Keksai ir keksiukai · Skoniai

Kakaviniai keksiukai su riešutų sviestu

Jau seniai norėjau išbandyti speltos (senovinės laukinių kviečių veislės) miltus. Kažkaip vis nebuvo progos. Bet, kartą, pamačiusi jiems nuolaidą, rįžausi nusipirkti. Pirma mintis – nuo ko pradėti? – radau atsakymą – iškepti keksiukus. Pirmiausia pasidomėjau jų maistinėmis savybėmis – turintys daug vitaminų ir mineralų – LABAI GERAI!  Juose esančios maistinės medžiagos gerai tirpsta vandenyje, todėl organizmas jas įsisavina lengviau ir geriau nei medžiagas, esančias įprastuose kviečiuose – PUIKU!

Skeptikams, kurie teigia, kad tai tik dar viena madinga naujovė, turiu pasakyti – speltų grūdai viena seniausiai žmonijos naudojamų grūdinių kultūrų. Jau mūsų protėviai vertino ypatingas ir išskirtines speltų savybes. Po tokios “studijos” apie spelčą, beliko išsirinkti keksiukų receptą. O renkantis – esu pasimokiusi – patikimiausi būna tinklaraštininkų išbandyti, aprašyti receptai. Tačiau man, kaip tai šarkai, ir šį kartą užkliuvo graži nuotrauka – susigundžiau kekesiukais su saldžia paslaptimi. Pasvėriau produktus, bet galvoju – kažko čia trūksta? Ogi, skysčio!!! Kokio ir kiek???  Teko ieškoti kitų pasiūlymų – šiaip netaip sukūriau “nutylėtus” ingredientus. Rezultatas – SKANU SVEIKA KITAIP.

Reikės: (12 keksiukų)
  • 200 g speltos miltų
  • 1 kiaušinio
  • 4 v.š. cukraus
  • 1 v.š. vanilinio cukaus
  • Trupučio druskos
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 50 g sviesto
  • 1 v.š. aliejaus
  • 70 ml šilto pieno
  • 50 ml šilto vandens
  • 5 a.š. kakavos
  • 6 v.š. riešutų sviesto

Kakaviniai keksiukai su riešutų sviestuKakaviniai keksiukai su riešutų sviestuKakaviniai keksiukai su riešutų sviestu

Gaminimas:
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, sudėkite cukrų, druską, įmuškite kiaušinį.
  2. Supilkite išlydytą sviestą, išmaišykite.
  3. Sudėkite kakavą, supilkite aliejų, gerai pamaišykite.
  4. Pilkite šiek tiek pašildytą pieną ir duokite maišytuvui darbo.
  5. Įvertinkite tešlos konsistenciją, ir po truputį pilkite pašildytą vandenį (reikalui esant  vandens galite įpilti daugiau). Stebėkite – tešla turi būti tirštoka.
  6. Į keksiukų formeles šaukštu sudėkite pusę tešlos.
  7. Ant viršaus dėkite po pusę šaukšto riešutų sviesto.
  8. Sudėkite likusią tešlą; mediniu pagaliuku sumaišykite viršutinį sluoksnį su riešutų sviestu – keksiukų viršus bus įdomesnis.
  9. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35 minutes.

Skanaukite atvėsintus ant grotelių!

Dar šis bei tas …

Jeigu mėgstate saldžiai – cukraus galite dėti šiek tiek daugiau.

Jeigu keisite paprastus kvietinius miltus į speltos – reikės šiek tiek daugiau kepimo miltelių, nes speltos kepinai ne taip gerai kyla. Aš dėjau pusę  šaukštelio daugiau.

Gaminant su speltų miltais rekomenduojama naudoti ketvirčiu mažiau vandens nei gaminant su įprastais kvietiniais miltais. Įpylus per daug vandens tešla taps limpanti ir skystoka, bet jei pagailėsite vandens, tešla bus per sausa ir per kieta.
Speltų miltų tešlai reikia skirti daugiau dėmesio nei maišant įprastą kviečių miltų tešlą. Neišmaišius tešlos pakankamai gerai, joje liks gumulėlių, ir tešlos nepavyks tinkamai paskirstyti. Tačiau dėl ypatingos speltų glitimo struktūros tešlos jokiu būdu negalima ir permaišyti.

Nuo tos akimirkos, kai supilate vandenį, tešlą maišykite ne ilgiau nei 4-5 minutes. Permaišius tešlą jos strukūrą laikantys baltymai suirs, ir tešla tiesiog subyrės.

Informacijos apie speltą šaltinis: https://skonis.lrytas.lt/virtuves-gudrybes/2016/02/29/news/gudrybes-kurias-apie-speltu-miltus-privalo-zinoti-seimininkes-822463/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *