Priauginu daržovių, o po to suku galvą, kur jas padėti. Su morkomis ir burokėliais, panašiai kaip su bulvėmis ar kitomis šakninėmis daržovėmis – sausas dedu į rūsį, (na, gal dar kai kurias į smėlį) – kuriam laikui arba iki pavasario užmirštu. Nerūpi nei jų peraugimas ar pernokimas, sunykimas ar koks ištižimas. Kitaip yra su agurkais, pomidorais, ankštinėmis kultūromis – tik spėk suktis, kad kas nepradėtų nykti, pūti ar senti. Joms tai gręsia. Geriausia tokias daržoves suvartoti žalias salotų pavidalu, bet yra ir išimtys. Pomidorai termiškai apdoroti yra net sveikesni. Jie man didelio rūpesčio nekelia, be to iš jų galima greitai pagaminti labai skanų padažą.
Tačiau ką su agurkais? Ne vienus metus bandžiau įvairias salotas – kažkaip suvartodavome, bet nebaisiai noriai. Jau kurį laiką buvau jų atsisakiusi, tačiau dabar vėl prie jų sugrįžau, nes radau patrauklų receptuką.
Ar pavyks užkonservuoti skanias salotas, papasakosiu vėliau.;)


Reikės:
- 3 kg agurkų (paruoštų)
- 1 kg svogūnų
- 125 g/5 v.š. cukraus
- 90 g/3 v.š. rupios druskos
- 150 ml obuolių acto
- 120 ml tyro alyvuogių aliejaus
- 10 g sausos adžikos/žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių/dribsnių
- ryšelio petražolių/kalendros

Gaminimas:
- Agurkus nuplauname, užpilame kuo šaltesniu vandeniu, keletą valandų palaikome užmerktus.
- Po mirkymo agurkus išimame, nusausiname, nedidelius supjaustome skridinėliais, didesnius – pusžiedžiais, o peraugusių – nulupame odelę, išimame sėklas, o mėsingą dalį taip pat pasmulkiname pusžiedžiais/kubeliais, sudedame visus į didesnės talpos puodą.
- Svogūnus nuvalome, supjaustome pusžiedžiais, dedame kartu su agurkais.
- Pabaigoje sudedame smulkintas petražoles/kalendras.
- Beriame priskonius, supilame actą ir aliejų, viską permaišome, uždengiame dangčiu, paliekame 2-3 valandoms (tarpais atsargiai pamaišome).
- Per tą laiką pasiruošiame 0,5 l talpos stiklainius: išplauname karštu vandeniu (jei užsiteršę, išveičiame su soda), dedame į 80 laipsnių įkaitintą orkaitę, kaitiname vėjelio rėžimu 20 minučių.
- Praėjus nustatytam laikui, puodą su mišraine statome ant kaitlentės, įjungiame didžiausią kaitrą, maišydami kaitiname kol agurkai pradeda keisti spalvą (nebūtinai turi užvirti – čia visa traškumo paslaptis).
- Kaitrą išjungiame, dangtelius nuplikome verdančiu vandeniu.
- Mišrainę kuo skubiau dedame į iškaitintus stiklainius, nedelsiant uždarome dangteliais, apverčiame “aukštyn kojomis”, statome po storu apklotu (storu chalatu, striuke ar pan.).
- Laikome vėsiai, tačiau gali kažkurį laiką stovėti ir kambario temperatūroje.
- Patiekiame prie grilio patiekalų, kepsnių ar įdedame svečiui lauktuvių (ypač jei šis pamalonino šeimininkės EGO.;)

Skalsių Jums rugpjūčio dienų!
Inspiracijos apie agurkų konservavimą:
https://kumutesvirtuve.lt/2017/08/14/naujoviskas-aćgurku-konservavimas-ii/#more-9713
Dar šis bei tas…
Tokias salotas galite puikiausiai panaudoti karštiems sumuštiniams ar picos įdarui, tereikia keletą šaukštų salotų sudėti į sietą, kad nutekėtų marinatas ir naudoti pagal paskirtį.;)