Skoniai · Veganiški patiekalai

Moliūgo ir raudonųjų lešių kotletukai

“Be mėsos nei dienos” – mitas. Kiek puikaus augalinio maisto užspęsta mūsų spintelėse, šaldytuvų ar šaldiklių stalčiuose ir lenynose. Nėra lengva keisti mitybos įpročius. Prisipažinsiu, man taip pat. Išjudėti labai padeda maisto aistruoliai. Gerai sumontuoti filmukai įtikina, kaip lengvai, iš to ką turime, galime pasigaminti alternatyvaus maisto mėsai.

Su šiuo patiekalu buvo panaši istorija. Kai mergina ekrane žaibiškai pasigamino augalinius kotletukus ir patiekė juos su avokadais ir žalumynais – kojos pačios nešė patikrinti spinteles ir šaldytuvo lentynas. Padarius reviziją radau visko daugiau negu tikėjausi (reikėtų dažniau patikrinti padėlių turinį).

Sviestinis moliūgas, skaldyti lęšiai, svogūnas ir česnakas. Prieskoniai – įvairūs. Nors nebuvo nurodyti, tačiau pasitelkusi vaizduotę ir patyriminę nuojautą, užduotį įvykdžiau pakankamai gerai.

Lengvas kūnas, šviesus protas.;)

Reikės:
  • 1 kg sviestinio moliūgo
  • 1 didesnio svogūno
  • 1 galvutės česnako
  • 100 g skaldytų lęšių
  • 100 g lęšių/grikių miltų
  • jūros druskos
  • įvairių rūšių pipirų
  • kumino
  • raudonosiso paprikos
  • cberžolės
  • džiovintų prieskonių daržovėms (čiobrelių ir kt.)
  • aliejaus
  • kukurūzų čipsų, sezamų, saulėgrąžų sėklų (paniravimui)
  • kietojo sūrio (nebūtinai)

Patiekimui

  • prinokusių avokadų
  • grąžgarstės lapelių
  • žaliosios citrinos
Sviestinio moliūgo ir lęšių kotletukai
Gaminimas:
  1. Moliūgą nuskutame, supjaustome didesniais gabaliukais.
  2. Nulupame svogūną, padaliname į dvi dalis, sudedame kartu su moliūgo gabaliukais į didesnį indą, dedame prieskonius, užpilame alyvuogių aliejumi, permaišome.
  3. Nupjauname česnako galvutės viršūnėlę, įsukame į aliuminio foliją.
  4. Daržoves dedame į kepimo skardą, įtaisome česnaką, kepame 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį (daržvės turi būti minkštos).
  5. Iškepusias daržoves šiek tiek atvėsiname, dedame į elektrinį smulkinimo indą, nepamirštame išspausti kepto česnako skiltelių.
  6. Turinį susmulkiname iki vientisos masės.
  7. Ruošinį sukrečiame į dubenį, supilame miltus, pagardiname prieskoniais.
  8. Kukurūzų traškučius sugrūdame grūstuvėje, lygiomis dalimis sumaišome su sezamų ir saulėgrąžų sėklomis.
  9. Drėgnomis rankomis formuojame kotletukus, apvoliojame traškučių ir sėklų mišinyje, kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrunda (galima dar palaikyti po dangčiu, kad pasitroškintų).
  10. Stambiau patarkuojame kietojo sūrio, išimame kotletukus iš keptuvės.
  11. Sumažiname kaitrą, dedame į tą pačią keptuvę po šaukštą tarkuoto sūrio, ant jo dedame kotletukus – minutei – kad grožio ir skonio būtų dar daugiau.:)
  12. Patiekiame su avokadu, grąžgarstėmis, žaliąja citrina.
  13. Skanaujame sveikai!

Dar šis bei tas…

Patiekti galima ir su augaliniu padažu: orkaitėje iškepti su prieskoniais moliūgą, pomidorus, svogūną, česnaką - viską sutrinti, užpilti dar šiltą ant augalinių/daržovinių kotletukų.

Jeigu masė pasirodys skystoka, įdėkite dar šaukštą kitą miltų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *