Jau seniai norėjau išbandyti speltos (senovinės laukinių kviečių veislės) miltus. Kažkaip vis nebuvo progos. Bet, kartą, pamačiusi jiems nuolaidą, rįžausi nusipirkti. Pirma mintis – nuo ko pradėti? – radau atsakymą – iškepti keksiukus. Pirmiausia pasidomėjau jų maistinėmis savybėmis – turintys daug vitaminų ir mineralų – LABAI GERAI! Juose esančios maistinės medžiagos gerai tirpsta vandenyje, todėl organizmas jas įsisavina lengviau ir geriau nei medžiagas, esančias įprastuose kviečiuose – PUIKU!
Skeptikams, kurie teigia, kad tai tik dar viena madinga naujovė, turiu pasakyti – speltų grūdai viena seniausiai žmonijos naudojamų grūdinių kultūrų. Jau mūsų protėviai vertino ypatingas ir išskirtines speltų savybes. Po tokios “studijos” apie spelčą, beliko išsirinkti keksiukų receptą. O renkantis – esu pasimokiusi – patikimiausi būna tinklaraštininkų išbandyti, aprašyti receptai. Tačiau man, kaip tai šarkai, ir šį kartą užkliuvo graži nuotrauka – susigundžiau kekesiukais su saldžia paslaptimi. Pasvėriau produktus, bet galvoju – kažko čia trūksta? Ogi, skysčio!!! Kokio ir kiek??? Teko ieškoti kitų pasiūlymų – šiaip netaip sukūriau “nutylėtus” ingredientus. Rezultatas – SKANU SVEIKA KITAIP.
Reikės: (12 keksiukų)
- 200 g speltos miltų
- 1 kiaušinio
- 4 v.š. cukraus
- 1 v.š. vanilinio cukaus
- Trupučio druskos
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 50 g sviesto
- 1 v.š. aliejaus
- 70 ml šilto pieno
- 50 ml šilto vandens
- 5 a.š. kakavos
- 6 v.š. riešutų sviesto
Gaminimas:
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, sudėkite cukrų, druską, įmuškite kiaušinį.
- Supilkite išlydytą sviestą, išmaišykite.
- Sudėkite kakavą, supilkite aliejų, gerai pamaišykite.
- Pilkite šiek tiek pašildytą pieną ir duokite maišytuvui darbo.
- Įvertinkite tešlos konsistenciją, ir po truputį pilkite pašildytą vandenį (reikalui esant vandens galite įpilti daugiau). Stebėkite – tešla turi būti tirštoka.
- Į keksiukų formeles šaukštu sudėkite pusę tešlos.
- Ant viršaus dėkite po pusę šaukšto riešutų sviesto.
- Sudėkite likusią tešlą; mediniu pagaliuku sumaišykite viršutinį sluoksnį su riešutų sviestu – keksiukų viršus bus įdomesnis.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35 minutes.
Skanaukite atvėsintus ant grotelių!
Dar šis bei tas …
Jeigu mėgstate saldžiai – cukraus galite dėti šiek tiek daugiau.
Jeigu keisite paprastus kvietinius miltus į speltos – reikės šiek tiek daugiau kepimo miltelių, nes speltos kepinai ne taip gerai kyla. Aš dėjau pusę šaukštelio daugiau.
Nuo tos akimirkos, kai supilate vandenį, tešlą maišykite ne ilgiau nei 4-5 minutes. Permaišius tešlą jos strukūrą laikantys baltymai suirs, ir tešla tiesiog subyrės.