Skoniai

Porų ir bulvių sriuba

Mireille Guilano savo knygoje „Kodėl prancūzės nestorėja“, negaili liaupsių porams. „Le poireau ne šiaip sau daržovė“, – sako ji, – „manoma, kad poro garbei būtent taip  nuspalvintas žalias su baltu, nacionalinio pagarbos ženklo už išskirtinius nuopelnus maisto, vynininkysės arba žemės ūkio srityse, kaspinas“. Šią daržovę, išsiskiriančią salsvu, svogūnišku ir šiek tiek riešutus primenenčiu skoniu, maistinių ypatybių gausa, prancūzai valgo ištisus metus, išskyrus laikotarpį nuo rugpjūčio iki spalio. Mes, lietuviai, savo daržuose porus užsiauginam vasaros pabaigoje, o spalį, jie dar gali ramiai, paleidę savo „kasas“,  puikuotis darže – jiems nebaisūs rudenio orai. Ir tada, kai jau be šilto megztuko – niekur, kai šalikas tampa didžiausiu gelbėtoju nuo rudeninio vėjo, nes kaklas, ta vieta, kurią niekuo kitu neapsaugosi. Galima, žinoma, pašildyti ir arbata, bet kai dar esi ir išalkęs, ji – menka paguoda. Va, sriuba, šilta, minkšta gomuriui, – pats tas, o ir receptų dabar pilna. Trintos daržovių sriubos, ypač moliūgų, cukinijų yra labai skanios. Bet, kodėl neparagvus, pamaniau, porų sriubos? Užbūrė mane Mireille Guillano šaltos porų sriubos receptas, ir ją būtinai išbandysiu vasarą, o dabar  reikia šildytis. Gerai prancūzams – pas juos šilčiau… O mes kaiskme puodus.

Reikės:

  • 2 šaukštų sviesto
  • 4 porų (tik baltųjų dalių)
  • 1 svogūnas
  • 250 gramų bulvių
  • 1 litro vištienos sultinio
  • Druskos
  • Šviežiai maltų pipirų
  • 60 gramų grietinės (užbalinimui tinka ir grietinėlė, taip pat mano išbandytas – rikotos sūris)
  • Krapų

Gaminimas:

  1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą. Sudėkite smulkintus porus ir svogūnus ir virkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Sudėkite bulves, supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir pamažu virkite 35 minutes, pusiau uždengę dangčiu.
  2. Praleiskite viralą pro mėsmalę (jei norite skystos sriubos, pertrinkite per sietelį su labai tankiu tinkleliu arba susmulkinkite maisto smulkintuvu). Supilkite skystį atgal į puodą, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Vėl užvirkite ir įplakite grietinę,  grietinėlę arba rikotos sūrio.
  3. Patiekite apibarstę šviežiais žalumynais.

Dar šis bei tas…

Vasarą atvėsusią sriubą galima pastatyti į šaldytuvą. Karštą popietę, patiekta kavos puodeliuose, papuošta šviežiais krapais, ne tik atgaivins, bet ir pasotins.

Garsioji porų sriuba lieknėjimui: iš 1 kilogramo porų (imti tik  baltąsiais ir šviesiai žalias nesmulkintas dalis, o iš tamsiosios dalies išsivirti sultinį kitai sriubai). Virti porus dideliame puode, apsemtus vandens, 20 – 30 minučių neuždengus. Nuovirą nupilti ir pasilikti. Porus sudėti į dubenį. Kambario temperatūros nuovirą gerti kas 2-3 valandas po 1 stiklinę. Pačius porus valgyti po pusės stiklinės, kada panorėjus, pašlaksčius tyru alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis; galima pabarstyti šiek tiek druska ir pipirais. Kaip rašo Mireille Guilano minėtoje knygoje, prancūzės tokį organizmo valymą daro savaitgalį ir kartą per ketvirtį. Reikia tik pridurti, kad ši sriuba virto stebuklinga, išleidus didelį pasisekimą sulaukusią jos knygą “Kodėl pancūzės nestorėja”.  Žinoma, kam yra antsvorio problema, ji gali būti alternatyva, o norintiems paprasčiausiai atgauti jėgas – išsigelbėjimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *