname mongoldus, serbentų uogas, pasiruošiame likusias daržoves.
- Supjaustome svogūną, pakepiname jį šaukšte aliejaus.
- Į tą pačią keptuvę dedame mažais gabaliukais supjaustytus saliero ir mongoldų lapkočius, kepame pavartydami, kol suminkštėja.
- Pabaigoje sudedame juostelėmis supjaustytus mongoldų lapus, raudonuosius serbentus, užberiame šiek tiek rudojo cukraus, pilame šaukštą citrinos sulčių, šaukštą aliejaus, truputį viską pakepinę kaitrą išjungiame.
- Apkeptas daržoves dedame į orkaitei pritaikytą indą, viduryje padarome duobutes, įmušame kiaušinius.
- Kepame 10-12 minučių, 170 laipsnių temperatūroje.
- Sausoje keptuvėje pakepiname sezamų sėklas.
- Užsitraukus kiaušinių baltymams, užkepėlę išimame iš orkaitės, pabarstome himalajų druska, maltomis sezamų sėklomis
- Patiekiame su skrudunta itališka duona.
Skanių ir sveikų Jums vasaros dienų!
Dar šis bei tas…
Jeigu mongoldų lapai labai gysloti, “atkabinkite” juos nuo stiebo – lengvai ištrauksite strijas.
Kuo mongoldai spalvingesni, tuo jie saldesni – ruošdami patiekalus su jais drąsiai dėkite rūgščių vaisių, uogų.
Galite dėti ir kitus mėgstamus daržovių prieskonius – ypač tinka raudonėlis. Šį kartą rinkausi sezamą, rudąjį cukrų, todėl žolelių, pipirų atsisakiau.
Prie šio patiekalo rekomenduojamas česnakinis jogurto padažas – galite bandyti, bet virškinimo organai veikiausiai nepadėkos.
Kiaušinių galite dėti tiek, kiek jums reikia – jeigu esate daugiau “žolės” mėgėjai, užteks ir vieno, jeigu atvirkščiai – drąsiai dėkite du.
Jeigu norite sočiau, patarčiau pasigaminti šviežių bulvių užkepėlę su chorizo dešra ir mongoldais.
Daugiau apie šią daržovę – Mongoldų paslaptys arba kaip paįvairinti keptuvės turinį.